Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας: Αντιμετώπισε την παχυσαρκία τώρα, για να αποφύγεις τις επιπτώσεις της αργότερα
H 11η Οκτωβρίου καθιερώθηκε από τον επιστημονικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό, “World Obesity Federation”, ως Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, με στόχο να ευαισθητοποιήσει τις κυβερνήσεις όλων των κρατών, και συγχρόνως, την παγκόσμια κοινωνία στο μείζον πρόβλημα Υγείας, όπως χαρακτηρίζεται αλλά και είναι, η παχυσαρκία. Κύριος στόχος είναι η κατανόηση της αναγκαιότητας για την άμεση οργάνωση δράσεων, για την πρόληψη και, κυρίως, για τη θεραπεία της παχυσαρκίας.
Ελλάδα
Στην Ελλάδα, οι δράσεις οφείλουν να οργανώνονται θεσμικά από την Ελληνική Πολιτεία, σε συνεργασία με Έλληνες επιστήμονες και να στοχεύουν στη διάδοση μηνυμάτων, μέσα από εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης.
Ως βασικά μηνύματα θα πρέπει να τεθούν αυτά που δίνουν έμφαση στο γεγονός ότι η παχυσαρκία είναι μια μη φυσιολογική κατάσταση του σώματος, η οποία είναι αιτία εμφάνισης πληθώρας άλλων παθήσεων, όπως καρδιοπάθειες, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, πολλοί τύποι καρκίνου, υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, αρθροπάθειες, και πολλές άλλες.
Φετινή εκστρατεία
Η φετινή εκστρατεία του World Obesity Federation, επέλεξε το σύνθημα, «Αντιμετώπισε την παχυσαρκία τώρα, για να αποφύγεις τις επιπτώσεις της αργότερα».
Η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας συμμετέχει σε αυτή τη δράση αφύπνισης της Ελληνικής Πολιτείας και ευαισθητοποίησης της Ελληνικής κοινωνίας, αναγνωρίζοντας το αδιαμφισβήτητο, ότι δηλαδή, η παχυσαρκία στη χώρα μας μετρά υψηλά ποσοστά σε ενήλικες, άνδρες και γυναίκες, και ιδιαίτερα υψηλή συχνότητα σε παιδιά και εφήβους και ότι αποτελεί μια ωρολογιακή βόμβα μεγατόνων που θα εκραγεί τα επόμενα χρόνια.
Η έκρηξη των επιπτώσεων στην Υγεία των Ελλήνων πολιτών θα επιφέρει τεράστια προβλήματα σε ατομικό επίπεδο αλλά, κυρίως, σε κοινωνικό επίπεδο, αφού οι δαπάνες Υγείας θα εκτοξευτούν, σε σχέση με τις αυξημένες ανάγκες φαρμακευτικής και νοσοκομειακής κάλυψης των παχύσαρκων συμπολιτών μας.
Επίσης, θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι αυξημένες συντάξεις αναπηρίας που θα συνεπάγονται οι σημαντικές επιπλοκές της παχυσαρκίας, όπως και τα χαμένα ημερομίσθια και οι πρόωροι θάνατοι.
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία, που αφορούν στο επιδημιολογικό μέγεθος της νόσου στη χώρα μας, όπως εμφανίζονται στα αρχεία του World Obesity Federation, είναι τα ακόλουθα (στοιχεία 2014 και προβολή στο έτος 2025):
-Ποσοστό (%) ενηλίκων, ηλικίας 18 ετών και άνω που είναι υπέρβαροι (ΔΜΣ 25-29,9kg/m2),
-παχύσαρκοι (ΔΜΣ 30-34,9 kg/m2) ή σοβαρά παχύσαρκοι (ΔΜΣ > 35 kg/m2), το 2014 & 2025
Ελλάδα 2014 – 2025
Άνδρες υπέρβαροι % 44,5 45,6
παχύσαρκοι % 17,4 20,7
σοβαρά παχύσαρκοι % 4,9 6,6
Γυναίκες υπέρβαροι % 30,9 31,7
παχύσαρκοι % 15,5 17,1
σοβαρά παχύσαρκοι % 8,8 11,0
Εκτιμώμενος αριθμός και ποσοστό (%) ενηλίκων, ηλικίας 18 ετών και άνω που θα είναι παχύσαρκοι (ΔΜΣ άνω των 30 kg/m2), μέχρι το 2025
Ελλάδα Αριθμός %
Άντρες & Γυναίκες 2.420.000 2
Συσσωρευτικό συνολικό κόστος εάν δεν αντιμετωπισθεί η παχυσαρκία στην Ελλάδα 2017-2025: 16,6 Δισεκατομμύρια €
Κόστος αντιμετώπισης της παχυσαρκίας για τη μείωση της προβλεπόμενης συχνότητάς της το 2025, από 28% σε 23% στην Ελλάδα: 814 Εκατομμύρια €.
Οι λύσεις
Παρόλα αυτά, σήμερα, υπάρχουν δυνατότητες για πιο ουσιαστική και πιο επιτυχή αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, αφού η επιστημονική έρευνα έχει κάνει τεράστια πρόοδο. Αυτή η πρόοδος έχει περάσει και σε κλινικό επίπεδο: από την κατανόηση των θεμάτων της αυξημένης λήψης θερμίδων και της αντιμετώπισής του, την εφαρμογή μοντέρνων συμπεριφεριολογικών προσεγγίσεων, την κυκλοφορία νέων, πιο αποτελεσματικών φαρμάκων και εξελιγμένων εξατομικευμένων χειρουργικών τεχνικών.
Η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας και οι επιστήμονες που την απαρτίζουν θέτουν τη γνώση και την εμπειρία τους στη διάθεση κάθε πολιτειακού, επιστημονικού και κοινωνικού φορέα, με στόχο την άμεση αντιμετώπιση του φλέγοντος θέματος Υγείας της εποχής μας, που ονομάζεται παχυσαρκία.