Όταν οι νέες θεραπείες χτυπούν τον καρκίνο!
Με αφορμή την σημερινή ημέρα ο Διευθυντής του Ογκολογικού Τμήματος της Pfizer Hellas Νίκος Χατζηνικολάου« είμαστε υπερήφανη που στηρίζουμε την Παγκόσμια αυτή Ημέρα, η οποία λειτουργεί ως υπενθύμιση για το ότι μπορούμε όλοι να αναλάβουμε δράση για να καταρρίψουμε τους μύθους και τις προκαταλήψεις σχετικά με τον καρκίνο και να συνεργαστούμε για να μειώσουμε το κοινωνικό και οικονομικό φορτίο που προκαλεί».
Και συνέχισε:«Οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορούν να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στη διεύρυνση της ευαισθητοποίησης του κοινού για τον καρκίνο και στην εξάλειψη του στίγματος και της παραπληροφόρησης που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη νόσο. Στην Ελλάδα στηρίζουμε την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου με πλήθος εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών που στοχεύουν ακριβώς σε αυτήν την κατεύθυνση».
Από την πλευρά της η υπεύθυνη Ιατρικών Υποθέσεων για την Ογκολογία της Pfizer Hellas κα κα Δέσποινα Θωμαΐδου, επισήμανε ότι «η επιδίωξη της Pfizer στο πλαίσιο της σημερινής ημέρας είναι να συμβάλλει στη μεγιστοποίηση των προσπαθειών ολόκληρης της κοινότητας που σχετίζεται με τον καρκίνο να βελτιώσει τις εκβάσεις μιας νόσου που προσβάλλει τόσους πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
H δέσμευση της στην ογκολογία αφορά την έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων θεραπευτικών προσεγγίσεων για τη βελτίωση των προοπτικών των ασθενών με καρκίνο. Παράλληλα εστιάζει τις προσπάθειές της στην ταυτοποίηση και μετατροπή των πιο υποσχόμενων επιστημονικών καινοτομιών σε κλινική εφαρμογή για τους ασθενείς με διάφορους τύπους καρκίνου.
Σε συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα, ανεξάρτητους ερευνητές, συνεργατικές ομάδες και τις αρχές υγείας, η Pfizer αγωνίζεται για την αντιμετώπιση του καρκίνου με καινοτόμα φαρμακευτικά σκευάσματα, ώστε να παρέχει την κατάλληλη θεραπεία, για κάθε ασθενή, την κατάλληλη χρονική στιγμή».
καρκίνος του μαστού
Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου στις γυναίκες, σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ είναι υπεύθυνος για το 23% όλων των νέων περιστατικών καρκίνου.
Άκρως ανησυχητικό το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις μισές γυναίκες με προχωρημένο καρκίνο του μαστού αισθάνονται ότι η κοινωνία έχει αρνητική αντίληψη γι’ αυτές, ενώ 37% δηλώνουν πως έχουν χάσει την αυτοπεποίθησή τους ή την αίσθηση της προσωπικής τους ταυτότητας μετά τη διάγνωση της νόσου.
καρκίνος του τραχήλου
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος συχνότερος σε νεαρές γυναίκες μετά από εκείνον του μαστού. Αποκλειστικά υπεύθυνος για την εμφάνιση του καρκίνου αυτού είναι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων ή αλλιώς HPV.
Το τεστ Παπανικολάου μπορεί να προσφέρει σημαντική προστασία, εντοπίζοντας σε πρώιμο στάδιο προκαρκινικές αλλοιώσεις που προκαλούνται από τον ιό. O εμβολιασμός κατά του ιού, που εφαρμόζεται ευρέως τα τελευταία χρόνια, μπορεί να προσφέρει ουσιώδη προστασία, αποτρέποντας την ίδια τη μόλυνση από τον ιό.
Ο εμβολιασμός με τα υπάρχοντα εμβόλια προλαμβάνει πάνω από το 75% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και τις περισσότερες από τις άλλες μορφές καρκίνου της γεννητικής χώρας. Επιπλέον, με το τετραδύναμο εμβόλιο προλαμβάνεται και το 90% των γεννητικών κονδυλωμάτων.
καρκίνος Θυρεοειδούς
Αν και η οζώδης θυρεοειδική νόσος είναι εξαιρετικά συχνή ο καρκίνος του θυρεοειδούς, που κλινικά αναγνωρίζεται σε ποσοστό λιγότερο του 1-2% των κακοηθών νοσημάτων, με την ετήσια επίπτωση να διαφέρει στις διάφορες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου και να κυμαίνεται από 0.5 –10 ανά 100.000 κατοίκους.
Παρουσιάζεται με την ίδια συχνότητα με το πολλαπλούν μυέλωμα με διπλάσια του Hodgkin λεμφώματος και συγκρίσιμη συχνότητα με τον καρκίνο οισοφάγου, λάρυγγα, στόματος, τραχήλου της μήτρας.
Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ο συχνότερος καρκίνος των ενδοκρινών αδένων, αποτελεί το 90% αυτών και του αναλογεί το μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας (64%) απ΄ ότι οι άλλοι μαζί ενδοκρινικοί καρκίνοι.
Θεραπεύεται σε μεγάλο ποσοστό (στο 85% ασθενών 5ετής επιβίωσης) και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η πρώιμη διάγνωση.
καρκίνος του προστάτη
Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία ένας στους έξι άντρες σε κάποια στιγμή της ζωής του θα αναπτύξει καρκίνο του προστάτη, ενώ εκείνοι που ο πατέρας ή αδελφός τους (πρώτου βαθμού συγγένεια) έχει προσβληθεί από τον καρκίνο έχουν 2,4 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες.
Παρ’ ότι δε δίνει κανένα σύμπτωμα μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αν ανιχνευθεί σε πρώιμα στάδια. Η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας συστήνει την μέτρηση μιας τιμής αναφοράς του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) σε ηλικία 40-45 ετών και εξατομικευμένη προσαρμογή της παρακολούθησης σε χρονικά διαστήματα ανάλογα με την τιμή αναφοράς του PSA.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μύθοι και αλήθειες για την ρινοπλαστική!