Περιφερική νευροπάθεια*

  • Από Iatropedia

Τι είναι η νόσος

 

Από τη σπονδυλική στήλη (νωτιαίο μυελό) και τον εγκέφαλο εξέρχονται νευρικές ρίζες μεταφέροντας εντολές προς την περιφέρεια. Οι νευρικές ρίζες (τα νεύρα), όταν παρουσιάσουν διαταραχή στην μεταφορά των εντολών αυτών τότε μιλάμε για περιφερική νευροπάθεια.

 

 

Πού οφείλεται η νόσος – Αίτια - Παράγοντες που την πυροδοτούν

 

Κληρονομικές παθήσεις όπως η νόσος Charcot – Marie – Tooth  και η αταξία του Friedriech μπορεί να αποτελέσουν τα αίτια για την εμφάνιση της νόσου. Μεταβολικά νοσήματα (σακχαρώδης διαβήτης), αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ (αλκοολική νευροπάθεια), έλλειψη βιταμινών (Β-12), λοιμώδεις παθήσεις (HIV), κολλαγονώσεις (ρευματοειδής αρθρίτιδα, ερυθηματώδης λύκος είναι ασθένειες που μπορεί να παρουσιάσουν πέραν της βασικής νόσου και την περιφερική νευροπάθεια. Επίσης, τραυματισμοί νεύρων ή συνεχής πίεση αυτών είναι δυνατόν να δημιουργήσουν πρόβλημα στα περιφερικά νεύρα.

 

 

Επιδημιολογικά στοιχεία

 

Αν και υπάρχουν κληρονομικές προδιαθέσεις για την εμφάνιση της περιφερικής νευροπάθειας είναι νόσος που μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες και στα δύο φύλα.

 

 

Πως εκδηλώνεται η νόσος - Συμπτώματα

 

Οι νευρικές ρίζες (νεύρα) μεταφέρουν ερεθίσματα και εντολές από το κέντρο (εγκέφαλος – νωτιαίος μυελός) και προς αυτό με σκοπό τη λειτουργία των μυών και των οργάνων. Η διαταραχή της αισθητικότητας (μούδιασμα, πόνος κ.ά.) όπως και η διαταραχή  της κινητικότητας (μικρές αλλά και μεγάλες κινήσεις) των αρθρώσεων αποτελούν τα βασικά συμπτώματα σε μια περιφερική νευροπάθεια. Επιπλέον η λειτουργία οργάνων όπως ο οφθαλμός, τα έντερα, η ουροδόχος κύστη είναι δυνατόν να επηρεαστούν από την περιφερική νευροπάθεια. Η δυσλειτουργία στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να προκαλέσει στυτική ανικανότητα, διαταραχές ούρησης, διάρροιες κ.ά.

 

 

Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις

 

Η νευρολογική εξέταση με την διενέργεια ηλεκτρομυογραφήματος και πιθανώς βιοψίας των νεύρων είναι η βασικές εξετάσεις για την προσέγγιση της παθολογίας των περιφερικών νεύρων. Η κλινική εξέταση και η καλή λήψη του ιστορικού θα συμβάλλουν περαιτέρω στην εξακρίβωση του πιθανού αίτιου της νόσου. Ακτινολογικές και μικροβιολογικές εξετάσεις συνήθως είναι απαραίτητες για τον αποκλεισμό ειδικών παθήσεων.

 

 

Ποιες είναι οι επιπλοκές

 

Οι βασικότερες επιπλοκές αφορούν την δυσλειτουργία της νευρικής λειτουργίας είτε αυτή αφορά μύες και αρθρώσεις (αισθητικότητα, κινητικότητα) είτε αφορά τη λειτουργία οργάνων του ανθρώπινου σώματος.

 

 

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης


Η αντιμετώπιση της βασικής νόσου (π.χ. σακχαρώδη διαβήτη) είναι πρωταρχικής σημασίας για την θεραπεία και αντιμετώπιση των πιθανών επιπλοκών. Η φυσικοθεραπεία και άλλες υποστηρικτικές ασκήσεις θα βοηθήσουν περαιτέρω.  Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα άτομα με κινητικά προβλήματα. Αναλγητικά αντιφλεγμονώδη μη στεροειδή κλπ συνίστανται κατά περίπτωση.

 

 

Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο – Πρόγνωση

 

Ασθενείς με προδιάθεση ανάπτυξης περιφερικής νευροπάθειας πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες ανάλογα με τη βασική νόσο και να αποφεύγουν συνήθειες όπως το κάπνισμα και η υπερκατανάλωση του αλκοόλ. Η σωστή διατροφή είναι σημαντική στις περιπτώσεις που υπάρχουν γενικότερα νοσήματα (όπως ο σακχαρώδης διαβήτης)

 

Μιχαηλίδης Εμμανουήλ, Παθολόγος

Κοτσίνη Βασιλική, Παθολόγος

* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν