Iatropedia

Οργασμός: Το «φάρμακο» για την ανακούφιση από τον πόνο και τη μείωση του στρες

Passion in bed. African-american couple hands pulling white sheets in ecstasy, closeup

Ο οργασμός, πέρα από τη σεξουαλική ευχαρίστηση που σας προσφέρει, μπορεί να έχει και άλλα οφέλη για την υγεία και τη διάθεσή σας.

Αν και διαρκεί μόνο λίγα δευτερόλεπτα, στην κορύφωση της σεξουαλικής έντασης, ο οργασμός είναι ένας πολύπλοκος συνδυασμός συναισθημάτων στο πνεύμα και το σώμα μας.

Ωστόσο, τα οφέλη του οργασμού δεν σταματούν στην ερωτική διέγερση. Προσφέρουν στο σώμα μας και στην ψυχική μας διάθεση πολλά περισσότερα από όσα νομίζουμε.

Από την ανακούφιση από τον πόνο μέχρι την αντιμετώπιση του στρες, ο οργασμός είναι ένα καλό «φάρμακο» για την υγεία μας.

1. Ο οργασμός σας φτιάχνει τη διάθεση

Ο οργασμός απελευθερώνει μια «πλημμύρα» ορμονών στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτές οι ορμόνες, που μπορούν να σας κάνουν να νιώθετε πιο χαρούμενοι και λιγότερο αγχωμένοι, περιλαμβάνουν:

Ένας οργασμός μπορεί να σας κάνει να νιώσετε αυτοπεποίθηση, κάτι που μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω τη διάθεσή σας.

2. Οι οργασμοί σας βοηθούν να συνδεθείτε με το σώμα σας και να το «ανακαλύψετε»

Ο οργασμός, ειδικά μέσω του αυνανισμού , μπορεί να αποκαλύψει πολλά για τη σεξουαλική σας υγεία. Ο οργασμός μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα επίπεδο άνεσης με το σώμα σας.

Ειδικά μέσω του αυνανισμού, μπορείτε να γνωρίσετε καλύτερα το σώμα σας, τις αισθήσεις, την εμφάνιση και τις μυρωδιές. Όσο καλύτερα γνωρίζετε το σώμα σας, τόσο πιο εύκολα μπορείτε να ανγνωρίσετε όταν κάτι πάει λάθος, όπως για παράδειγμα αν έχετε κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ).

Ο οργασμός σας βοηθά να εξερευνήσετε πλήρως τι σας διεγείρει, βοηθώντας σας να έχετε τη μέγιστη ευχαρίστηση.

Δείτε επίσης: Γυναικείος οργασμός: Που οφείλονται οι διαταραχές και πως αντιμετωπίζονται

3. Οι οργασμοί μπορεί να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα

Αν και δεν έχει αποσαφηνιστεί εντελώς γιατί ο οργασμός βοηθάει στον ύπνο, μια πιθανή αιτία είναι η απελευθέρωση χαλαρωτικών ορμονών τη στιγμή της κορύφωσης.

Ο οργασμός είναι παρόμοιος με την προοδευτική μυϊκή χαλάρωση, η οποία είναι μια τεχνική χαλάρωσης, κατά την οποία τεντώνετε μια ομάδα μυών όσο πιο σφιχτά γίνεται και στη συνέχεια τους απελευθερώνετε.

Επίσης, η σχέση μεταξύ οργασμού και ύπνου μπορεί να είναι θέμα «ρουτίνας». Το σώμα σας μπορεί να ξέρει ότι είναι ώρα να κοιμηθεί μετά από έναν οργασμό, αν τον εντάξετε στη νυχτερινή σας ρουτίνα, δηλαδή κοιμάστε απευθείας μετά από κάθε νυχτερινή σεξουαλική πράξη.

4. Οι οργασμοί βοηθούν τους μύες του πυελικού εδάφους

Ο οργασμός είναι μια σειρά μυϊκών συσπάσεων που βοηθούν στη διατήρηση ή την ενίσχυση των μυών του πυελικού εδάφους σας. Αυτοί οι μύες υποστηρίζουν την ουροδόχο κύστη, τα έντερα, την ουρήθρα και τη μήτρα.

Οι οργασμοί αυξάνουν επίσης τη ροή του αίματος στην περιοχή της πυέλου, η οποία υποστηρίζει την ανάπτυξη των μυών.

Η τακτική σύσπαση των μυών του πυελικού εδάφους μπορεί να αυξήσει τη λίπανση του κόλπου, η οποία βοηθά στη μείωση του πόνου από τη διείσδυση και κάνει τον οργασμό πιο έντονο.

5. Οι οργασμοί ανακουφίζουν από τον πόνο περιόδου

Ο οργασμός μπορεί να βοηθήσει με τις κράμπες που νιώθουν οι γυναίκες όταν έχουν περίοδο και τους προκαλεί αφόρητο πόνο. Ορμόνες όπως η ωκυτοκίνη και οι ενδορφίνες μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικά αναλγητικά.

Ωστόσο, καθώς ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, για κάποιες γυναίκες οι οργασμοί μπορεί ακόμη και να κάνουν χειρότερους τους πόνους περιόδου. Οι οργασμοί πυροδοτούν τις συσπάσεις της μήτρας, επιδεινώνοντας τις συσπάσεις κατά την περίοδό σας.

Φωτογραφία iStock