Iatropedia

Πάω για εξωσωματική: Πως να μεταφέρω το σπέρμα μου

Όταν ο πελαργός δεν χτυπά την πόρτα τότε πολλά ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδί καταφεύγουν στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες πρόβλημα υπογονιμότητας υπάρχει όταν ένα ζευγάρι δεν καταφέρει να συλλάβει, παρά τις συστηματικές και χωρίς προφυλάξεις επαφές τις γόνιμες ημέρες, μετά από ένα χρόνο. Στην περίπτωση που και μετά το δεύτερο έτος δεν συλλάβουν, τότε το ζευγάρι θα πρέπει να απευθυνθεί στους ειδικούς.

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία ένα στα έξι ζευγάρια δυσκολεύεται να αποκτήσει παιδί ενώ το πρόβλημα εντείνεται καθώς η ανδρική υπογονιμότητα έχει αυξηθεί κατά 50% τα τελευταία 45 χρόνια.

Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι εκτός από το σύγχρονο τρόπο ζωής, το κάπνισμα, η τακτική κατανάλωση αλκοόλ, το υπερβολικό βάρος, η κακή διατροφή αλλά και το έντονο άγχος.

Όπως εξηγεί ο Παναγιώτης Αποστολακόπουλος Βιοπαθολόγος- Μικροβιολόγος η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η γονιμοποίηση των ωαρίων από τα σπερματοζωάρια έξω από το σώμα της γυναίκας.

Ο Παναγιώτης Αποστολακόπουλος

Οι μελλοντικές μανούλες υποβάλλονται σε ωοληψία,η οποία γίνεται με παρακέντηση της ωοθήκης. Στη συνέχεια ο σύντροφος δίνει σπέρμα. Προκειμένου η ποιότητά του να είναι η καλύτερη δυνατή ο Παναγιώτης Αποστολακόπουλος Βιοπαθολόγος- Μικροβιολόγος Υποψήφιος Περφερειακός Σύμβουλος στον Κεντρικό Τομέα με τον συνδυασμό ''Αττική-Γιάννης Σγουρός- Μόνο με Έργο'' δίνει σαφείς οδηγίες για την προετοιμασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι μελλοντικοί μπαμπάδες.

Αποχή από σεξουαλική επαφή ή αυνανισμό 3-5 ημέρες.

Αποφυγή χρήσης υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ.

Σχολαστικός καθαρισμός γεννητικών οργάνων με σαπούνι και νερό. Σκούπισμα με αποστειρωμένη γάζα.

Το σπέρμα συλλέγεται σε αποστειρωμένο κύπελο (ουροσυλλέκτης), μετά από αυνανισμό και όχι διακεκομμένη συνουσία.

Προσέχουμε να συλλέξουμε όλη την ποσότητα.

Τους χειμερινούς μήνες τυλίγουμε εξωτερικά το κύπελο με βαμβάκι και το μεταφέρουμε στο εργαστήριο προσέχοντας να μην εκτεθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Η μεταφορά στο εργαστήριο πρέπει να γίνει σε μισή ώρα

Να σημειωθεί εδώ ότι τα τελευταία στάδια της εξωσωματικής περιλαμβάνουν τη γονιμοποίηση των ωαρίων από τα σπερματοζωάρια και τη μεταφορά των εμβρύων στη γυναίκα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι να μην κάνω πριν τις μικροβιολογικές εξετάσεις!

Μύθοι και αλήθειες για το τεστ πατρότητας!

Τεστ SOS για να προλάβετε την κυστική ίνωση!

Χτυπήστε βαριές ασθένειες με μια στάλα αίμα

Μάθετε αν θα πάθετε καρκίνο με το..τρόπο του CSI!

Τσεκάπ: Ποιες εξετάσεις σώζουν ζωές;