Την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022, στις 3 το πρωί, θα κληθούμε να γυρίσουμε τους δείκτες του ρολογιού μία ώρα μπροστά, καθώς θα ισχύσει για μία ακόμα χρονιά η αλλαγή ώρας. Ωστόσο η αλλαγή αυτή δεν είναι ό,τι το καλύτερο για την υγεία της καρδιάς μας, προειδοποιεί η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA).
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι μετά την θερινή αλλαγή ώρας αυξάνονται τα καρδιολογικά προβλήματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Μία μελέτη στη Νέα Υόρκη, λ.χ., έδειξε ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία για κολπική μαρμαρυγή αυξάνονται τις πρώτες τέσσερις ημέρες μετά την αλλαγή. Ωστόσο αντίστοιχη αύξηση δεν βρέθηκε κατά την χειμερινή αλλαγή ώρας. Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο επικίνδυνη μορφή καρδιακής αρρυθμίας.
Μία άλλη μελέτη που διεξήχθη στο Μίσιγκαν κατέδειξε αύξηση κατά 24% στα εμφράγματα τη Δευτέρα μετά την θερινή αλλαγή ώρας. Αντιθέτως, μετά την χειμερινή αλλαγή τα εμφράγματα ήταν μειωμένα κατά 21%.
Επιπλέον, ερευνητές από τη Φινλανδία ανέφεραν αύξηση κατά 8% στα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια τη Δευτέρα και την Τρίτη μετά την αλλαγή στη θερινή ώρα. Ισχαιμικά είναι τα εγκεφαλικά που οφείλονται σε διακοπή της παροχής αίματος σε κάποιο σημείο του εγκεφάλου.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
«Δεν γνωρίζουμε τους λόγους για τους οποίους αυξάνονται οι καρδιαγγειακοί κίνδυνοι μετά την αλλαγή της ώρας την άνοιξη», λέει ο Dr. Donald Lloyd-Jones, πρόεδρος της AHA. «Πιστεύουμε όμως ότι σχετίζονται με τη διαταραχή των κιρκάδιων ρυθμών του οργανισμού, δηλαδή του εσωτερικού βιολογικού «ρολογιού» μας».
Όπως εξηγεί, ο κίνδυνος αυτός πιθανώς είναι μεγαλύτερος σε όσους ήδη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιολογικά προβλήματα ή εγκεφαλικό. Αυτή μπορεί, π.χ., να είναι η περίπτωση όσων είναι υπερτασικοί, των καπνιστών, όσων έχουν υψηλή χοληστερόλη ή πάσχουν από διαβήτη κ.λπ.
Τι μπορούμε να κάνουμε
Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να λαμβάνουμε ορισμένα μέτρα που μπορεί να μειώσουν τους κινδύνους από την αλλαγή ώρας, τονίζει ο Dr. Lloyd-Jones. Τα μέτρα που συνιστά είναι τα εξής:
- Αρχίστε από τώρα την προετοιμασία, φροντίζοντας να εκτίθεστε καθημερινά όσο περισσότερο μπορείτε στο φως του ήλιου
- Αρχίστε να μπαίνετε για ύπνο νωρίτερα κάθε βράδυ. Με αυτό τον τρόπο όταν έρθει η αλλαγή ώρας, ο οργανισμός σας θα είναι ξεκούραστος και με γεμάτες τις «μπαταρίες» του
- Περιορίστε την κατανάλωση καφεΐνης. Η υπερκατανάλωση είναι επιβαρυντική για την καρδιά.
- Αποφύγετε να κοιμάστε το μεσημέρι. Ο μεσημβρινός ύπνος μπορεί να εμποδίσει τον βραδινό
Πρόσθετα μέτρα
Καλό είναι επίσης να υιοθετήσετε μερικά πρόσθετα μέτρα, τα οποία θα διατηρήσετε και μετά την αλλαγή ώρας. Φροντίστε, π.χ., να αυξήσετε την φυσική δραστηριότητά σας. Να ελέγχετε τακτικά την πίεση και την χοληστερόλη σας. Να κοιμάστε τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ και να τρώτε υγιεινά.
«Αυτού του είδους οι αλλαγές δεν θα κάνουν μόνο πιο ομαλή την προσαρμογή των βιολογικών ρυθμών στη νέα ώρα», τονίζει ο Dr. Lloyd-Jones. «Θα μειώσουν και τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό, ενώ μπορεί να προσθέσουν και χρόνια στη ζωή».
Φωτογραφία: iStock