Iatropedia

Ozempic: Πέρα από το αδυνάτισμα, η σεμαγλουτίδη μπορεί να σας «προστατεύσει» από καρδιακή ανεπάρκεια και COVID-19

Female model making self injection with blue injection pen closeup. Medicine and treatment concept

Νέες δοκιμές δείχνουν πώς τα φάρμακα για τον διαβήτη και την απώλεια βάρους Ozempic και Wegovy μπορούν να ενισχύσουν την υγεία με ακόμη περισσότερους τρόπους.

Τα δύο ενέσιμα φάρμακα, το Ozempic και το Wegovy, που περιέχουν σεμαγλουτίδη, μπορεί να μειώνουν τις πιθανότητες καρδιακής ανεπάρκειας και επιπλοκών, αλλά και τους θανάτους από COVID-19.

Όπως έδειξε νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕSC) και δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology (JACC), «αυτά τα πρωτοποριακά φάρμακα μπορεί να φέρουν επανάσταση στην καρδιαγγειακή φροντίδα και μπορούν να βελτιώσουν δραματικά την καρδιαγγειακή υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ Harlan Krumholz, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Yale.

Η έρευνα εξέτασε τα δεδομένα από περισσότερα από 17.000 άτομα που ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα και είχαν διαγνωστεί με καρδιακή νόσο, αλλά όχι με διαβήτη.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι τα άτομα που έπαιρναν σεμαγλουτίδη είχαν μικρότερες πιθανότητες θανάτου από όλες τις αιτίες, σε σύγκριση με άτομα που λάμβαναν μια εβδομαδιαία ένεση ενός εικονικού φαρμάκου.

Οι γυναίκες φάνηκαν να αποκομίζουν περισσότερα οφέλη για την υγεία της καρδιάς από το φάρμακο σε σύγκριση με τους άνδρες, αλλά και τα δύο φύλα είχαν μειωμένους κινδύνους για την καρδιά.

Η σεμαγλουτίδη φάνηκε επίσης να βοηθά στην προστασία των χρηστών από τις χειρότερες επιπτώσεις της COVID-19.

Ειδικότερα, τα παχύσαρκα ή υπέρβαρα άτομα που έπαιρναν το φάρμακο μολύνονταν με COVID σε ποσοστά παρόμοια με εκείνα που έπαιρναν εικονικό φάρμακο. Ωστόσο, εάν κολλούσαν κορονοϊό, ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από τη νόσο εάν έπαιρναν σεμαγλουτίδη, όπως έδειξε η έρευνα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η σεμαγλουτίδη βελτίωσε τα συμπτώματα που σχετίζονται με την καρδιακή ανεπάρκεια.

Φωτογραφία iStock