Περισσότεροι από ένας στους δύο ενήλικες παθαίνουν μυϊκές κράμπες τη νύχτα, με τους δύο στους δέκα από αυτούς να έχουν τόσο έντονα συμπτώματα ώστε αντιμετωπίζουν σημαντική δυσφορία και αϋπνία.
Οι κράμπες είναι επώδυνοι μυϊκοί σπασμοί. Μπορεί να εκδηλωθούν σε όλες τις ηλικίες, αλλά είναι πολύ πιο συχνές μετά τα 50. Στην πραγματικότητα, σχεδόν όλοι τις εκδηλώνουν μετά από αυτή την ηλικία.
Παρότι οι πάσχοντες ζητούν συχνά ιατρική βοήθεια, η αντιμετώπιση των κραμπών δεν είναι εύκολη. Όπως αναφέρουν ειδικοί από την Cleveland Clinic στο Οχάιο, δεν υπάρχουν ειδικές θεραπείες, ούτε επαρκή στοιχεία για φάρμακα ή συμπληρώματα που να τις προλαμβάνουν.
Ωστόσο μερικοί ειδικοί συνιστούν συμπληρώματα μαγνησίου ή βιταμινών του συμπλέγματος Β. Συνιστώνται επίσης διάφορα φάρμακα, όπως μυοχαλαρωτικά κ.λπ.
Τώρα, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι μία άλλη βιταμίνη μπορεί να μειώσει σημαντικά την συχνότητα και τη σοβαρότητά τους. Η βιταμίνη αυτή δοκιμάστηκε σε 199 ηλικιωμένους εθελοντές, το 54% εκ των οποίων ήταν γυναίκες. Όλοι τους είχαν συχνές κράμπες (κατά μέσον όρο 2-3 φορές την εβδομάδα).
Οι ερευνητές τους χώρισαν τυχαία σε δύο ομάδες. Στους 103 από αυτούς συνέστησαν να παίρνουν καθημερινά και επί οκτώ εβδομάδες συμπλήρωμα βιταμίνης Κ2. Στους υπόλοιπους χορήγησαν μία ανενεργό ουσία (εικονικό φάρμακο) – αυτή ήταν η ομάδα ελέγχου.
Τα ευρήματα
Πριν από την έναρξη της μελέτης και στο τέλος, οι ερευνητές αξιολόγησαν:
- Τη διάρκεια των μυϊκών κραμπών (σε λεπτά)
- Τη σοβαρότητά τους (σε μία κλίμακα από 1 έως το 10)
Όπως γράφουν στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Internal Medicine, οι εθελοντές που έπαιρναν βιταμίνη Κ παρουσίασαν σημαντική μείωση στις κράμπες τους. Κατά μέσον όρο ήταν λιγότερες από 1 την εβδομάδα, ενώ όσοι έπαιρναν την ανενεργό ουσία είχαν περίπου 3.
Επιπλέον, η σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους μειώθηκε σχεδόν το διπλάσιο απ’ ό,τι στην ομάδα ελέγχου (2,55 μονάδες έναντι 1,24). Μειώθηκε επίσης και η διάρκεια των κραμπών, αλλά σε μικρότερο βαθμό.
Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι εθελοντές δεν παρουσίασαν παρενέργειες από τη λήψη της βιταμίνης Κ2, γράφουν οι ερευνητές.
Ποιοι να προσέχουν
Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά. Οι κράμπες, ιδίως οι νυχτερινές, είναι πολύ επώδυνες και συχνές και οι ασθενείς πραγματικά βασανίζονται.
Η νέα μελέτη «μας δίνει κάτι που μπορούμε να προτείνουμε στους ασθενείς μας», σχολιάζει ο Dr. Martin Scurr, γενικός ιατρός στο Νοσοκομείο King Edward VII’s, στο Λονδίνο. Ωστόσο η βιταμίνη αυτή δεν είναι κατάλληλη για όλους.
Ειδικότερα, «δεν πρέπει να λαμβάνεται απ’ όσους παίρνουν το αντιπηκτικό βαρφαρίνη», τονίζει. Όπως εξηγεί, η βαρφαρίνη δρα δεσμεύοντας την βιταμίνη Κ στον οργανισμό, η οποία παίζει ρόλο-κλειδί στην θρόμβωση του αίματος.
Για παν ενδεχόμενο, λοιπόν, είτε είστε υγιείς, είτε πάσχετε από χρόνιο πρόβλημα υγείας, συμβουλευθείτε πρώτα τον γιατρό σας αν θέλετε να πάρετε την βιταμίνη.
Φωτογραφία: iStock