Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας: Το δώρο ζωής που κάνει καλό και στον αιμοδότη

  • Ρούλα Τσουλέα
αιμοδότες
Πώς επηρεάζει η συστηματική εθελοντική αιμοδοσία την ψυχική και την σωματική υγεία, σύμφωνα με τις μελέτες.

Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας σήμερα (14 Ιουνίου) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) μαζί με τους οργανισμούς αιμοδοσίας σε όλο τον κόσμο ευχαριστούν τους εθελοντές αιμοδότες για την ανιδιοτελή προσφορά τους.

Όπως αναφέρει στο μήνυμά του ο ΠΟΥ, η ημέρα έχει καθιερωθεί για να αυξήσει την ενημέρωση για ασφαλές αίμα και προϊόντα αίματος που σώζουν ζωές. Η δωρεά αίματος έχει βαθύ αντίκτυπο στις ζωές των ασθενών και των αιμοδοτών, τονίζει.

Εφέτος είναι ευκαιρία να εκφραστεί η ευγνωμοσύνη προς όλους τους δωρητές αίματος, πλάσματος και αιμοπεταλίων του κόσμου, για την σωτήρια προσφορά τους. Γι’ αυτό τον λόγο το μήνυμα της εφετινής ημέρας είναι: «20 χρόνια εορτασμού της προσφοράς: Σας ευχαριστούμε αιμοδότες!».

Οι ανάγκες σε αίμα είναι πολύ μεγάλες. Στη χώρα μας, το 2023 συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 570.000 μονάδες αίματος. Από αυτές, το σχεδόν 69% προήλθε από εθελοντές αιμοδότες. Ήταν κατά 30.000 μονάδες περισσότερες απ’ ό,τι το 2022 (αύξηση κατά 3,7%), σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

Τις περισσότερες από τις υπόλοιπες μονάδες προσέφεραν αιμοδότες από το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον των ασθενών. Οι αιμοδότες αυτοί θα μπορούσαν, με την κατάλληλη ενημέρωση να γίνουν τακτικοί εθελοντές αιμοδότες, γεγονός που πρέπει να αποτελεί εθνική στρατηγική, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας «είναι μια ευκαιρία να τιμήσουμε και να ευχαριστήσουμε τους εθελοντές αιμοδότες στην Ελλάδα και παγκοσμίως», δήλωσε η κυρία Ελισάβετ Γρουζή, πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας (ΕΑΕ). «Η προφορά τους είναι πολύτιμη και αναμφισβήτητα σώζει ζωές».

Όπως επισημαίνει «η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία στηρίζει διαχρονικά την προσπάθεια για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, ώστε να επιτύχουμε να αυξήσουμε στην χώρα μας την κουλτούρα του “Τακτικού Εθελοντή Αιμοδότη”. Παράλληλα, συνομιλούμε με την πολιτεία και τους φορείς ώστε να βρεθούν λύσεις και επαρκείς πόροι για να αυξηθεί η συλλογή αίματος από εθελοντές, μη αμειβόμενους αιμοδότες, αλλά και  να διασφαλιστεί η σωστή διαχείριση της χρήσης ενός πολύτιμου προϊόντος που δεν μπορεί να παραχθεί τεχνητά, αλλά προσφέρεται αποκλειστικά από υγιείς εθελοντές».

Τα οφέλη

Σύμφωνα με το ΕΚΕΑ, οι άνδρες εθελοντές αιμοδότες στη χώρα μας μπορούν να δίνουν πλήρες αίμα τέσσερις φορές τον χρόνο. Οι γυναίκες μπορούν τρεις φορές. Οι δότες αιμοπεταλίων μπορούν να δίνουν συχνότερα.

Οι εθελοντές αιμοδότες όχι μόνο κάνουν δώρο ζωής στους συνανθρώπους τους, αλλά ωφελούν και την δική τους υγεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι η συστηματική αιμοδοσία βελτιώνει την πηκτικότητα του αίματος και το προφίλ των λιπιδίων (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια). Με αυτό τον τρόπο μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Η συστηματική αιμοδοσία μειώνει επίσης τον κίνδυνο συσσώρευσης σιδήρου στον οργανισμό. Η περίσσεια σιδήρου σχετίζεται με την καρδιοπάθεια και τα εμφράγματα, επομένως η μείωσή του μπορεί να δρα καρδιοπροστατευτικά.

Επιπλέον, η συστηματική αιμοδοσία σχετίζεται με βελτίωση της ψυχικής υγείας. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι αιμοδότες έχουν μειωμένο στρες, λιγότερα αρνητικά συναισθήματα και εντονότερη αίσθηση ότι ανήκουν κάπου.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η συστηματική αιμοδοσία μειώνει και το οξειδωτικό στρες στον οργανισμό. Το έντονο οξειδωτικό στρες είναι γενεσιουργός αιτία σε πολλές σοβαρές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της καρδιοπάθειας.

Φωτογραφία: iStock