Οι πτώσεις και τα κάθε είδους ατυχήματα πολλαπλασιάζονται τις μέρες που χιονίζει και η θερμοκρασία είναι κάτω από 0 βαθμούς Κελσίου, οπότε επικρατεί παγετός. Τα ατυχήματα είναι πολύ πιο συνηθισμένα σε περιοχές όπως η Αττική, που δεν είναι συνηθισμένες στον πάγο.
Πριν από λίγα χρόνια, το ΕΚΑΒ είχε εκδώσει συνοπτικές συμβουλές για το τι πρέπει να προσέχουν πεζοί, οδηγοί και μοτοσικλετιστές υπό αυτές τις συνθήκες. Να ποιες είναι:
Για τους πεζούς
Για να αποφύγετε τις πτώσεις:
- Φορέστε τα κατάλληλα παπούτσια
- Μην περπατάτε εκτός σπιτιού τις πρώτες πρωινές και τις νυκτερινές ώρες
- Μην περπατάτε στα σκιασμένα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων. Στα σημεία αυτά ο παγετός είναι πολύ πιθανότερο να αναπτυχθεί
Για τους οδηγούς
Το ΕΚΑΒ τονίζει πως ο παγετός είναι πολύ επικίνδυνος. Επομένως, πρέπει να οδηγείτε αμυντικά και συνετά, για να φτάσετε στον προορισμό σας και να επιστρέψετε από αυτόν με ασφάλεια. Συνιστά, λοιπόν, τα εξής:
- Να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις σας με αυτοκίνητο
- Να μετακινήστε κυρίως στη διάρκεια της ημέρας (μετά την ανατολή του ηλίου)
- Να αποφεύγετε τις μετακινήσεις κατά τις πρώτες πρωινές και κατά τις νυκτερινές ώρες
- Να οδηγείτε ηπίως και να αποφεύγετε τις απότομες αλλαγές πορείας και ταχύτητας
- Να φοράτε πάντοτε και σωστά τη ζώνη ασφαλείας. Στον παγετό χρειάζονται ζώνη όλοι ανεξαιρέτως οι επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο (και στα εμπρός και στα πίσω καθίσματα).
- Να έχετε τα παιδιά δεμένα με τη ζώνη ασφαλείας στα κατάλληλα παιδικά καθίσματα.
- Πριν ξεκινήσετε, να ελέγξετε την καλή λειτουργία των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών του οχήματος σας (φωτισμός, καθαριστήρες, σύστημα εξάχνωσης και κλιματισμού κ.λπ.).
- Να έχετε πάντοτε αντιολισθητικές αλυσίδες στο όχημα σας.
Μοτοσυκλετιστές
Ο παγετός δεν είναι κατάλληλος για μετακινήσεις με δίτροχα, υπογραμμίζει το ΕΚΑΒ. Επομένως, αφήστε το αίσθημα ελευθερίας στο σπίτι σας και προτιμήστε την θαλπωρή του αυτοκινήτου σας, συνιστά.
Φωτογραφία: iStock