Αν και οι παλμοί καρδιάς μπορεί να είναι ανησυχητικοί, είναι συνήθως αβλαβείς. Σπανίως οι παλμοί καρδιάς μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας πιο σοβαρής καρδιακής πάθησης, όπως ένας ακανόνιστος καρδιακός παλμός (αρρυθμία), που μπορεί να απαιτεί θεραπεία.
Παλμοί καρδιάς: Συμπτώματα
Μπορεί να αισθανθείτε σαν η καρδιά σας να:
- χτυπάει πολύ γρήγορα
- εναλλάζει τον ρυθμό χτυπήματος
- φτερουγίζει γρήγορα
- χτυπάει πολύ δυνατά
- “παρακάμπτει” χτύπους
Οι παλμοί καρδιάς μπορεί να γίνουν αισθητοί στον λαιμό, ή στον σβέρκο, καθώς και στο στέρνο. Μπορούν να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια δραστηριότητας, ή και κατά την φάση ηρεμίας.
Παλμοί καρδιάς: Πότε πρέπει να δείτε γιατρό
Όταν σας συμβαίνει σπανίως και διαρκεί μόνο λίγα δευτερόλεπτα, συνήθως δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι. Εάν έχετε ιστορικό καρδιακής νόσου και έχετε αίσθημα καρδιακών παλμών, που εμφανίζονται συχνά, ή επιδεινώνονται, μιλήστε με τον γιατρό σας. Μπορεί να χρειαστείτε εξετάσεις παρακολούθησης της καρδιάς, για να δείτε εάν το αίσθημα παλμών προκαλείται από πιο σοβαρό καρδιακό πρόβλημα.
Αναζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια εάν εμφανιστούν καρδιακοί παλμοί μαζί με:
- δυσφορία ή πόνο στο στήθος
- λιποθυμία
- σοβαρή δύσπνοια
- σοβαρή ζάλη
Παλμοί καρδιάς: Αιτίες
Συχνά η αιτία δεν μπορεί να βρεθεί. Οι πιο κοινές αιτίες είναι:
- έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις, όπως στρες, άγχος ή κρίσεις πανικού
- κατάθλιψη
- εντατική άσκηση
- διεγερτικές ουσίες, όπως καφεΐνη, νικοτίνη, αμφεταμίνες και φάρμακα για το κρυολόγημα και τον βήχα που περιέχουν ψευδεφεδρίνη
- πυρετός
- ορμονικές αλλαγές, που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση, την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση
- πάρα πολύ, ή πολύ λίγη θυρεοειδική ορμόνη
Περιστασιακά οι παλμοί καρδιάς μπορεί να είναι σημάδι ενός σοβαρού προβλήματος, όπως ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός (αρρυθμία).
Οι αρρυθμίες μπορεί να προκαλέσουν:
- πολύ γρήγορο καρδιακό παλμό (ταχυκαρδία)
- ασυνήθιστα αργό καρδιακό παλμό (βραδυκαρδία)
- καρδιακός παλμός που ποικίλλει από έναν τυπικό καρδιακό ρυθμό
- συνδυασμός των άνω τριών καταστάσεων
Παλμοί καρδιάς: Παράγοντες κινδύνου
Οι παράγοντες κινδύνου για αίσθημα παλμών της καρδιάς είναι:
- στρες
- αγχώδης διαταραχή, ή κρίση πανικού
- εγκυμοσύνη
- ορισμένα φάρμακα που περιέχουν διεγερτικά, όπως ορισμένα φάρμακα για το κρυολόγημα και το άσθμα
- υπερλειτουργικός θυρεοειδής αδένας (υπερθυρεοειδισμός)
- άλλα καρδιακά προβλήματα, όπως ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί, δομικές αλλαγές της καρδιάς, προηγούμενο έμφραγμα, ή προηγούμενη καρδιακή επέμβαση
Παλμοί καρδιάς: Επιπλοκές
Για αίσθημα παλμών που προκαλούνται από καρδιακή πάθηση, οι πιθανές επιπλοκές μπορεί να είναι:
- Λιποθυμία: Εάν η καρδιά χτυπά γρήγορα, η αρτηριακή πίεση μπορεί να πέσει, προκαλώντας λιποθυμία στο άτομο. Αυτό είναι πιο πιθανό σε άτομα με καρδιακό πρόβλημα, όπως συγγενείς καρδιακές παθήσεις, ή ορισμένα προβλήματα βαλβίδων.
- Καρδιακό επεισόδιο: Πιο σπάνια, το αίσθημα παλμών μπορεί να προκληθεί από απειλητικά για τη ζωή προβλήματα καρδιακού παλμού και μπορεί να αναγκάσουν την καρδιά να σταματήσει να χτυπά αποτελεσματικά.
- Εγκεφαλικό: Εάν οι παλμοί καρδιάς οφείλονται σε μια κατάσταση στην οποία οι άνω κοιλότητες της καρδιάς τρέμουν γρήγορα αντί να χτυπούν σωστά (κολπική μαρμαρυγή), το αίμα μπορεί να συσσωρευτεί και να προκαλέσει σχηματισμό θρόμβων. Εάν ένας θρόμβος διασπαστεί, μπορεί να φράξει μια εγκεφαλική αρτηρία, προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο.
- Καρδιακή ανεπάρκεια: Ορισμένες αρρυθμίες μπορούν να μειώσουν την ικανότητα άντλησης της καρδιάς. Μερικές φορές, ο έλεγχος του ρυθμού μιας αρρυθμίας που προκαλεί καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί και να βελτιώσει την λειτουργία της καρδιάς.
Παλμοί καρδιάς: Θεραπεία
Εκτός κι εάν προκαλούνται από καρδιακή πάθηση, οι παλμοί καρδιάς σπανίως χρήζουν θεραπείας. Αντίθετα, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει την λήψη μέτρων, για την αποφυγή των ερεθισμάτων, που προκαλούν αίσθημα παλμών.
Εάν προκαλούνται από μια καρδιακή πάθηση, όπως ένας ακανόνιστος καρδιακός παλμός (αρρυθμία), η θεραπεία θα επικεντρωθεί στη διόρθωση της πάθησης.
Τρόπος ζωής και σπιτικές θεραπείες
Ο καταλληλότερος τρόπος αντιμετώπισης του αισθήματος παλμών στο σπίτι είναι η αποφυγή των ερεθισμάτων, που προκαλούν τα συμπτώματα.
- Μειώστε το άγχος: Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης, όπως διαλογισμό, γιόγκα, ή βαθιές αναπνοές.
- Αποφύγετε τα διεγερτικά: Η καφεΐνη, η νικοτίνη, ορισμένα φάρμακα για το κρυολόγημα και ενεργειακά ποτά μπορεί να κάνουν την καρδιά σας να χτυπά πολύ γρήγορα, ή ακανόνιστα.
Πηγή: https://www.mayoclinic.org
φωτό: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φτερούγισμα στην καρδιά: Αίτια, συμπτώματα, εξετάσεις και θεραπεία για την κολπική μαρμαρυγή
Φύσημα στην καρδιά: Τι είναι, συμπτώματα, αίτια και παράγοντες κινδύνου
Φυσιολογικοί παλμοί καρδιάς ανά ηλικία: Τι υποδεικνύουν για την υγεία σας