Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κακή αίσθηση της όσφρησης σε ενήλικες συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο για Πάρκινσον.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα δημοφιλές τεστ όσφρησης, που ονομάζεται Brief Smell Identification Test (BSIT).
Διαπίστωσαν ότι τα άτομα με χαμηλές βαθμολογίες σε αυτή την εξέταση είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης της νόσου του Parkinson.
Κατά τη διάρκεια του BSIT, τα άτομα καλούνται να χρησιμοποιήσουν ένα σύνολο πολλαπλών επιλογών, για να προσδιορίσουν 12 κοινές οσμές, όπως λεμόνι, βενζίνη, κρεμμύδι και κανέλα.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες βάσει των βαθμολογιών τους, που αντιπροσώπευαν κακή, μέτρια και καλή αίσθηση όσφρησης.
Τι έδειξαν τα αποτελέσματα
Συνολικά, 1.510 Καυκάσιοι και 952 Αφροαμερικανοί, με μέση ηλικία 75 ετών, έκαναν το BSIT. Στην συνέχεια, όλοι οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 10 χρόνια.
Από την ομάδα αυτή, 42 άτομα εμφάνισαν τη νόσο του Πάρκινσον. Τριάντα από αυτά τα άτομα ήταν Καυκάσιοι και 12 ήταν Αφρο-Αμερικανοί.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι εκείνα τα άτομα που είχαν κακή όσφρηση βάσει του BSIT ήταν σχεδόν πέντε φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν την ασθένεια σε σύγκριση με εκείνους που είχαν μέτρια και καλή όσφρηση.
Συγκεκριμένα, υπήρχαν 26 κρούσματα Πάρκινσον στα άτομα με κακή όσφρηση, σε σύγκριση με εννέα άτομα στην ομάδα με μέτρια όσφρηση και επτά στην ομάδα με την καλύτερη αίσθηση της όσφρησης.
“Η κακή αίσθηση της όσφρησης μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο της νόσου του Πάρκινσον μέχρι και μια δεκαετία πριν εκδηλωθούν τα πρώτα εμφανή συμπτώματα και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους λευκούς άνδρες”, δήλωσε ο δρ. Honglei Chen, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής επιδημιολογίας και βιοστατιστικής στο Michigan State University College of Human Medicine.
Και πρόσθεσε: “Η έρευνα σχετικά με την όσφρηση μπορεί τελικά να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου και να κατανοήσουμε πώς αναπτύσσεται η νόσος του Πάρκινσον εξ αρχής”.
Άλλοι παράγοντες
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης αρκετούς άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
Αν και οι μαύροι ασθενείς είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν κακή αίσθηση όσφρησης σε σύγκριση με τους λευκούς ομολόγους τους, ήταν λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν τη νόσο.
Η σχέση μεταξύ κακής αίσθησης της όσφρησης και του Πάρκινσον ήταν επίσης σαφέστερη στους άντρες παρά στις γυναίκες.
Παρόλο που οι ερευνητές παραδέχονται ότι πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω οι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένα τεστ όσφρησης για τη διάγνωση ατόμων με νόσο του Πάρκινσον, αυτή η έρευνα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.
Προηγούμενες έρευνες με επίκεντρο την αίσθηση της όσφρησης ως προγνωστικό παράγοντα για το Parkinson το πρόβλεψαν μόνο σε βάθος 4-5 ετών πριν από τα πρώτα εμφανή συμπτώματα.
Ο δρ. Chen κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το BSIT μπορεί να προβλέψει την ασθένεια σημαντικά νωρίτερα από αυτό.
Έγκαιρη διάγνωση
Ο χρόνος είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη διάγνωση του Πάρκινσον, προτού εκδηλωθούν τα βασικά συμπτώματα.
“Η νόσος Parkinson συχνά διαρκεί δεκαετίες και, κατά τη στιγμή της κλινικής διάγνωσης της νόσου, είναι πολύ αργά για να σταματήσει ή να επιβραδυνθεί η εξέλιξή της”, δήλωσε ο δρ. Chen. Δεν υπάρχουν εργαστηριακές εξετάσεις για τη νόσο του Parkinson.
Η δυσκολία διάγνωσης οδήγησε τους ερευνητές να εξετάσουν νέους και καινοτόμους τρόπους για να την προβλέψουν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πάρκινσον: ΑΥΤΟ το απλό φάρμακο μπορεί να επιβραδύνει τα συμπτώματα
Πάρκινσον: Πρόβλεψη 10 χρόνια πριν εμφανιστεί με τεστ ζωγραφικής και τεστ οσμής – Πώς γίνεται! [vid]
Πάρκινσον: Παράγοντας κινδύνου τα γαλακτοκομικά «με χαμηλά λιπαρά»; ΣΟΚ από μεγάλη έρευνα
Έλληνες νίκησαν το Πάρκινσον σε πειραματόζωα – Τεράστια ανακάλυψη