Iatropedia

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2023: Οι 8 τάσεις που διαμορφώνουν την παγκόσμια υγειονομική περίθαλψη

Σήμερα, 7 Απριλίου 2023, συμπληρώνονται 75 χρόνια από την ίδρυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Το 1948, πολλές χώρες ενώθηκαν για να ιδρύσουν την εξειδικευμένη υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση της υγείας και την φροντίδα των ευάλωτων πληθυσμών, ώστε όλοι, παντού, να μπορούν να επιτύχουν το υψηλότερο επίπεδο υγείας και ευεξίας.

Η 75η επέτειος του ΠΟΥ σηματοδτοεί πάνω από 7 δεκαετίες συλλογικών επιτευγμάτων δημόσιας υγείας, χάρη στην μάθηση και τη συνεργασία με γνώμονα την επιστήμη μεταξύ χωρών και πολιτισμών.

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2023: Υγεία για Όλους

Η πανδημία COVID-19 αποτέλεσε το μεγαλύτερο τεστ για τα σύγχρονα παγκόσμια συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Αποκάλυψε έντονες ανισότητες και συστημικά προβλήματα, αφήνοντας πολλά συστήματα υγείας πληγωμένα.

Ωστόσο, κατέδειξε επίσης την αποτελεσματικότητα νέων τρόπων εργασίας και ψηφιακών εργαλείων για την αντιμετώπιση ορισμένων από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Επιπλέον, επέτρεψε την καινοτομία στην ανάπτυξη και τη διανομή της επιστήμης και των φαρμάκων.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο παγκόσμιος τομέας υγείας και υγειονομικής περίθαλψης πρόκειται να συνεχιστούν και στο μέλλον.

Τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα περιλαμβάνουν:

Οι πιο μακροπρόθεσμες προκλήσεις περιλαμβάνουν:

Αυτές οι προκλήσεις είναι πολύπλοκες και αλληλένδετες.

Η αναμόρφωση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, για να τα αντιμετωπίσουμε, είναι ένα πιεστικό παγκόσμιο μέλημα.

Αυτό είναι ένα βασικό ζήτημα που αντιμετωπίζεται στην Παγκόσμια Στρατηγική Προοπτική για την Υγεία και την Υγειονομική Περίθαλψη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η οποία καθορίζει ένα κοινό όραμα για την υγεία και την υγειονομική περίθαλψη έως το 2035.

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2023: Οι 8 τάσεις που διαμορφώνουν την παγκόσμια υγειονομική περίθαλψη

1. Αυξανόμενες δαπάνες και επενδύσεις για την υγειονομική περίθαλψη

Οι παγκόσμιες δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη πιστεύεται ότι αυξήθηκαν περισσότερο από 40% μεταξύ 2018 και 2022, φτάνοντας τα 12 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ταυτόχρονα, οι επενδύσεις στην υγειονομική περίθαλψη έχουν επίσης φτάσει σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ τα τελευταία χρόνια, με έμφαση σε τομείς όπως η γονιδιακή ανοσοθεραπεία και τα νέα εμβόλια mRNA για ασθένειες όπως ο Ζίκα και η ελονοσία.

2. Επιστημονικές εξελίξεις

Παράλληλα με αυτήν την επένδυση, βλέπουμε επίσης πρόοδο στις θεραπείες και τη διάγνωση ασθενειών. Η ιατρική ακριβείας, που χρησιμοποιεί βιοδείκτες, εφαρμόζεται όλο και περισσότερο, ενώ οι εξελίξεις στις υγρές βιοψίες, για παράδειγμα, αλλάζουν τον τρόπο ανίχνευσης του καρκίνου.

3. Ψηφιακή καινοτομία και Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ)

Η πανδημία πυροδότησε την ταχεία ψηφιοποίηση σε ολόκληρη την υγειονομική περίθαλψη, όπως και σε άλλους τομείς. Και το 2021, οι ψηφιακές επενδύσεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης σχεδόν διπλασιάστηκαν στα 57 δισεκατομμύρια δολάρια, με έμφαση στην τηλεϋγεία και την ψυχική υγεία. Οι εταιρείες τεχνολογίας εστιάζουν ολοένα και περισσότερο στην υγειονομική περίθαλψη, ενώ νεοφυείς επιχειρήσεις ψηφιακής υγείας αναπτύσσονται επίσης με ταχείς ρυθμούς.

Επίσης, δίνεται ολοένα και μεγαλύτερη έμφαση στα δεδομένα: η καλύτερη συγκέντρωση και ανάλυση επιτρέπει πιο ενημερωμένη γνώση και ενδεχομένως επίσης πρόβλεψη και μοντελοποίηση ασθενειών.

Εν τω μεταξύ, η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο για την υποστήριξη τομέων όπως η διάγνωση, οι κλινικές αποφάσεις, η παρακολούθηση, η θεραπεία και η ροή εργασιών. Η ιατρική απεικόνιση με τη βοήθεια μοντέλων ΑΙ χρησιμοποιείται ήδη και πολλές φαρμακευτικές εταιρείες διερευνούν την ανάπτυξη φαρμάκων με τη βοήθεια μεθόδων ΑΙ.

4. Μοντέλα εναλλακτικής φροντίδας

Αναγνωρίζουμε όλο και περισσότερο τη σημασία και τη δύναμη της παροχής φροντίδας εκτός νοσοκομείων, σε σπίτια και κοινότητες. Μάλιστα, η αύξηση των δαπανών για παροχή υγείας και φροντίδα στο σπίτι αναμένεται να ξεπεράσει τις δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη σε όλους σχεδόν τους άλλους τομείς. Αυτή η επένδυση θα χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω οικιακή διάγνωση, συστήματα χορήγησης φαρμάκων απευθείας στο σπίτι και συσκευές παρακολούθησης ασθενών, για παράδειγμα.

5. Διεύρυνση των ανισοτήτων

Η πανδημία ανέδειξε σημαντικές ανισότητες στην κάλυψη της υγειονομικής περίθαλψης, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις γυναίκες, τα παιδιά και τους εφήβους. Οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από τις διακοπές στις βασικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Η μελλοντική παροχή υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να επικεντρωθεί στην κάλυψη αυτών των κενών και να καταστήσει την υγειονομική περίθαλψη προσιτή και προσβάσιμη σε όλους.

6. Ελλείψεις και εξουθένωση εργαζομένων στον τομέα της υγείας

Η πανδημία επηρέασε τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, επιβαρύνοντας ένα ήδη πιεσμένο και καταπονημένο εργατικό δυναμικό. Τα ζητήματα ψυχικής υγείας και η επαγγελματική εξουθένωση επιδεινώθηκαν, με αποτέλεσμα πολλοί επαγγελματίες υγείας να εγκαταλείψουν τον κλάδο, την στιγμή που μειώθηκαν και οι προσλήψεις. Οι συνέπειες από αυτό συνεχίζουν να γίνονται αισθητές και οι επιβαρυντικές πιέσεις μέσα στο σύστημα σημαίνουν ότι το πρόβλημα δεν λύνεται αυτήν τη στιγμή.

7. Επιδείνωση της ψυχικής υγείας και ευεξίας

Η κακή ψυχική υγεία είναι ένα θέμα που επιδεινώνεται στην κοινωνία ευρύτερα. Τα συστήματα έχουν υποβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό τη σημασία του σε σύγκριση με τη σωματική υγεία, ενώ η περιορισμένη ζήτηση για υποστήριξη και οι καθυστερήσεις στην παρέμβαση επιδεινώνουν το πρόβλημα. Η ευρεία απομόνωση, το άγχος, η αβεβαιότητα και η απώλεια κατά τη διάρκεια των lockdowns έχουν αφήσει το σημάδι τους σε πολλούς ανθρώπους.

8. Μακροοικονομικά θέματα

Οι προκλήσεις που διαδραματίζονται στην παγκόσμια σκηνή περνούν επίσης και στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, ο πληθωρισμός και τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας δημιουργούν αυξανόμενο κόστος και τριβές για τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Εν τω μεταξύ, οι περιβαλλοντικές ανησυχίες και η κλιματική κρίση επιδεινώνουν πολλές συνθήκες υγείας και τον επιπολασμό ορισμένων ασθενειών, ενώ δημιουργούν και προκλήσεις σε σχέση με τη βιωσιμότητα του κλάδου.

Πηγές: https://www.who.int, https://www.weforum.org

φωτό: https://www.who.int