Η αύξηση του βάρους με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να συνιστά σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τις δύο συγκεκριμένες μορφές καρκίνου, στις οποίες μόνο ένας στους τέσσερις ασθενείς (26%) επιβιώνει μία πενταετία μετά την αρχική διάγνωση.
Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, με επικεφαλής τη δρα Τζέσικα Πέτρικ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό για θέματα καρκίνου «British Journal of Cancer», σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 400.000 άτομα.
Διαπιστώθηκε ότι το να είναι κανείς υπέρβαρος στα 20, αυξάνει τον κίνδυνο των δύο καρκίνων κατά 62% και 76% αντίστοιχα, σε σχέση με όσους έχουν κανονικό βάρος. Αν στην πορεία κανείς βάλει πάνω από 20 κιλά ακόμη, τότε ο κίνδυνος διπλασιάζεται, ενώ αν η αύξηση του βάρους είναι ακόμη μεγαλύτερη, τότε ο κίνδυνος του καρκίνου είναι τριπλάσιος.
Τα έξτρα κιλά αυξάνουν την πιθανότητα για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και καούρες, για αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών (οιστρογόνων και τεστοστερόνης), για αύξηση των επιπέδων της ινσουλίνης και για πρόκληση χρόνιας φλεγμονής, που όλα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.
Μετά το κάπνισμα, το περιττό βάρος είναι η δεύτερη κυριότερη αιτία καρκίνου, που μπορεί να αποφευχθεί με τις δέουσες αλλαγές στον τρόπο ζωής.
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καρκίνος στον οισοφάγο: Τι ισχύει τελικά με τα καυτά ροφήματα, όπως ο καφές
Καρκίνος στον λαιμό: Πότε βήχας και πονόλαιμος είναι πρώιμα σημάδια
Καρκίνος του οισοφάγου: Το τεστ που τον εντοπίζει 10 χρόνια προτού εκδηλωθεί
Καρκίνος του στομάχου: Τα απλά συμπτώματα που ΠΡΕΠΕΙ να προσέχετε
Καρκίνος του στομάχου: Επιστήμονες δημιουργούν «τεχνητό στομάχι» για έρευνες σε βάθος