Η ουρολοίμωξη είναι μια από τις πιο κοινές λοιμώξεις για τις γυναίκες. Περίπου το 40% των γυναικών θα έχουν τουλάχιστον μία ουρολοίμωξη στη διάρκεια της ζωής τους και 1 στις 10 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είχε ουρολοίμωξη τον τελευταίο χρόνο. Είναι επίσης σύνηθες να έχουμε πολλαπλές λοιμώξεις. Περίπου στις μισές περιπτώσεις η δεύτερη λοίμωξη συμβαίνει μέσα σε έναν χρόνο.
Οι ουρολοιμώξεις δεν προκαλούν πάντα συμπτώματα. Όταν το κάνουν, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:
- έντονη επιθυμία για ούρηση
- αίσθημα καύσου κατά την ούρηση
- αυξημένη συχνότητα ούρησης
- κοκκινωπά ή έντονα ροζ ούρα
- πυελικός πόνος
Οι ασθενείς μπορεί επίσης να εμφανίσουν:
- ρίγη
- έντονη κόπωση
- πυρετό
- πόνο κάτω από τα πλευρά
Αυτά τα συμπτώματα υποδεικνύουν ότι η μόλυνση έχει επεκταθεί πέρα από την ουροδόχο κύστη, πιθανώς στο νεφρό ή στην κυκλοφορία του αίματος.
Απαντήσεις σε 6 μύθους σχετικά με την ουρολοίμωξη
Μύθος: Μόνο οι γυναίκες μπορούν να νοσήσουν από ουρολοίμωξη
Αλήθεια: Οι ουρολοιμώξεις μπορεί να επηρεάσουν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, επειδή η ουρήθρα είναι πιο κοντή από ότι στους άνδρες, επομένως είναι ευκολότερο για τα βακτήρια να ταξιδέψουν στην ουροδόχο κύστη. Οι ουρολοιμώξεις είναι επίσης πιο συχνές σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, επειδή τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων αλλάζουν τον κολπικό ιστό και τον ιστό της ουρήθρας, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.
Μύθος: Όλες οι ουρολοιμώξεις προκαλούν συμπτώματα
Αλήθεια: Οι περισσότερες ουρολοιμώξεις προκαλούν συμπτώματα, όπως αυτά που αναφέρονται παραπάνω. Ωστόσο, είναι πιθανό να υπάρχουν βακτήρια στο ουροποιητικό σύστημα αλλά να μην έχουν συμπτώματα ουρολοίμωξης. Αυτό ονομάζεται ασυμπτωματική βακτηριουρία και είναι πιο συχνή σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας ή άτομα που χρησιμοποιούν καθετήρα για να αδειάσουν την κύστη τους.
Μύθος: Η ουρολοίμωξη πρέπει να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά
Αλήθεια: Δεν απαιτούν όλες οι ουρολοιμώξεις αντιβιοτικά. Μερικοί ασθενείς μπορεί να έχουν βακτήρια στην ουροδόχο κύστη τους αλλά να μην εμφανίζουν συμπτώματα (ασυμπτωματική βακτηριουρία). Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν απαιτείται θεραπεία, καθώς τα βακτήρια δεν προκαλούν προβλήματα.
Υπάρχουν όμως μερικές ομάδες ασθενών που μπορεί να χρειάζονται θεραπεία, όπως οι έγκυες και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των ουρολοιμώξεων όταν ο ασθενής εμφανίζει επώδυνα ή ενοχλητικά συμπτώματα και εντοπιστούν βακτήρια στα ούρα.
Μύθος: Η ουρολοίμωξη θα υποχωρήσει από μόνη της
Αλήθεια: Η ασυμπτωματική βακτηριουρία μπορεί να υποχωρήσει χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, οι ουρολοιμώξεις με συμπτώματα σπάνια υποχωρούν από μόνες τους.
Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα ουρολοίμωξης μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με την λήψη καλλιέργειας ούρων και τη σωστή θεραπεία για εσάς.
Μύθος: Η ουρολοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί στον/στην σύντροφό σας
Αλήθεια: Οι ουρολοιμώξεις δεν είναι μεταδοτικές ούτε μεταδίδονται μεταξύ συντρόφων με σεξουαλική ή περιστασιακή σωματική επαφή.
Μύθος: Οι ουρολοιμώξεις είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις
Αλήθεια: Η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο, αλλά δεν προκαλεί ουρολοίμωξη. Ως εκ τούτου, οι ουρολοιμώξεις δεν ταξινομούνται ως σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.
Η πράξη της σεξουαλικής επαφής μπορεί να προκαλέσει τα βακτήρια να φτάσουν κοντά ή μέσα στην ουρήθρα, τον μικρό σωλήνα που αδειάζει την ουροδόχο κύστη σας. Μειώστε τον κίνδυνο ουρώντας μετά τη σεξουαλική επαφή για να αφαιρέσετε μερικά από τα βακτήρια προτού προκληθεί μόλυνση.
Ζητήστε ιατρική βοήθεια εάν πιστεύετε ότι έχετε ουρολοίμωξη και αντιμετωπίζετε:
- πυρετό
- ρίγη
- αποπροσανατολισμό
- πόνο στην πλάτη ή στα πλευρά
Πηγή: https://www.mayoclinichealthsystem.org
φωτό: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ουρολοίμωξη: Αντιμετώπιση χωρίς αντιβιοτικά – Τι να κάνετε στο σπίτι
Ουρολοίμωξη: Πως μπορεί να γυρίσει σε σήψη. Ποια συμπτώματα πρέπει να προσέξετε
Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Συμπτώματα και αντιμετώπιση
Γυναίκες: Πώς να προφυλαχθείτε από τις επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις