Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς δημιουργήθηκε το 2000 με σκοπό την ενημέρωση των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι οι κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, κοστίζοντας 17 εκατομμύρια ζωές ετησίως περίπου.
Για να προστατεύσετε την οικογένεια σας και τον εαυτό σας, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς προτείνει τα παρακάτω:
1. Απαγορεύστε καπνίσματος στο σπίτι
2. Γεμίστε το ψυγείο σας με υγιεινά προϊόντα
3. Βάλτε τη γυμναστική στην καθημερινότητά σας
4. Κάντε τακτικά εξετάσεις (μέτρηση αρτηριακής πίεσης, χοληστερόλης και επιπέδων γλυκόζης καθώς και υπολογισμό αναλογίας μέσης-γοφών και δείκτη μάζας σώματος)
Τα στοιχεία για τα καρδιαγγειακά νοσήματα παγκοσμίως είναι ανησυχητικά. Ενδεικτικά:
- 17,3 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων, αριθμός που τις καθιστά την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.
- Περισσότερο από 80% αυτών συμβαίνουν σε χώρες με χαμηλά ή μέτρια εισοδήματα.
- Μέχρι το 2030 εκτιμάται ότι περίπου 23,6 εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Η 29η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί σαν η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς. Μαζί με τα μέλη της, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς μεταδίδει το μήνυμα ότι με τη σωστή πρόληψη τουλάχιστον το 80% των πρόωρων θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικά επεισόδια μπορεί να αποφευχθεί. Παράγοντες κινδύνου αποτελούν η κακή διατροφή, το κάπνισμα, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, καθώς και ο μη σωστός έλεγχος την αρτηριακής υπέρτασης, της χοληστερίνης και του σακχάρου.
Τρεις απλοί τρόποι για την προστασία της καρδιάς:
1. Σωματική δραστηριότητα τουλάχιστον για 30 λεπτά την ημέρα.
2. Κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων ημερησίως φρούτων και λαχανικών και περιορισμός πρόσληψης αλατιού, λιπαρών τροφών και αλκοόλ.
3. Διακοπή καπνίσματος.
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, διοργανώνει εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης σε περισσότερες από 100 χώρες – όπως check-up, δραστηριότητες οργανωμένης άθλησης (περίπατοι, τρέξιμο, γυμναστική), δημόσιες συζητήσεις, show, επιστημονικά forum, εκθέσεις, συναυλίες και αθλητικές διοργανώσεις.
Το site της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καρδιάς είναι: