Η οπτική νευρίτιδα μπορεί να επηρεάσει την όρασή σας και να προκαλέσει πόνο. Όταν οι νευρικές ίνες φλεγμονώνονται, το οπτικό νεύρο μπορεί επίσης να αρχίσει να διογκώνεται. Αυτό το οίδημα συνήθως επηρεάζει το ένα μάτι, αλλά μπορεί να επηρεάσει και τα δύο ταυτόχρονα.
Το οπτικό νεύρο στέλνει μηνύματα από τα μάτια σας στον εγκέφαλό σας, ώστε να μπορείτε να ερμηνεύσετε οπτικές εικόνες. Όταν το οπτικό νεύρο είναι ερεθισμένο και φλεγμονώδες, δεν μεταφέρει μηνύματα και στον εγκέφαλο και δεν μπορείτε να δείτε καθαρά.
Η οπτική νευρίτιδα μπορεί να επηρεάσει τόσο τους ενήλικες όσο και τα παιδιά. Η υποκείμενη αιτία δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι μια ιογενής λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στο οπτικό νεύρο, σαν να ήταν ένας ξένος εισβολέας (αυτοάνοσο νόσημα).
Η απώλεια όρασης στην οπτική νευρίτιδα συνήθως φτάνει στο μέγιστο μέσα σε λίγες ημέρες και αρχίζει να βελτιώνεται μέσα σε 1 έως 3 μήνες.
Οπτική νευρίτιδα: Αίτια
Τα αίτια της οπτικής νευρίτιδας δεν είναι πάντα ξεκάθαρα. Μπορεί να προκαλείται από λοίμωξη, ωστόσο, είναι μια κοινή πάθηση και μεταξύ εκείνων που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση, μια προοδευτική, νευρολογική διαταραχή. Περίπου το 50% των ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση θα αναπτύξουν οπτική νευρίτιδα. Συχνά, μάλιστα, είναι το πρώτο σημάδι της νόσου.
Οπτική νευρίτιδα: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για οπτική νευρίτιδα εάν:
- Έχετε ιστορικό πολλαπλής σκλήρυνσης
- Κατοικείτε σε μεγαλύτερα υψόμετρα
- Είστε Καυκάσιοι
Οπτική νευρίτιδα: Συμπτώματα
Τα ακόλουθα προβλήματα όρασης είναι κοινά στην οπτική νευρίτιδα:
- Μειωμένη όραση (συνήθως το κύριο σύμπτωμα)
- Δυσκολεύεστε να διακρίνετε τα χρώματα, ή παρατηρείτε ότι τα χρώματα δεν είναι τόσο ζωντανά όσο συνήθως
- Θολή όραση, ιδιαίτερα εάν εμφανίζεται μετά την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος (π.χ. μόλις κάνετε ένα ζεστό ντους ή έχετε τελειώσει μια προπόνηση)
- Αδυναμία όρασης από το ένα μάτι
- Μη φυσιολογική αντίδραση της κόρης οφθαλμού, όταν εκτίθεται σε έντονο φως
- Πόνος στο μάτι, ειδικά όταν το κινείτε
Τα συμπτώματα της οπτικής νευρίτιδας μπορεί να ποικίλλουν ευρέως σε βαρύτητα. Η πιο εκτεταμένη φλεγμονή του οπτικού νεύρου οδηγεί σε πιο εμφανή συμπτώματα.
Το ότι ενδεχομένως έχετε σοβαρά συμπτώματα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η οπτική νευρίτιδα δεν θα υποχωρήσει ποτέ. Επιπλέον, όχι όλοι με οπτική νευρίτιδα έχουν προβλήματα με την όρασή τους. Είναι πιθανό το οπτικό νεύρο να έχει φλεγμονή χωρίς να επηρεάζεται η όραση. Μια προσεκτική, ιατρική αξιολόγηση του οφθαλμού μπορεί γενικά να εντοπίσει την οπτική νευρίτιδα ακόμα κι αν δεν έχετε συμπτώματα.
Οπτική νευρίτιδα: Αντιμετώπιση
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να μην χρειάζεστε καμία θεραπεία για την οπτική νευρίτιδα. Μετά από μερικές εβδομάδες, μπορεί να υποχωρήσει από μόνη της και η όρασή σας να επανέλθει στο φυσιολογικό. Αυτό είναι πιο πιθανό εάν δεν έχετε άλλη πάθηση υγείας που έχει προκαλέσει την οπτική νευρίτιδα.
Μερικές φορές ο οφθαλμίατρος μπορεί να σας συστήσει μια σύντομη θεραπεία με στεροειδή, συνήθως ενδοφλεβίως, για να βοηθήσει την όρασή σας να βελτιωθεί πιο γρήγορα και να ελαχιστοποιήσει την φλεγμονή και το πρήξιμο.
Μπορεί επίσης να χρειαστείτε θεραπεία για άλλη πάθηση υγείας, εάν θεωρείται η υποκείμενη αιτία της οπτικής νευρίτιδας.
Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της οπτικής νευρίτιδας
Η λήψη κορτικοστεροειδών σε μακροπρόθεσμη βάση μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες, όπως υψηλό σάκχαρο στο αίμα, αύξηση βάρους και προβλήματα στα οστά, που επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα σας. Συνολικά, τα κορτικοστεροειδή δεν θα οδηγήσουν πιθανότατα σε καλύτερο αποτέλεσμα από το να αφήσουν την κατάσταση να συνεχίσει την πορεία της. Ωστόσο, σε άτομα με ορισμένες εγκεφαλικές αλλαγές που παρατηρούνται στην μαγνητική τομογραφία, η ενδοφλέβια χορήγηση στεροειδών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών επεισοδίων οπτικής νευρίτιδας.
Πότε πρέπει να πάτε στον οφθαλμίατρο
Εάν έχετε πόνο στα μάτια, ή οποιοδήποτε πρόβλημα με την όρασή σας, επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας για εξέταση. Εάν έχετε ήδη διαγνωστεί με οπτική νευρίτιδα, καλέστε τον εάν τα συμπτώματά σας αλλάξουν, επιδεινωθούν, ή δεν βελτιωθούν.
Πηγή: https://www.hopkinsmedicine.org
φωτό: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολλαπλή σκλήρυνση: Σύνηθες πρώιμο σύμπτωμα ο πόνος στα μάτια και η προσωρινή απώλεια όρασης
Δάκρυα: Γιατί «τρέχουν» τα μάτια σας και τι μπορείτε να κάνετε
Οθόνη υπολογιστή: Σε τι απόσταση πρέπει να είναι από τα μάτια σας
Κάθε πότε πρέπει να ελέγχουμε προληπτικά τα μάτια μας. Τι ισχύει για κάθε ηλικία