Νέα ευρήματα ότι ένα φάρμακο που λαμβάνεται για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να προστατεύει τον εγκέφαλο από τη νόσο Αλτσχάιμερ, ανακάλυψαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Το φάρμακο είναι η σιλδεναφίλη (βιάγκρα), που ανήκει στους λεγόμενους αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 (PDE5i). Εκτός από τη στυτική δυσλειτουργία, η σιλδεναφίλη διατίθεται και για την αντιμετώπιση της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης.
Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν εκείνα προγενέστερων μελετών, που είχαν δείξει ότι μπορεί να μειώνει τις νευροτοξικές πρωτεΐνες που συσσωρεύονται στα κύτταρα του εγκεφάλου, προκαλώντας Αλτσχάιμερ.
Τα νέα ευρήματα βασίζονται σε δεδομένα από εκατομμύρια αποζημιώσεις ασφαλισμένων και σε παρατηρήσεις στα εγκεφαλικά κύτταρα πασχόντων από τη νόσο.
«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την αλλαγή χρήσης της σιλδεναφίλης, ώστε να χρησιμοποιηθεί και για τη νόσο Αλτσχάιμερ, για την οποία υπάρχει μεγάλη ανάγκη νέων θεραπειών», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Feixiong Cheng, επίκουρος καθηγητής Μοριακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve.
Όπως εξήγησε, η επιστημονική ομάδα από την Cleveland Clinic στο Οχάιο, χρησιμοποίησε σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για να συνδυάσει δεδομένα από διάφορες πηγές και να αξιολογήσει τη σιλδεναφίλη.
Τα ευρήματα
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Alzheimer’s Disease. Οι ερευνητές εξέτασαν κατ’ αρχάς τις δυνητικές επιδράσεις της σιλδεναφίλης και τεσσάρων άλλων φαρμάκων στον κίνδυνο αναπτύξεως νόσου Αλτσχάϊμερ.
Η σύγκριση έγινε με την ανάλυση στοιχείων από δύο μεγάλες βάσεις δεδομένων που περιέχουν τις ιατρικές συνταγές και το ιστορικό εκατομμυρίων ασφαλισμένων.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η σιλδεναφίλη μειώνει σημαντικό τον κίνδυνο αναπτύξεως νόσου Αλτσχάιμερ. Η μείωση ήταν 54% στη μία βάση δεδομένων και 30% στην άλλη, σε σύγκριση με τα άλλα φάρμακα.
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης εγκεφαλικά κύτταρα από ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ. Όπως διαπίστωσαν, η σιλδεναφίλη μείωνε τα επίπεδα της νευροτοξικής πρωτεΐνης ταυ (tau). Η συσσώρευση αυτής της πρωτεΐνης αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου.
Η νέα μελέτη έδειξε ακόμα πως τα νευρικά κύτταρα (νευρώνες) που εκτίθεντο στη σιλδεναφίλη παρουσίαζαν:
- Αυξημένη έκφραση των γονιδίων που σχετίζονται με την κυτταρική ανάπτυξη
- Βελτιωμένη λειτουργία
- Μειωμένη φλεγμονή
Όλες αυτές οι διεργασίες είναι γνωστό ότι προστατεύουν από τη νευρική εκφύλιση που σχετίζεται με το Αλτσχάιμερ, λένε οι ερευνητές.
«Πιστεύουμε ότι τα ευρήματά μας παρέχουν τα απαιτούμενα στοιχεία για να αρχίσουν κλινικές μελέτες που θα εξετάσουν την αποτελεσματικότητα της σιλδεναφίλης σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ», κατέληξε ο Dr.Cheng.
Φωτογραφία: iStock