Τι είναι η νόσος των τραγουδιστών που μπορεί να «τελειώσει» την καριέρα τους [vids]

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
νόσος των τραγουδιστών
Ο όρος φλεγμονή των φωνητικών χορδών αναφέρεται σε μια ομάδα μη-καρκινικών (καλοήθεις), αλλά ανώμαλων εξογκωμάτων (βλάβες) μέσα ή κατά μήκος της εξωτερικής επένδυσης της φωνητικής χορδής.

Οι βλάβες στις φωνητικές χορδές είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες φωνητικών προβλημάτων και γενικά εμφανίζονται σε τρεις μορφές: οζίδια, πολύποδες και κύστεις.

Οζίδια φωνητικών χορδών (γνωστή και ως νόσος των τραγουδιστών)

Αυτά τα οζίδια είναι επίσης γνωστά καις κάλοι στις φωνητικές χορδές. Εμφανίζονται και στις δύο πλευρές των φωνητικών χορδών, συνήθως στο μέσο και βρίσκονται αντικριστά. Όπως και άλλοι τύποι κάλων, αυτές οι αλλοιώσεις συχνά μειώνονται, ή εξαφανίζονται όταν διακόπτεται η κατάχρηση των χορδών (αφωνία). Προσέξτε στο ακόλουθο βίντεο πώς φαίνονται τα οζίδια:

Πολύποδας φωνητικών χορδών

Εμφανίζεται συνήθως μόνο στη μία πλευρά των χορδών και μπορεί να έχει διάφορα σχήματα και μεγέθη. Ανάλογα με τη φύση του, ο πολύποδας μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα φωνητικών διαταραχών. Δείτε το ακόλουθο βίντεο:

Κύστη στις φωνητικές χορδές

Αυτή είναι μια σταθερή μάζα ιστού που περιέχεται μέσα σε μια μεμβράνη (σάκος). Η κύστη μπορεί να βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια της χορδής, ή βαθύτερα. Όπως και με τους πολύποδες και τα οζίδια των φωνητικών χορδών, το μέγεθος και η θέση των κύστεων επηρεάζουν το βαθμό διαταραχής της δόνησης των φωνητικών χορδών και, στη συνέχεια, τη σοβαρότητα της βραχνάδας ή άλλου προβλήματος φωνής. Απαιτείται και εδώ χειρουργική επέμβαση που ακολουθείται μετά από φωνητική θεραπεία.

Αντιδραστικές αλλοιώσεις φωνητικών χορδών (reactive vocal cord lesions)

Πρόκειται για μάζες που αναπτύσσονται απέναντι από μια ήδη υπάρχουσα βλάβη (οζίδιο, πολύποδα, ή κύστη). Αυτός ο τύπος βλάβης πιστεύεται ότι αναπτύσσεται από τραύμα ή επαναλαμβανόμενο τραυματισμό που προκαλείται από τη βλάβη στην απέναντι χορδή. Οι αντιδραστικές αλλοιώσεις φωνητικών χορδών συνήθως μειώνονται ή εξαφανίζονται με αφωνία και θεραπεία φωνής.

Καλοήθεις αλλοιώσεις φωνητικών χορδών: Αίτια

Οι ακριβείς αιτίες δεν είναι γνωστές. Θεωρείται ότι οι βλάβες προκύπτουν μετά από “βαριά” ή τραυματική χρήση της φωνής, συμπεριλαμβανομένης της εσφαλμένης χρήσης της φωνής, όπως μιλώντας διαρκώς σε υψηλή συχνότητα, ή ουρλιάζοντας για ώρες, ή φωνάζοντας κλπ.

