Iatropedia

Ούλα που ματώνουν: Γιατί και πότε συμβαίνει – Τι λύσεις υπάρχουν

Η αιμορραγία των ούλων μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι ήδη έχετε ή κινδυνεύετε να εκδηλώσετε ασθένεια των ούλων.

Ωστόσο, τα ούλα που ματώνουν διαρκώς μπορεί να αποτελούν φαινομενο που οφείλεται σε πιο σοβαρές ιατρικές καταστάσεις, όπως η λευχαιμία και διαταραχές στα αιμοπετάλια.

Ούλα που ματώνουν: Γιατί συμβαίνει

Η κύρια αιτία της αιμορραγίας των ούλων είναι η συσσώρευση πλάκας στη γραμμή των ούλων. Αυτό οδηγεί σε μια κατάσταση που ονομάζεται ουλίτιδα, ή φλεγμονή των ούλων.

Η πλάκα που δεν αφαιρείται εγκαίρως, σκληραίνει και γίνεται “πέτρα” στα ούλα. Αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε αυξημένη αιμορραγία και μια πιο προηγμένη μορφή ασθένειας των ούλων και της κάτω γνάθου, γνωστής ως περιοδοντίτιδα.

Άλλες αιτίες για τα ούλα που ματώνουν:

Τι μπορείτε να κάνετε για τα ούλα που ματώνουν

Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο τουλάχιστον μία φορά κάθε 6 μήνες για την αφαίρεση της πλάκας. Ακολουθήστε τις οδηγίες που θα σας δώσει για την φροντίδα των δοντιών στο σπίτι.

Θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας απαλά με μια οδοντόβουρτσα με μαλακή τρίχα, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Είναι καλύτερα αν μπορείτε να βουρτσίζετε μετά από κάθε γεύμα. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας πει να κάνετε πλύσεις αλατόνερο ή με υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ) και νερό. Μην χρησιμοποιείτε στοματικά διαλύματα που περιέχουν οινόπνευμα, επειδή μπορεί να κάνουν το πρόβλημα χειρότερο.

Εφαρμόστε οδοντικό νήμα στα δόντια δύο φορές την ημέρα για να εμποδίσετε τον σχηματισμό πλάκας. Τέλος, προσπαθήστε να αποφύγετε τα σνακ ανάμεσα στα γεύματα για να μειωθούν οι υδατάνθρακες που καταναλώνετε.

Άλλες συμβουλές:

Πηγή: http://www.nlm.nih.gov