Πάρκινσον: Οι μύθοι που πρέπει να ξεχάσετε
Η νόσος Πάρκινσον είναι αρκετά συχνή, αφού προσβάλλει περίπου 25.000 ανθρώπους στη χώρα μας και 7-10 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.
Παρότι, όμως, είναι γνωστή εδώ και 200 χρόνια, εξακολουθεί να περιβάλλεται από πολλούς μύθους, οι οποίοι συχνά οδηγούν σε καθυστερημένη διάγνωση ή σε πλημμελή θεραπεία και γρήγορη επιδείνωση.
Οι μύθοι περιλαμβάνουν τα πάντα, από το ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα και το αν πρόκειται για ασθένεια των ηλικιωμένων, έως τις θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν.
«Η νόσος Πάρκινσον είναι μια πολύ ιδιαίτερη ασθένεια, εντελώς απρόβλεπτη και μοναδική για κάθε ασθενή», λέει ο νευρολόγος Παναγιώτης Ι. Ζήκος, υπεύθυνος του Ιατρείου Νόσου Πάρκινσον & Συναφών Διαταραχών του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας. «Επιπλέον, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εργαστηριακή ή απεικονιστική εξέταση που να επιβεβαιώνει την παρουσία ή την απουσία της. Έτσι, η διάγνωσή της βασίζεται στη λεπτομερή νευρολογική εξέταση, με την οποία αξιολογούμε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του ασθενούς. Συχνά, μάλιστα, ο έλεγχος αυτός απαιτείται να γίνεται περισσότερες από μία φορές, έως ότου καταλήξουμε στην οριστική διάγνωση».
Διεθνείς μελέτες έχουν δείξει ότι στο 25% των περιπτώσεων οι διαγνώσεις της είναι λανθασμένες. Και πολλοί ασθενείς ταλαιπωρούνται επί αρκετά χρόνια έως ότου μάθουν τελικά τι έχουν.
«Υπάρχουν πολλά νοσήματα που μιμούνται τα συμπτώματα της νόσου και μπορεί να περιπλέξουν τη διάγνωση», εξηγεί ο δρ Ζήκος, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νόσου Πάρκινσον (EPDA). «Τέτοια νοσήματα είναι η άνοια με σωμάτια Lewy, ο υδροκέφαλος φυσιολογικής πίεσης, η λευκοεγκεφαλοπάθεια (αγγειακή νόσος εγκεφάλου) και τα επονομαζόμενα Πάρκινσον Plus σύνδρομα. Στα σύνδρομα αυτά ανήκουν η πολυσυστηματική ατροφία και η προϊούσα υπερπυρηνική παράλυση».
Για τα συμπτώματα
Πρόβλημα συνιστούν και οι μύθοι για τα συμπτώματα της νόσου. Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει πως όποιος έχει νόσο Πάρκινσον πρέπει να τρέμει, αλλά αυτό δεν ισχύει. Ούτε ισχύει ότι η ασθένεια προκαλεί μόνο κινητικά συμπτώματα.
Υπάρχουν και πολλά άλλα, που δεν έχουν καμία σχέση με την κίνηση. Επιπρόσθετα, υπάρχουν και ορισμένα άγνωστα κινητικά συμπτώματα, τα οποία υποδηλώνουν την παρουσία της, ειδικά στους νέους.
Όλ’ αυτά μαζί σημαίνουν ότι «από τις λάθος διαγνώσεις, άλλες θα είναι ψευδώς αρνητικές και άλλες ψευδώς θετικές», επισημαίνει ο δρ Ζήκος.
Και στον τομέα της θεραπείας, όμως, επικρατούν πολλοί μύθοι, με κυριότερο ότι η μοναδική θεραπευτική επιλογή είναι τα χάπια. «Ο μύθος αυτός στερεί από τους ασθενείς τα οφέλη της γυμναστικής και των επεμβατικών θεραπειών», τονίζει ο δρ Ζήκος. «Και τα δύο είναι εξαιρετικά σημαντικά για την πρόγνωσή τους, αλλά δυστυχώς υποτιμώνται από ασθενείς και γιατρούς».
Όσοι εξάλλου πιστεύουν ότι η νόσος Πάρκινσον είναι ασθένεια της τρίτης ηλικίας, κάνουν λάθος. Μπορεί να εκδηλωθεί πολύ πριν τα 65, ακόμα και σε 30άρηδες ή και σε 20άρηδες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νόσος Πάρκινσον: Το τρέμουλο ΔΕΝ είναι το κύριο σύμπτωμα
Νόσος Πάρκινσον: Τα χάπια δεν είναι η μοναδική θεραπεία
Πάρκινσον: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις θεραπείες
Πάρκινσον: Σε ποιους ασθενείς είναι απαραίτητη η επεμβατική θεραπεία
Νόσος Πάρκινσον: Τα Κέντρα Κινητικών Διαταραχών των ελληνικών νοσοκομείων