Πάτρα: Κινδύνεψε 50χρονος από οχιά – Τι συμπτώματα προκαλεί το δάγκωμά της
Σε σοβαρή κατάσταση στο Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας της Πάτρας νοσηλεύεται από την περασμένη Πέμπτη 23 Μαΐου 2024 ένας άνδρας από χωριό του Δήμου Ερυμάνθου, τον οποίο δάγκωσε οχιά.
Ο 50χρονος άνδρας μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο και του χορηγήθηκε αντιοφικός ορός. Εν τούτοις αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα, καθώς μετά το δάγκωμα της οχιάς παρουσίασε αιμορραγικό σοκ.
Ευτυχώς, από το Σάββατο 25 Μαΐου εμφανίζει καλύτερη εικόνα, σύμφωνα με δηλώσεις των γιατρών του στην εφημερίδα «Πολιτεία».
Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περισσότερα από 3.000 είδη φιδιών, εκ των οποίων τα περίπου 600 είναι δηλητηριώδη, αναφέρει το National Geographic. Στην Ελλάδα έχουμε πέντε είδη οχιάς, σύμφωνα με παλαιότερη ενημέρωση του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ):
- Την κοινή οχιά (Vipera ammodytes)
- Την οθωμανική (Montivipera xanthina)
- Την οχιά της Μήλου (Macrovipera schweizer)
- Την βουνίσια ή αστρίεις (Vipera berus)
- Τη νανόχεντρα (Vipera ursinii)
Τα περισσότερα δήγματα (ή δαγκώματα) φιδιών παρατηρούνται στα άκρα, κυρίως νέων ανδρών. Τα δηλητήρια έχουν διάφορες τοπικές και συστηματικές τοξικές επιδράσεις. Κυμαίνονται από πόνο έως αιμορραγίες και νευροτοξικές επιδράσεις.
Διαβάστε ακόμα Φίδια: Δαγκώνουν πάνω από 190 άτομα τον χρόνο στην Ελλάδα – Πότε να ανησυχήσετε
Τα πιθανά συμπτώματα
Ο ΟΓΑ εξηγεί πως όταν δαγκώσει οχιά έναν άνθρωπο, μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα δηλητηρίασης τεσσάρων σταδίων βαρύτητας:
- Απουσία τοξίκωσης (ξηρό δήγμα, δηλαδή δάγκωμα χωρίς έκκριση δηλητηρίου). Κανένα ή μόνο διατρητικό τραύμα, χωρίς γενικευμένα συμπτώματα.
- Ελαφρά συμπτώματα. Ο ασθενής μπορεί να έχει μόνο τις χαρακτηριστικές πληγές στο σημείου όπου τον δάγκωσε η οχιά, μαζί με πόνο και οίδημα στην περιοχή.
- Μέτρια βαρύτητα. Το οίδημα επεκτείνεται πέραν της περιοχής του δήγματος (δαγκώματος). Ο ασθενής έχει επίσης ναυτία, εμέτους, σπασμούς, παραισθησίες με μικρές αποκλίσεις από το φυσιολογικό στις εργαστηριακές εξετάσεις.
- Βαριά κατάσταση. Ο ασθενής έχει σφοδρό πόνο και οίδημα, αναπνευστική ανεπάρκεια, υπόταση, σημεία αιμορραγίας. Οι εργαστηριακές εξετάσεις του έχουν υψηλή απόκλιση από τις φυσιολογικές.
Φωτογραφία: iStock