Αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, δίνει πολλές ελπίδες ότι μπορεί να εξαφανίζει τους συμπαγείς όγκους, πρωτογενείς και δευτερογενείς (μεταστατικούς), σε πολλά διαφορετικά είδη καρκίνου.
Παρόλο που η εισαγωγή των ουσιών γίνεται τοπικά και απευθείας στους όγκους, έχει στη συνέχεια θεραπευτική δράση σε όλο το σώμα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η μέθοδος θα αποτελέσει μια ταχεία και σχετικά φθηνή εναλλακτική θεραπεία, που είναι απίθανο να προκαλεί τις ίδιες παρενέργειες με τη σημερινή αντικαρκινική ανοσοθεραπεία, η οποία ενεργοποιεί το σύνολο του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τι είπαν οι ερευνητές
«Χρησιμοποιώντας αυτές τις δύο ουσίες από κοινού, βλέπουμε την εξαφάνιση των όγκων από όλο το σώμα. Η νέα μέθοδος δεν απαιτεί την καθολική ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος ή την εξατομικευμένη ενίσχυση των ανοσοκυττάρων ενός ασθενούς» δήλωσε ο καθηγητής ογκολογίας Ρόναλντ Λέβι του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας.
Ο Λέβι είναι πρωτοπόρος στο πεδίο της αντικαρκινικής ανοσοθεραπείας και στο εργαστήριό του αναπτύχθηκε η ριτουξιμάβη (rituximab), ένα από τα πρώτα μονοκλωνικά αντισώματα που εγκρίθηκαν για χρήση σε καρκινοπαθείς.
Πώς λειτουργεί
Οι δύο χρησιμοποιούμενες ουσίες, εφάπαξ και σε μικροσκοπικές ποσότητες, είναι ένα μικρό τμήμα DNA που λέγεται ολιγονουκλεοτίδιο CpG και ένα αντίσωμα για την πρωτεΐνη ΟΧ40, που από κοινού ενεργοποιούν τα Τ-λεμφοκύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος μέσα στον όγκο για να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα. Στη συνέχεια, μερικά ενεργοποιημένα Τ-λεμφοκύτταρα εγκαταλείπουν τον αρχικό όγκο για να βρουν και να καταστρέψουν άλλους ίδιους όγκους σε όλο το σώμα.
Πλήρης ίαση!
Η μέθοδος είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα στα τρωκτικά με λέμφωμα, καθώς σε λιγότερες από 20 μέρες τα 87 από τα 90 πειραματόζωα θεραπεύθηκαν πλήρως από τον καρκίνο. Σε τρία ποντίκια ο καρκίνος επανήλθε, αλλά εξαφανίσθηκε τελικά μετά από ένα δεύτερο γύρο θεραπείας.
Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», είδαν παρόμοια αποτελέσματα σε πειραματόζωα με καρκίνους του μαστού, του παχέος εντέρου και του μελανώματος.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η νέα θεραπεία θα «δουλέψει» εξίσου καλά και στους ανθρώπους – κάτι καθόλου βέβαιο, καθώς ουκ ολίγες έρευνες με θετικά αποτελέσματα σε τρωκτικά απέτυχαν στη συνέχεια στους ανθρώπους. Φέτος τον Ιανουάριο ξεκίνησε η πρώτη δοκιμή της νέας μεθόδου σε 15 ασθενείς με λέμφωμα, ένα καρκίνο του λεμφικού συστήματος. Τα αποτελέσματα αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