Iatropedia

Παγκόσμια ανησυχία για τον ιό Oropouche: Αυξάνονται τα κρούσματα – Εισαγόμενα περιστατικά στην Ευρώπη

Midges

Κίνδυνος για τους τουρίστες που επιστρέφουν ή προέρχονται από την Κούβα. Τι αναφέρουν ο PAHO και το ECDC.

Σε αυξημένη επιτήρηση για τη λοίμωξη που προκαλεί ο ιός Oropouche (OROV) καλεί ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (PAHO), καθώς αυξάνονται τα κρούσματά του και η νόσος εξαπλώνεται σε νέες περιοχές.

Η έκκλησή του έγινε μετά τις αναφορές για τους πρώτους θανάτους στον κόσμο που σχετίζονται με αυτόν, αλλά και τις ισχυρές υπόνοιες για μετάδοση μεταξύ ανθρώπων. Παρατηρείται επίσης αυξημένη σοβαρότητα της νόσου.

Όπως αναφέρει ο ΡΑΗΟ σε ανακοίνωσή του, εφέτος έχουν καταγραφεί 8.078 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην αμερικανική ήπειρο. Έχουν επίσης αναφερθεί δύο θάνατοι. Τα κρούσματα εντοπίζονται σε πέντε χώρες:

Αν και ο πυρετός Oropouche, όπως λέγεται η λοίμωξη, ιστορικά είναι ήπιος, παρατηρούνται και πιο σοβαρά περιστατικά. Μολονότι, δε, έως πρότινος οι επιστήμονες πίστευαν ότι ο ιός δεν μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων, η Βραζιλία ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι διερευνά δύο περιστατικά μετάδοσης από εγκύους σε έμβρυα.

Και στην Ευρώπη

Ο ιός δεν περιορίζεται στην αμερικανική ήπειρο. Σύμφωνα με νέα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC), τους τελευταίους μήνες ανιχνεύθηκαν 10 κρούσματα, κυρίως σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν από την Κούβα.

Ειδικότερα, τα εισαγόμενα κρούσματα της Ευρώπης αναφέρθηκαν στις εξής χώρες:

Ο κίνδυνος να υπάρχουν εγχώρια κρούσματα στην ηπειρωτική Ευρώπη θεωρείται χαμηλός. Και αυτό διότι δεν κυκλοφορεί (ακόμα) επί ευρωπαϊκού εδάφους το έντομο που μεταδίδει κυρίως τον ιό Oropouche.

Το έντομο αυτό είναι ένα δίπτερο σαν σκνίπα που ανήκει στο γένος Culicoides. Παραδοσιακά ζούσε στην περιοχή του Αμαζονίου, αλλά με την κλιματική αλλαγή και την αποψίλωση των δασών του μετακινήθηκε σε άλλα περιοχές. Πρώτα εντοπίστηκε σε πολιτείες της Βραζιλίας που βρίσκονται μακριά από τον Αμαζόνιο. Πλέον, όμως, εντοπίζεται σε χώρες όπου δεν υπήρχε, όπως η Βολιβία και η Κούβα.

Τι συμπτώματα προκαλεί

Η λοίμωξη από τον ιό Oropouche χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη πυρετού, σοβαρό πονοκέφαλο και πόνο στους μυς και τις αρθρώσεις. Μερικοί ασθενείς παρουσιάζουν επίσης:

Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν πέντε έως επτά ημέρες. Μικρός αριθμός πασχόντων, όμως, μπορεί να χρειασθούν αρκετές εβδομάδες έως ότου αναρρώσουν πλήρως. Σε σπάνιες περιπτώσεις η λοίμωξη είναι σοβαρή και προκαλεί άσηπτη μηνιγγίτιδα. Αυτό σημαίνει πως ο ασθενής έχει μηνιγγίτιδα, χωρίς να την προκαλεί μικρόβιο.

Η παρουσία του ιού Oropouche επιβεβαιώνεται με μοριακή εξέταση. Ο ΡΑΗΟ έχει ενισχύσει τη διαγνωστική ικανότητα σε 26 χώρες της αμερικανικής ηπείρου. Στις υπόλοιπες όμως εξακολουθεί να υπάρχει έλλειμμα.

Περιμένουν και άλλα κρούσματα σε ταξιδιώτες

Το ECDC τονίζει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό είναι χαμηλός για τους Ευρωπαίους που ταξιδεύουν σε χώρες όπου αυτός ενδημεί, εφ’ όσον τηρούν σχολαστικά τα συνιστώμενα μέτρα προστασίας από σκνίπες και κουνούπια.

Εκτιμά επίσης ότι είναι πολύ χαμηλός ο κίνδυνος να διασπαρεί ο ιός από τα εισαγόμενα κρούσματα στην ηπειρωτική Ευρώπη. Δεν υπάρχουν, όμως, επαρκή δεδομένα για το αν θα μπορούσαν να τον μεταδίδουν σκνίπες ή κουνούπια που ενδημούν στην Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση, μπορούν να αναμένονται και άλλα εισαγόμενα κρούσματα από ταξιδιώτες που επιστρέφουν από ενδημικές περιοχές.

Δεδομένου ότι τα περισσότερα ευρωπαϊκά κρούσματα εφέτος προέρχονται από την Κούβα, το ECDC παραθέτει στοιχεία για τους Ευρωπαίους που ταξιδεύουν σε αυτήν. Σύμφωνα με στοιχεία από την Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA), την τελευταία διετία ο Αύγουστος είναι ο μήνας με τους περισσότερους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Κούβα στην Ευρώπη. Ο συνολικός αριθμός τους είναι περίπου 49.000.

Εφέτος, από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο 2024, ο αριθμός των ταξιδιωτών που έφταναν από την Κούβα στις ευρωπαϊκές χώρες κάθε μήνα ήταν:

Πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, είχαν κάθε μήνα λιγότερες από 1.000 αφίξεις από την Κούβα.

Φωτογραφία: iStock