Μια μη χειρουργική, εστιασμένη διαδικασία υπερήχων βρέθηκε σε μια κλινική δοκιμή ότι βελτιώνει σημαντικά τα συμπτώματα σε ορισμένους ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον. Σχεδόν το 70% των ασθενών που έλαβαν τη θεραπεία ανταποκρίθηκαν καλά στη διαδικασία, με τα δύο τρίτα εξ αυτών να συνεχίζουν να έχουν θετικά αποτελέσματα ένα χρόνο αργότερα.
Δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία για τη νόσο του Πάρκινσον. Η όποια αντιμετώπιση συνήθως ξεκινά με φαρμακευτική αγωγή για να διορθωθεί η μείωση της ντοπαμίνης, που προκαλείται από τον εκφυλισμό συγκεκριμένων πληθυσμών νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο.
Αυτές οι φαρμακευτικές θεραπείες μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες για να επιτρέψουν στους ασθενείς να διαχειριστούν καλύτερα τα συμπτώματα της νόσου, όπως δυσκολίες με την κίνηση και τον συντονισμό, αλλά συνοδεύονται επίσης από παρενέργειες και οι δόσεις πρέπει να προσαρμόζονται προσεκτικά ώστε να ταιριάζουν στον κάθε ασθενή ξεχωριστά.
Εάν τα φάρμακα δεν λειτουργούν πλέον καλά, μια άλλη επιλογή είναι η χειρουργική επέμβαση για την εμφύτευση ενός ηλεκτροδίου στον εγκέφαλο, για την παροχή μιας θεραπείας που ονομάζεται εν των βάθει εγκεφαλική διέγερση, κάτι που δεν χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον. Και πάλι, αυτή η θεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική, αλλά, δεδομένου ότι περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, ενέχει έναν μικρό κίνδυνο μόλυνσης ή αιμορραγίας του εγκεφάλου.
Η εστιασμένη θεραπεία με υπερήχους που δοκιμάστηκε στη νέα μελέτη επιδιώκει να προσφέρει μια νέα επιλογή για ασθενείς στους οποίους οι φαρμακευτικές θεραπείες απέτυχαν να προσφέρουν ανακούφιση.
Η νέα θεραπεία για το Πάρκινσον παρέχεται μέσα σε μαγνητικό τομογράφο (MRI) και δεν υπάρχει ανάγκη για αναισθησία, ούτε για να παραμείνουν οι ασθενείς στο νοσοκομείο μετά.
Ο ασθενής φορά ένα ειδικό κράνος και οι εικόνες μαγνητικής τομογραφίας επιτρέπουν στους κλινικούς ιατρούς να στοχεύσουν με ακρίβεια τους υπερήχους για να αφαιρέσουν το globus pallidus, τη δομή στον εγκέφαλο που βοηθά στον έλεγχο της εκούσιας κίνησης.
Δεδομένου ότι ο ασθενής παραμένει ξύπνιος, μπορεί να παρέχει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στους γιατρούς καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνουν προσαρμογές.
Η συσκευή που χρησιμοποιείται για την παροχή αυτής της θεραπείας ονομάζεται Exablate Neuro και έχει ήδη έγκριση από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για χρήση σε ορισμένες περιπτώσεις Πάρκινσον. Μερικά από τα αποτελέσματα που έχουν βιώσει οι ασθενείς ήταν εκπληκτικά.
“Ο εστιασμένος υπέρηχος εγκρίνεται από τον FDA μόνο για τη θεραπεία της μίας πλευράς του εγκεφάλου σε ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον. Επομένως μπορεί να είναι πιο κατάλληλο αυτήν τη στιγμή για ασθενείς με συμπτώματα κυρίως στην μία πλευρά”, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης, δρ. Vibhor Krishna. Εξαιτίας αυτού, οι ασθενείς που εγγράφηκαν στη δοκιμή έλαβαν θεραπεία μόνο στην μία πλευρά του εγκεφάλου, αλλά οι βελτιώσεις που βίωσαν ήταν ούτως ή άλλως σημαντικές.
Οι συμμετέχοντες ασθενείς με Πάρκινσον εμφάνισαν άμεσες βελτιώσεις σε μια τυπική αξιολόγηση που σχεδιάστηκε για να ελέγξει τον τρόμο (τρέμουλο), την ικανότητα βάδισης και την ακαμψία στα χέρια και τα πόδια.
Καθώς αυτή ήταν μια διασταυρούμενη δοκιμή, μόλις τελείωσε η αρχική περίοδος μελέτης, προσφέρθηκε και στους 25 ασθενείς της αρχικής ομάδας ελέγχου η ίδια πραγματική διαδικασία. Από αυτούς, οι 20 δέχτηκαν την προσφορά και γνώρισαν παρόμοια θετικά αποτελέσματα.
Οι συμμετέχοντες θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται για πέντε χρόνια. αλλά, μετά από έναν χρόνο, η πλειοψηφία αυτών εξακολουθούσε να αισθάνεται τα οφέλη της νέας θεραπείας. Υπήρχαν ορισμένες παρενέργειες από τη διαδικασία, όπως μπερδεμένη ομιλία και η αγευσία, αλλά αυτές συνήθως υποχωρούσαν γρήγορα. Οι συγγραφείς κατέληξαν στην μελέτη τους, ότι απαιτούνται μεγαλύτερες κλίμακας και σκοπού δοκιμές, αλλά προχωρούν επίσης με πρώιμες δοκιμές της συσκευής Exablate Neuro και στις δύο πλευρές του εγκεφάλου.
“Μέχρι στιγμής, είχαμε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα”, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης δρ. Howard Eisenberg.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο The New England Journal of Medicine.
Πηγές: https://www.medschool.umaryland.edu, https://www.iflscience.com, https://neurosciencenews.com, https://www.eurekalert.org
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μπορούν άλλες καταστάσεις να μιμούνται τα συμπτώματα του Πάρκινσον;
Το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον μπορεί να προκληθούν από ιογενείς λοιμώξεις!
Τα βακτήρια του εντέρου συνδέονται με την νόσο του Πάρκινσον