Η Λεύκη είναι μία διαταραχή του χρώματος του Δέρματος, η οποία οφείλεται σε καταστροφή των μελανοκυττάρων (κύτταρα που παράγουν την μελανίνη). Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος, είναι η εμφάνιση λευκών κηλίδων, σε διάφορα σημεία του σώματος.
Χωρίζεται σε τρεις διαφορετικούς τύπους, τη Γενικευμένη Λεύκη, την Τμηματική Λεύκη και την Εντοπισμένη ή Εστιακή Λεύκη.
Δεν κάνει διακρίσεις. Εμφανίζεται περίπου σε ίδια συχνότητα, σε ανθρώπους όλων των χρωμάτων του Δέρματος και των φυλών. Το 50% αυτών, εμφανίζουν την ασθένεια πριν τα 20 τους χρόνια. Η αναλογία ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες είναι σχεδόν 50 – 50.
Χρήσιμες πληροφορίες για την ασθένεια:
-Η Λεύκη δεν είναι μεταδοτική και δεν απειλεί τη ζωή του πάσχοντος.
-Οι ασθενείς με Λεύκη πρέπει να προστατεύουν το Δέρμα τους από τον ήλιο, καθώς ένα πιθανό έγκαυμα μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.
-Συνίσταται η χρήση αντηλιακών με υψηλό δείκτη προστασίας και οι βλάβες μπορούν να καλυφθούν με ειδικές χρωστικές.
-Πρέπει να αποφεύγεται το solarium και οι αντίστοιχοι ηλιακοί λαμπτήρες.
-Η Λεύκη δεν είναι επώδυνη και δεν έχει σημαντικές συνέπειες για την υγεία, ωστόσο, μπορεί να έχει συναισθηματικές και ψυχολογικές συνέπειες.
-Οι ασθενείς με Λεύκη δεν πρέπει να κάνουν τατουάζ, διότι αργότερα μπορεί να εμφανίσουν Λεύκη στο συγκεκριμένο σημεία.
-Υπάρχουν διάφορες θεραπείες για την αντιμετώπιση της Λεύκης, ενώ ο κύριος στόχος τους είναι η βελτίωση της εμφάνισης του ασθενούς. Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις είναι συνήθως μακροχρόνιες και η επιλογή του είδους της θεραπείας, εξαρτάται από τον αριθμό των βλαβών, το μέγεθος τους και την εντόπιση τους. Οι θεραπείες μπορεί να είναι τοπικές, συστηματικές αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις, χειρουργικές.
-Ο Δερματολόγος είναι ο μόνος ειδικός να συστήσει σειρά εξετάσεων, για να βρεθεί η αιτία και το είδος της Λεύκης και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.