Η Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης διοργανώνεται από το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (International Osteoporosis Foundation – IOF) κάθε χρόνο και περιλαμβάνει εκστρατείες από διάφορες κοινωνικές ομάδες σε όλο τον κόσμο, με δραστηριότητες σε περισσότερες από 90 χώρες.
Η κεντρική εκστρατεία για το 2016 μας καλεί να λάβουμε εγκαίρως μέτρα για την προστασία της υγείας των οστών και των μυών μας, έτσι ώστε να έχουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής και κινητική ανεξαρτησία στο μέλλον. Καλεί επίσης τους επαγγελματίες υγείας και τις κατά τόπους υγειονομικές αρχές να δώσουν προτεραιότητα στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και των συνεπακόλουθων καταγμάτων εξασφαλίζοντας ότι τα άτομα υψηλού κινδύνου αξιολογούνται και αντιμετωπίζονται κατάλληλα. Για να λάβετε, λοιπόν, και εσείς μέρος σε αυτή την προσπάθεια, μπορείτε να κάνετε κλικ ΕΔΩ και να μπείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της φετινής καμπάνιας.
Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης: Τι είναι η οστεοπόρωση
Η οστεοπόρωση κάνει τα οστά αδύναμα και εύθραυστα -τόσο εύθραυστα ώστε ακόμα και μια απλή πτώση στο έδαφος, ή ακόμη και η ήπια καταπόνηση, όπως το σκύψιμο, ή ο βήχας, μπορεί να προκαλέσουν κάταγμα. Τα οστεοπορωτικά καταγμάτων συμβαίνουν πιο συχνά στο ισχίο, τον καρπό και την σπονδυλική στήλη.
Τα οστά είναι ζωντανοί ιστοί, που συνεχώς διασπώνται και αντικαθίστανται. Η οστεοπόρωση εμφανίζεται, όταν η δημιουργία νέου οστού δεν συμβαδίζει με την “απομάκρυνση” των παλαιών οστών.
Η οστεοπόρωση πλήττει άνδρες και γυναίκες όλων των φυλών. Αλλά οι γυναίκες, ιδίως οι ηλικιωμένες και εκείνες που βρίσκονται μετά την εμμηνόπαυση, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης: Συμπτώματα της πάθησης
Συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα στα πρώιμα στάδια της οστικής απώλειας. Αλλά από τη στιγμή που τα οστά θα έχουν αποδυναμωθεί αρκετά από την οστεοπόρωση, μπορεί να έχετε τα ακόλουθα:
- Πόνο στην πλάτη, που προκαλείται από κάποιο κάταγμα ή σύμπτυξη σπονδύλου
- Απώλεια ύψους με την πάροδο του χρόνου
- Κύφωση
- Κάποιο κάταγμα οστού που συμβαίνει πολύ πιο εύκολα από ό,τι αναμενόταν
Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης: Αίτια της πάθησης
Τα οστά σας είναι σε μια σταθερή διαδικασία ανανέωσης. Όταν είστε νέοι, το σώμα σας δημιουργεί το νέο οστό γρηγορότερα από ό,τι διασπάται το παλαιό οστό και έτσι αυξάνεται η οστική σας μάζα. Οι περισσότεροι άνθρωποι φθάνουν στη μέγιστη οστική μάζα τους μέχρι τα 22-23 χρόνια τους. Καθώς γερνούν, η οστική μάζα χάνεται ταχύτερα από ό,τι παράγεται.
Το πόσο πιθανό είναι να αναπτύξετε οστεοπόρωση εξαρτάται εν μέρει από το πόσο οστική μάζα δημιούργησε ο οργανισμός σας στα νιάτα σας. Όσο περισσότερη οστική μάζα έχετε, τόσο περισσότερο οστό που έχετε “στην τράπεζα” και τόσο λιγότερο πιθανό είναι να αναπτύξετε οστεοπόρωση καθώς μεγαλώνετε.
Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης: Τρεις βασικές αλλαγές στην καθημερινότητά σας
Αυτές οι προτάσεις μπορεί να σας βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης, ή στο να αντιμετωπίσετε τυχόν κατάγματα πιο έυκολα και γρήγορα:
- Μην καπνίζετε. Το κάπνισμα αυξάνει τα ποσοστά της οστικής απώλειας και την πιθανότητα εμφάνισης κατάγματος.
- Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Η κατανάλωση περισσότερων από δύο αλκοολούχων ποτών την ημέρα μπορεί να μειώσει το σχηματισμό οστών. Όντας υπό την επίδραση αλκοόλ μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο να πέσετε.
