Παρβοϊός: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από την «πέμπτη νόσο»

  • Ρούλα Τσουλέα
παρβοϊός
Το ανοσοποιητικό σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο στην έκβαση της λοίμωξης από τον παρβοϊό Β19.

Ο παρβοϊός Β19, που προσφάτως κόστισε τη ζωή σε ένα παιδάκι ηλικίας 3,5 ετών στη χώρα μας και νόσησε αρκετά άλλα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις εγκύους και σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Οι παρβοϊοί είναι μια οικογένεια μικρών DNA ιών που ανακαλύφθηκαν το 1960. Μολύνουν κυρίως ζώα (π.χ. γάτες, σκύλους), προκαλώντας σοβαρή νόσο. Ένας από αυτούς τους ιούς είναι ο ανθρώπινος παρβοϊός Β19. Ανακαλύφθηκε το 1974 και μπορεί να  μολύνει τους ανθρώπους, προκαλώντας διάφορα κλινικά σύνδρομα, ποικίλης βαρύτητας.

Όπως εξηγεί ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος, διευθυντής της Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής του Metropolitan General, οι παρβοϊοί πήραν το όνομά τους από τη λατινική λέξη parvum που σημαίνει «πολύ μικρός». Αυτό έγινε λόγω του πολύ μικρού μεγέθους τους.

Ο παρβοϊός Β19 μεταδίδεται κυρίως μέσω των σταγονιδίων που εκπέμπονται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φταρνίζεται. Μπορεί όμως να μεταδοθεί και μέσω της άμεσης επαφής με μολυσμένα αντικείμενα.

Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την έκθεση έως την ανάπτυξη συμπτωμάτων (περίοδος επωάσεως) είναι περίπου 7-14 ημέρες. Η μετάδοση του ιού σταματά μετά την εμφάνιση χαρακτηριστικού δερματικού εξανθήματος.

Διαβάστε ακόμα ΕΟΔΥ: Παιδί 3,5 ετών πέθανε από παρβοϊό – Συρροή 11 κρουσμάτων σε παιδικό σταθμό της Β. Ελλάδας

Συναγερμός στην Ευρώπη για επικίνδυνο ιό που απειλεί εγκύους και μωρά

Τα συμπτώματα

Η λοίμωξη από τον παρβοϊό Β19 μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορα κλινικά σύνδρομα, αναλόγως με:

  • Την ηλικία
  • Την κατάσταση υγείας
  • Τα τυχόν υποκείμενα νοσήματα του ασθενούς

Στα παιδιά ο παρβοϊός Β19 μπορεί να προκαλέσει την χαρακτηριστική πέμπτη νόσο ή εξάνθημα των χαστουκισμένων μάγουλων. Είναι μία μια ήπια εμπύρετη νόσος, η οποία χαρακτηρίζεται από:

  • Έντονο κοκκίνισμα στα μάγουλα και
  • Εξάνθημα στον κορμό και τα άκρα

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να συνοδεύονται από κακουχία, ρινίτιδα, πονοκεφάλους και διάρροιες. Η νόσος έχει καλοήθη πορεία και συνήθως αποδράμει εντός λίγων εβδομάδων.

Ποιοι κινδυνεύουν

Ο παρβοϊός μπορεί να προκαλέσει και άλλα προβλήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται:

  • Αρθραλγίες ή αρθρίτιδες
  • Μυοκαρδίτιδα
  • Προσβολή του κεντρικού και περιφερικού νευρικού συστήματος.

Ειδικά σε όσους πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, ο παρβοϊός Β19 μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές. Σε άτομα με αναιμία, παραδείγματος χάριν, ή με αιματολογικές ή ανοσοποιητικές παθήσεις, η μόλυνση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές αιματολογικές διαταραχές, όπως η απλαστική κρίση, με σημαντική ελάττωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτό οφείλεται σε καταστολή του μυελού των οστών.

Αντίστοιχα, στις εγκύους η λοίμωξη από τον παρβοϊό Β19 μπορεί να οδηγήσει σε προσβολή του εμβρύου με εκδηλώσεις όπως:

  • Αποβολή
  • Ενδομήτριο θάνατο
  • Εμβρυικό ύδρωπα

«Ο εμβρυϊκός ύδρωπας είναι μία κατάσταση κατά την οποία συσσωρεύεται υγρό σε διάφορους ιστούς του εμβρύου και μπορεί να αποβεί μοιραία», εξηγεί ο κ. Γώγος.

Το ανοσοποιητικό σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο στην έκβαση της λοίμωξης από τον παρβοϊό Β19. Στους περισσότερους υγιείς ανθρώπους, καταφέρνει να καταπολεμήσει τον ιό χωρίς προβλήματα.

Εν τούτοις, σε όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα η λοίμωξη μπορεί να έχει πιο σοβαρή και πιο χρόνια πορεία. Εξασθενημένο ανοσοποιητικό έχουν λ.χ.:

  • Οι πάσχοντες από αιματολογικά νοσήματα
  • Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία
  • Όσοι λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα

Διάγνωση και θεραπεία

Η διάγνωση της μόλυνσης από τον παρβοϊό Β19 γίνεται συνήθως με βάση την κλινική εικόνα του ασθενούς και ορολογικές εξετάσεις που ανιχνεύουν ειδικά αντισώματα (IgG και κυρίως IgM) εναντίον του ιού.

Υπάρχουν επίσης πολύ ειδικές και ευαίσθητες μοριακές μέθοδοι διάγνωσης με τη χρήση της ποσοτικής PCR, αναφέρει ο κ. Γώγος.

Ο παρβοϊός Β19 στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απαιτεί ειδική θεραπεία. Τα συμπτώματα υποχωρούν μόνα τους μέσα σε μία έως δύο εβδομάδες.

Ωστόσο, «σε περιπτώσεις σοβαρών επιπλοκών, όπως η απλαστική κρίση ή οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, η θεραπεία πρέπει να είναι υποστηρικτική και περιλαμβάνει μεταγγίσεις αίματος, ενδοφλέβια ανοσοσφαιρίνη και φροντίδα για τη διαχείριση των συμπτωμάτων», επισημαίνει ο ειδικός.

Η πρόληψη

Η πρόληψη της μόλυνσης από τον παρβοϊό Β19 συμπεριλαμβάνει κυρίως τη σωστή υγιεινή, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών και τη χρήση μάσκας /αποφυγή στενής επαφής με μολυσμένα άτομα.

Είναι επίσης σημαντικό «να εφαρμόζεται η απομόνωση του πάσχοντος και να αποφεύγεται η κοινή χρήση αντικειμένων που μπορεί να είναι μολυσμένα, όπως ποτήρια και μαχαιροπίρουνα», καταλήγει ο κ. Γώγος.

Φωτογραφία: iStock