Παγκόσμια έρευνα: 4 στους 10 Έλληνες θα είναι παχύσαρκοι έως το 2035, τι ισχύει για τον υπόλοιπο κόσμο
Σχεδόν τέσσερις στους δέκα Έλληνες θα ζουν με πολλά περιττά κιλά έως το 2035, εάν δεν γίνει κάτι για να αντιστραφεί η ισχύουσα τάση, σύμφωνα με μία νέα, παγκόσμια έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η έκθεση προβλέπει πως έως εκείνη τη χρονιά οι πάσχοντες από παχυσαρκία θα έχουν ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Άλλοι τόσοι, δε, θα είναι υπέρβαροι.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Άτλαντα Παχυσαρκίας 2023, που συμπεριλαμβάνει προβλέψεις για 183 χώρες του κόσμου, το 39% των Ελλήνων θα είναι παχύσαρκοι έως το 2035. Το ποσοστό αυτό χαρακτηρίζεται ως «πολύ υψηλό».
Ο Άτλας υπολογίζει ότι ετησίως το ποσοστό των ενηλίκων στη χώρα μας που πάσχουν από παχυσαρκία θα αυξάνεται κατά 2%. Αντίστοιχα στα παιδιά θα αυξάνεται κατά 2,4%. Ο δε οικονομικός αντίκτυπος για την αντιμετώπιση της νόσου, θα φθάσει στο 2,4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).
Για την Ευρώπη, ο Άτλας υπολογίζει ότι έως το 2035 από παχυσαρκία θα πάσχουν:
- 133 εκατομμύρια άνδρες (το 39% του συνόλου)
- 135 εκατομμύρια γυναίκες (το 35% του συνόλου)
- 17 εκατομμύρια αγόρια (το 21% του συνόλου)
- 11 εκατομμύρια κορίτσια (το 14% του συνόλου)
Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ελλάδα είναι περίπου 42% για τους άνδρες και 36% για τις γυναίκες. Είναι επίσης σχεδόν 27% για τα αγόρια και σχεδόν 18% για τα κορίτσια.
Στον κόσμο
Σε παγκόσμιο επίπεδο, προβλέπεται ότι έως το 2035 το 51% του γενικού πληθυσμού θα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Τη μεγαλύτερη αύξηση θα παρουσιάσουν τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας, τα οποία θα υπερδιπλασιαστούν σε σύγκριση με ό,τι ίσχυε το 2020.
Υπολογίζεται ότι σε 12 χρόνια από παχυσαρκία θα πάσχουν 208 εκατομμύρια αγόρια και 175 εκατομμύρια κορίτσια σε όλο τον κόσμο. Σε σύγκριση με το 2020 οι αριθμοί αυτοί είναι αυξημένοι κατά 100% και 125%, αντιστοίχως.
Συνολικά, περισσότερο από 1,5 δισεκατομμύριο ενήλικες και σχεδόν 400 εκατομμύρια παιδιά θα ζουν με την παχυσαρκία σε 12 χρόνια από σήμερα.
Ποιες χώρες κινδυνεύουν περισσότερο
Η αύξηση στα άτομα με παχυσαρκία θα είναι ραγδαία στις χώρες με χαμηλότερο μέσο εισόδημα. Από τις 10 χώρες του κόσμου που αναμένεται να έχουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις, οι εννέα είναι χώρες χαμηλού ή κατώτερου μεσαίου εισοδήματος. Όλες τους βρίσκονται στην Ασία ή την Αφρική.
Οι ίδιες χώρες είναι και οι λιγότερο προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν την παχυσαρκία. Από τις συνολικώς 183 χώρες που συμπεριλαμβάνονται στον Άτλαντα οι 10 πιο προετοιμασμένες βρίσκονται στην Ευρώπη. Οι οκτώ από τις 10 λιγότερο προετοιμασμένες, όμως, βρίσκονται στην Αφρική.
Τον Άτλαντα εξέδωσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας (WOF). Όπως αναφέρει, το παγκόσμιο οικονομικό κόστος για την αντιμετώπιση των περιττών κιλών θα φθάσει τα 4,32 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2035. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο σχεδόν 3% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Είναι, δε, συγκρίσιμο με το οικονομικό κόστος της πανδημίας το 2020.
Φωτογραφία: iStock