Καλοήθεις αλλοιώσεις φωνητικών χορδών: Συμπτώματα

Μια αλλαγή στην ποιότητα/χροιά της φωνής και η επίμονη βραχνάδα είναι συχνά τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια μιας βλάβης στις φωνητικές χορδές. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Φωνητική κόπωση
  • Ανακριβής φωνή
  • Καθυστερημένη εκκίνηση φωνής
  • Χαμηλή, βραχνή φωνή
  • Διαλείμματα φωνής στα πρώτα αποσπάσματα των προτάσεων
  • Αδυναμία να τραγουδήσει το άτομο με υψηλή, μαλακή φωνή
  • Αυξημένη προσπάθεια να μιλήσετε ή να τραγουδήσετε
  • Τραχιά χροιά φωνής
  • Το άτομο “καθαρίζει” διαρκώς τον λαιμό του
  • Απαιτείται επιπλέον δύναμη για ομιλία

Γενικά, όταν υπάρχει βλάβη στις φωνητικές χορδές τα συμπτώματα μπορεί να αυξηθούν ή να μειωθούν σε βαθμό, αλλά θα παραμείνουν και δεν θα φύγουν από μόνα τους.

Καλοήθεις αλλοιώσεις φωνητικών χορδών: Διάγνωση

Η διάγνωση αρχίζει με ένα πλήρες ιστορικό του φωνητικού προβλήματος και μια αξιολόγηση της μεθόδου ομιλίας. Ο ωτορινολαρυγγολόγος θα κάνει μια προσεκτική εξέταση των φωνητικών κορδονιών (λαρυγγοσκόπηση). Σε αυτήν τη διαδικασία, ένας σωλήνας τηλεσκοπίου διέρχεται από το στόμα του ασθενούς και επιτρέπει στον γιατρό να εξετάσει τις φωνητικές χορδές (οι εικόνες συχνά καταγράφονται σε βίντεο, όπως αυτά που βλέπετε παραπάνω). Η στροβοσκοπική πηγή φωτός επιτρέπει στον εξεταστή να αξιολογήσει τη δόνηση των φωνητικών πτυχών. Μερικές φορές μια δεύτερη εξέταση θα ακολουθήσει μια εξέταση με ηρεμία φωνής για να επιτρέψει στον ωτορινολαρυγγολόγο την ευκαιρία να αξιολογήσει αλλαγές στις καλοήθεις αλλοιώσεις (οζίδια, πολύποδες, κύστεις).

Άλλα συναφή ιατρικά προβλήματα μπορούν επίσης να συμβάλλουν σε προβλήματα φωνής, όπως: γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αλλεργίες, ανεπιθύμητες παρενέργειες φαρμάκων και ορμονικές ανισορροπίες. Η αξιολόγηση αυτών των παθήσεων αποτελεί σημαντικό διαγνωστικό παράγοντα.

Καλοήθεις αλλοιώσεις φωνητικών χορδών: Θεραπεία

Οι πιο κοινές επιλογές θεραπείας για καλοήθεις αλλοιώσεις φωνητικών χορδών περιλαμβάνουν φωνητική ανάπαυση (αφωνία) και χειρουργική επέμβαση (γίνεται με τη χρήση μικροχειρουργικών τεχνικών και οργάνων για την αντιμετώπιση ανωμαλιών στις φωνητικές χορδές).

Οι επιλογές θεραπείας μπορούν να ποικίλουν ανάλογα με το βαθμό περιορισμού της φωνής και τις ακριβείς φωνητικές απαιτήσεις του ασθενούς. Για παράδειγμα, αν ένας επαγγελματίας τραγουδιστής αναπτύξει καλοήθεις αλλοιώσεις φωνητικών χορδών και υποβληθεί σε φωνητική θεραπεία, η οποία βελτιώνει την ομιλία αλλά όχι την φωνή στο τραγούδι, τότε μπορεί να θεωρηθεί ότι μόνο η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αποκαταστήσει το πρόβλημα. Η επιτυχής και κατάλληλη θεραπεία είναι ιδιαίτερα ατομική και περιλαμβάνει την εξέταση των φωνητικών αναγκών του κάθε ασθενούς ξεχωριστά και την κλινική κρίση του ωτορινολαρυγγολόγου.

http://www.entnet.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πονόλαιμος: Πού μπορεί να οφείλεται; Όλες οι αιτίες που δεν φαντάζεστε

Καρκίνος στον λαιμό: Πότε βήχας και πονόλαιμος είναι πρώιμα σημάδια

Πονόλαιμος: 10 τρόποι αντιμετώπισης [Infographic]

Ερεθισμένος λαιμός το πρωί: Τι να κάνετε για να σας περνάει γρήγορα