Iatropedia

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Πώς να μετράτε σωστά την πίεση στο σπίτι

Τι να μην κάνετε 30 λεπτά πριν την μέτρηση και τι να προσέξετε στη διάρκειά της.

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης σήμερα (17 Μαΐου) και το θέμα της εφέτος είναι «Μετρήστε με ακρίβεια την αρτηριακή πίεση, ελέγξτε την και ζήστε περισσότερο» (Measure Your Blood Pressure Accurately, Control It, Live Longer).

Η επιλογή του θέματος δεν είναι τυχαία. Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας (ESC), η υπέρταση είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την υγεία μας. Μεταξύ 1990 και 2019 διπλασιάστηκε ο αριθμός των ανθρώπων που ζούσαν με υπέρταση. Από 650 εκατομμύρια έφτασαν στο 1,3 δισεκατομμύρια παγκοσμίως.

Ωστόσο μόνο ο ένας στους πέντε υπερτασικούς ασθενείς (το 21%) ρυθμίζουν την πίεσή τους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Σχεδόν οι μισοί (το 46%) δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση. Έτσι, μόνο τέσσερις στους δέκα (το 42%) κάνουν θεραπεία γι’ αυτήν, η οποία όμως συχνά δεν είναι επιτυχημένη.

Η υπέρταση, όμως, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική νόσο και πολλά άλλα προβλήματα υγείας.

Έχει λοιπόν ζωτική σημασία να μετράμε συχνά την πίεσή μας. Το σπίτι είναι ο ιδανικός χώρος για να αρχίσουμε να το κάνουμε αυτό, αλλά και για να την παρακολουθούμε τακτικά. Ωστόσο η σωστή μέτρηση της πιέσεως έχει πολλά μυστικά, αναφέρουν επιστήμονες από τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.

Τι επηρεάζει την πίεση

Την πίεσή μας και κατ’ επέκτασιν την μέτρησή της μπορούν να επηρεάσουν πολλά πράγματα, λένε. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

Η σωστή μέτρηση της πιέσεως έχει ζωτική σημασία, τονίζουν οι ειδικοί. Αν η μέτρηση δείξει χαμηλότερη πίεση απ’ ό,τι στ’ αλήθεια έχετε, μπορεί να αποκομίσετε ψευδές αίσθημα ασφαλείας. Αν δείξει υψηλότερη πίεση από την αληθινή, μπορεί να οδηγηθείτε σε θεραπεία που δεν χρειάζεστε.

Πώς να κάνετε σωστή μέτρηση

Για να κάνετε σωστά την μέτρηση, τα CDC συνιστούν τα εξής:

Για να παρακολουθείτε σωστά την πίεσή σας, πρέπει να την μετράτε την ίδια ώρα κάθε μέρα. Πρέπει επίσης να κάνετε τουλάχιστον δύο μετρήσεις, με χρονική απόσταση 1-2 λεπτών η μία από την άλλη.

Φωτογραφία: iStock