Του Κωνσταντίνου Μ.Θ.Βώρου ΜΟrth RCSEdin
Ειδικού Ορθοδοντικού – Ειδικευθείς στο Newcastle University,
Eκλεγμένο Μέλος στο Royal College of Surgeons of Edinburgh, Μ. Βρετανία
Γίνεται ορθοδοντική μόνο με μασελάκια (κινητά μηχανήματα);
Για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα στραβώσουν ξανά τα δόντια μας, στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων χρειαζόμαστε κολλητά σιδεράκια (ακινήτους ορθοδοντικούς μηχανισμούς). Τα μασελάκια τα χρησιμοποιούμε σε πολύ λίγες περιπτώσεις και έχουν βοηθητική χρήση. Εξαίρεση είναι τα λειτουργικά μηχανήματα που διορθώνουν σκελετικά προβλήματα.
Η κόρη μου είναι 8 ετών και έχει κενά ανάμεσα στους πάνω κοπτήρες. Είναι φυσιολογικό αυτό;
Ναι, στην ηλικία αυτή είναι φυσιολογικό να έχουμε κενά ανάμεσα στους κοπτήρες. Τα κενά αυτά συνήθως κλείνουν μόλις αλλάξουμε τα δόντια μας. Βεβαίως, καλό είναι να γίνει μια επίσκεψη στον ειδικό ορθοδοντικό, για να επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν άλλα αίτια για τα κενά αυτά, όπως η ύπαρξη υπεράριθμου δοντιού που δεν έχει ανατείλει στο τόξο και βρίσκεται ανάμεσα στις ρίζες των άνω κοπτήρων.
Το παιδί μου είναι 9 ετών: Έχει νόημα να επισκεφθώ τον ειδικό ορθοδοντικό;
Ναι, η πρώτη επίσκεψη πρέπει να γίνεται μετά την ηλικία των 8 ετών, ώστε να παρακολουθούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα την εξέλιξη της οδοντοφυΐας και την ανάπτυξη των γνάθων. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να διορθώσουμε ένα πρόβλημα, παρόλο που το παιδί έχει ακόμη παιδικά δόντια, υλοποιώντας μια ολιγόμηνη θεραπεία.
Στη συντριπτική όμως πλειοψηφία των περιπτώσεων η θεραπεία ξεκινάει όταν αλλάξουμε όλα τα παιδικά δόντια, περίπου στην ηλικία των 12 ετών. Έτσι γίνεται με ασφάλεια το τελικό σχέδιο θεραπείας και η θεραπεία ολοκληρώνεται σε 1,5 με 2 χρόνια, μειώνοντας την επιβάρυνση στον ασθενή και την οικογένειά του.
Είναι σημαντικό να επαναλάβουμε ότι στις περιπτώσεις σκελετικών προβλημάτων (πχ η κάτω γνάθος είναι πιο πίσω), η θεραπεία συνήθως γίνεται περίπου στην ηλικία 11-13 ετών στα κορίτσια και 12-14 ετών στα αγόρια. Μετά από την ηλικία αυτή δεν μπορούμε να διορθώσουμε τη σκελετική κατατομή του προσώπου με απλή ορθοδοντική θεραπεία και σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται η συνδρομή της ορθογναθικής χειρουργικής.
Ο γιος μου είναι 20 ετών. Χρειάζεται να αφαιρέσει τους φρονιμίτες (τρίτους γομφίους) για να μη στραβώσουν τα δόντια του;
Η έως τώρα επιστημονική έρευνα δείχνει ότι η επίδραση των φρονιμίτων στο στράβωμα των δοντιών δεν είναι σημαντική. Συνεπώς, δεν υπάρχει λόγος να αφαιρούμε τους φρονιμίτες ανησυχώντας ότι θα στραβώσουν τα δόντια μας.
Βέβαια, υπάρχουν μια σειρά από άλλους λόγους για τους οποίους σε κάποιες περιπτώσεις ενδείκνυται να αφαιρούμε τους φρονιμίτες, οι οποίοι όμως λόγοι δε σχετίζονται με την ορθοδοντική.
Τα στραβά δόντια μπορούν να επηρεάσουν την ομιλία μας;
Ορισμένα ορθοδοντικά προβλήματα μπορούν να επηρεάσουν την ομιλία. Στις περιπτώσεις αυτές η ορθοδοντική θεραπεία, αν και μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ομιλίας, συνήθως δεν μπορεί να λύσει εξ ολοκλήρου τα προβλήματα λόγου. Τα προβλήματα αυτά απαιτούν και τη συνδρομή της λογοθεραπείας για την πλήρη αντιμετώπισή τους.
Ποιοί είναι οι κύριοι στόχοι μιας ορθοδοντικής θεραπείας;
Κοιτώντας από την πλευρά του ασθενή στοχεύουμε στην εξασφάλιση της οδοντικής και στοματικής υγειάς και την ουσιαστική βελτίωση του χαμόγελου και της αισθητικής του προσώπου. Μια πολύ σημαντική επιδίωξη είναι η σταθερότητα του αποτελέσματος, δε θέλουμε τα δόντια μας να στραβώσουν ξανά. Εδώ έγκειται ο ρόλος του επιστημονικά καταρτισμένου σχεδίου θεραπείας.
Κωνσταντίνος Μ.Θ.Βώρος ΜΟrth RCSEdin
Ειδικός Ορθοδοντικός – Ειδικευθείς στο Newcastle University,
Eκλεγμένο Μέλος στο Royal College of Surgeons of Edinburgh, Μ. Βρετανία
Αργοστόλι
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: