Iatropedia

Παγκόσμια Ημέρα Αυτοφροντίδας: «Αυτοφροντίδα 24/7, για όλους, για μια ζωή»

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτοφροντίδας αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την ανάδειξη της σημασίας της Αυτοφροντίδας ως τρόπου ζωής, 24 ώρες την ημέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα (24/7) για την προάσπιση της ατομικής υγείας και τη βιωσιμότητα των εθνικών συστημάτων υγείας.

Τα τελευταία χρόνια οι πολίτες στις αναπτυγμένες χώρες είναι πολύ περισσότερο ενημερωμένοι τόσο σχετικά με τις διάφορες ασθένειες, όσο και για τις διαθέσιμες θεραπείες, ενώ φαίνεται να επιθυμούν να έχουν ολοένα και πιο ενεργό ρόλο στην επιλογή της θεραπείας τους, σύμφωνα και με τα αποτελέσματα έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Αυτοφροντίδας (Global Self-Care Federation).

Στην ερώτηση, ποια η σημασία του όρου «Αυτοφροντίδα», το 80% των ερωτηθέντων απάντησε ότι Αυτοφροντίδα σημαίνει «ενδυναμωμένοι ασθενείς, που αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στη διαχείριση της υγείας τους».

Στην ίδια έρευνα, αναφορικά με την εμπιστοσύνη προς την βιομηχανία Αυτοφροντίδας, το 74%, δηλαδή τα τρία τέταρτα των πολιτών, απάντησαν ότι εμπιστεύονται τη βιομηχανία αυτοφροντίδας και τα προϊόντα της. Η ασφάλεια των προϊόντων είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας εμπιστοσύνης για τις υγειονομικές αρχές, ενώ για τους πολίτες μεγαλύτερη σημασία έχει η αποτελεσματικότητα των προϊόντων.

«Η εφαρμογή της υπεύθυνης αυτοφροντίδας 24/7 έχει σημαντικά οφέλη όχι μόνο για τον πολίτη αυξάνοντας την πρόσβαση και την ελευθερία επιλογής του, αλλά και για το σύστημα υγείας. Η αυτοφροντίδα έχει εφαρμογή στον τομέα της πρόληψης, αλλά και της ανάρρωσης-αποκατάστασης. Με τη συμβουλή του φαρμακοποιού, μπορούν να αντιμετωπιστούν ήπια συμπτώματα, τα οποία έχουν αναγνωριστεί εμπειρικά από τον ασθενή. Αυτοφροντίδα στην καθημερινότητα σημαίνει ακολουθώ έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αποφεύγω ανθυγιεινές συνήθειες, αντιμετωπίζω ήπια συμπτώματα, προσπαθώ να διατηρήσω την υγεία μου σε καλή κατάσταση. Κάτι που την περίοδο έξαρσης της πανδημίας, όλοι προσπαθήσαμε να υιοθετήσουμε στην καθημερινότητα μας, ως ένα ακόμη μέτρο προστασίας. Αυτό θα πρέπει να γίνει συνήθεια, τρόπος ζωής», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (Ε.Φ.Ε.Χ), Γιώργος Δόκιος.

«Σύμφωνα με μελέτη της Πανευρωπαϊκής Οργάνωσης για την Αυτοφροντίδα (AESGP), η κοινωνική και οικονομική αξία της Αυτοφροντίδας έγκειται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι είναι σε θέση να διαχειριστούν οι ίδιοι από μόνοι τους ήπια προβλήματα υγείας, με την καθοδήγηση του φαρμακοποιού. Έτσι οι δημόσιοι πόροι που θα χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία ήπιων συμπτωμάτων μπορούν να κατευθυνθούν για την αντιμετώπιση πιο σοβαρών ασθενειών που έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στη δημόσια υγεία. Τη δεδομένη χρονική και υγειονομική συγκυρία κατά την οποία τα συστήματα υγείας δοκιμάζονται σε παγκόσμιο επίπεδο, η εφαρμογή της αυτοφροντίδας, επιτρέπει στο υγειονομικό προσωπικό να αφοσιωθεί στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Η εφαρμογή υπεύθυνης Αυτοφροντίδας συμβάλλει θετικά στην αποδοτικότερη αξιοποίηση των διαθεσίμων πόρων ενώ ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά τη φαρμακευτική δαπάνη. Για κάθε ένα ευρώ που δαπανάται για την Αυτοφροντίδα το ανταποδοτικό όφελος για τον πολίτη, την Κοινωνική Ασφάλιση και τη Δημόσια Υγεία είναι 7 ευρώ σύμφωνα με μελέτες», επεσήμανε ο πρόεδρος του Ε.Φ.Ε.Χ, Βασίλης Σερέτης.

Τι είναι Αυτοφροντίδα

Η αυτοφροντίδα (self-care), αφορά το σύνολο των ενεργειών στις οποίες προχωρούν οι άνθρωποι από μόνοι τους για τη διατήρηση της υγείας, της ευεξίας, καθώς και για την πρόληψη ασθενειών, ή την αντιμετώπιση ήπιων συμπτωμάτων υγείας.

(Πηγή: WHO)

Τι ΔΕΝ είναι Αυτοφροντίδα

Περιπτώσεις στις οποίες τα ήπια συμπτώματα δεν υποχωρούν ακόμη και μετά τη συμβουλή του Φαρμακοποιού. Ιατρική συμβουλή επιβάλλεται αν:

(Πηγή: AEGSP)

Σχετικά με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (Ε.Φ.Ε.Χ)

Ο ΕΦΕΧ αριθμεί 20 μέλη που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στην έρευνα, παρασκευή και διανομή ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ, διαιτητικών, συμπληρωμάτων διατροφής, ομοιοπαθητικών και ιατρικών συσκευών. Κεντρική αποστολή του είναι να υποστηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη της Αυτοφροντίδας και να δημιουργεί προστιθέμενη αξία για τα μέλη του, τους πολίτες και τους φορείς υγείας/ επαγγελματίες υγείας.