- Προλάβετε τις πτώσεις. Φορέστε παπούτσια με χαμηλά τακούνια και με αντιολισθητικές σόλες και να ελέγξετε το σπίτι σας για ολισθηρές επιφάνειες που μπορεί να σας κάνουν να σκοντάψετε ή να πέσετε. Φροντίστε ώστε τα δωμάτια να είναι φωτεινά, εγκαταστήστε χειρολαβές μέσα και έξω από την πόρτα του ντους, ή στην μπανιέρα και βεβαιωθείτε ότι στηρίζεστε καλά, καθώς ξαπλώνετε και σηκώνεστε από το κρεβάτι σας.
Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης: Γιατί επιβάλλεται να λάβετε μέτρα κατά της πάθησης από σήμερα κιόλας!
Όταν σκέφτεστε την οστεοπόρωση, πιθανώς να έρχεται στο μυαλό σας μια εικόνα από βαθιά γεράματα και γενικώς τη θεωρείτε κάτι που δεν μπορεί να σας ανησυχεί πριν μπείτε στην 4η δεκαετία της ζωής σας.
Δυστυχώς, αυτό είναι λάθος σκεπτικό και μπορεί να επηρεάσει την υγεία των οστών σας πιο νωρίς από ό,τι ίσως θα έπρεπε.
Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης: Μείωση στην οστική πυκνότητα
Μέχρι να κλείσετε τα 30 χρόνια ζωής, η οστική σας μάζα φτάνει στο αποκορύφωμά της. Από εκεί και μετά, το σώμα σας δεν θα αντικαταστήσει ποτέ ξανά την οστική μάζα με τον ίδιο ρυθμό που τη χάνει. Η οστεοπόρωση οδηγεί σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα της οστικής μάζας και δημιουργεί πορώδεις τρύπες εντός του οστού. Μόλις η οστική μάζα πέσει κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο, η διάγνωση της οστεοπόρωσης είναι οριστική.
Ως εκ τούτου, η διατήρηση της μέγιστης οστικής μάζας για όσο μεγαλύτερο διάστημα είναι δυνατόν μπορεί να συμβάλλει στην καθυστέρηση ή ακόμη και την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης, η πολύ μικρή έκθεση στον ήλιο, οι διατροφικές διαταραχές, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ είναι παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία των οστών σας.
Ένα συμπλήρωμα ασβεστίου μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας στην προσπάθεια οικοδόμησης πιο υγιών οστών, ειδικά αν δεν λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο από τη διατροφή σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις νέες γυναίκες στην εφηβεία και μέχρι τα 30 χρόνια ζωής, επειδή οι γυναίκες έχουν ήδη χαμηλότερη οστική μάζα από ό,τι οι άνδρες.
Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης: Τι πρέπει να θυμάστε σχετικά με τη λήψη ενός συμπληρώματος ασβεστίου:
- Είναι σημαντικό να προμηθευτείτε συμπληρώματα καλής ποιότητας.
- Η βιταμίνη D αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου. Λαμβάνεται μέσω της διατροφής και παράγεται στο δέρμα υπό την επίδραση του ηλιακού φωτός. Ψάξτε για τα συμπληρώματα ασβεστίου που περιέχουν και βιταμίνη D.
- Τα συμπληρώματα ασβεστίου απορροφώνται καλύτερα από τον οργανισμό όταν λαμβάνονται σε μικρές ποσότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας και μαζί με τα κύρια γεύματα. Αποφύγετε τη λήψη άνω των 500mg κάθε φορά.
- Αποφύγετε τη λήψη ασβεστίου μαζί με τροφές που είναι γνωστό ότι μειώνουν την απορρόφηση της (π.χ. ίνες, οξαλικά, καθαρτικά).
- Τα συμπληρώματα ασβεστίου είναι σε γενικές γραμμές ασφαλή και χωρίς παρενέργειες. Ωστόσο, είναι πιθανό να έχετε δυσκοιλιότητα. Σε αυτή την περίπτωση αυξήστε την κατανάλωση νερού και φυτικών ινών.
- Αποφύγετε τη λήψη άνω των 2.000mg ασβεστίου την ημέρα, ειδικά αν το συμπλήρωμά σας περιέχει και βιταμίνη D, καθώς η υπερβολική λήψη ασβεστίου έχει συνδεθεί με τις πέτρες στα νεφρά.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον προσωπικό σας γιατρό προτού αποφασίσετε να εισάγετε κάποιο συμπλήρωμα στη διατροφή σας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι είναι η οστεοπενία και ποια η διαφορά της από την οστεοπόρωση;
Τι είναι η οστεοπόρωση και πως την προλαμβάνουμε