Πάρκινσον: Έγκαιρη ανίχνευση με απλό τεστ αίματος – Πώς θα γίνεται το τεστ

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Πάρκινσον
Αυστραλοί επιστήμονες ανέπτυξαν το πρώτο στον κόσμο τεστ αίματος για έγκαιρη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον και αισιοδοξούν ότι θα βοηθήσει στην καλύτερη αντιμετώπιση της νευροεκφυλιστικής πάθησης. Το τεστ ανιχνεύει τον αφύσικο ενεργειακό μεταβολισμό στα μιτοχόνδρια των κυττάρων στο αίμα των ασθενών.

Μέχρι σήμερα οι ασθενείς με Πάρκινσον συχνά διαγιγνώσκονται με καθυστέρηση, αφότου έχουν εμφανισθεί τα συμπτώματα και έχουν ήδη καταστραφεί τα εγκεφαλικά κύτταρα. Αν και δεν υπάρχει ακόμη κάποια θεραπεία για τη νόσο, η έγκαιρη διάγνωσή της μέσω ενός τεστ αίματος μπορεί να καθυστερήσει την εκδήλωσή της.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Λα Τρομπ της Μελβούρνης, με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Φίσερ, δοκίμασαν με επιτυχία το τεστ σε μια μικρή ομάδα 38 ανθρώπων (29 ασθενείς και εννέα υγιείς). Ακόμη η κλινική δοκιμή δεν έχει δημοσιευθεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό.

Όπως είπαν, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», το τεστ μπορεί να είναι διαθέσιμο στο κοινό σε πέντε περίπου χρόνια, αν βρεθούν τα αναγκαία χρηματοδοτικά κεφάλαια για μια μεγάλη κλινική δοκιμή και την ταχεία ανάπτυξή του.

Όπως είπε ο Φίσερ, στους ασθενείς με τη νόσο τα μιτοχόνδρια -τα «εργοστάσια» παραγωγής ενέργειας στα κύτταρα- είναι απολύτως φυσιολογικά, όμως εργάζονται με τετραπλάσια ένταση σε σχέση με τα μιτοχόνδρια των υγιών ατόμων, με συνέπεια να παράγουν αυξημένα τοξικά υποπροϊόντα. Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν ότι αυτή η υπερ-δραστηριότητα δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη νόσο, αλλά και άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάρκινσον: Ελληνικό «φως» στο γιατί οι άνθρωποι εκδηλώνουν τη νόσο

Ζαλάδα όταν σηκώνεστε: Πότε συνδέεται με το Πάρκινσον

Πώς συνδέεται το ουρικό οξύ με το Πάρκινσον – Πότε υπάρχει πρόβλημα

Πάρκινσον: Αυτό είναι το ρόφημα που «σηκώνει ασπίδα» στη νόσο