Περίοδος: Μύθος ή αλήθεια ότι συγχρονίζονται οι κύκλοι των γυναικών που μένουν μαζί;

  • Ελισάβετ Σταύρου
περίοδος
Μπορεί η περίοδος μιας γυναίκας να «συγχρονιστεί» με τον κύκλο μιας άλλης γυναίκας που έχουν καθημερινή στενή επαφή;

Όλες έχουμε ακούσει κάποια στιγμή στη ζωή μας ότι η περίοδος μιας γυναίκας μπορεί να «συγχρονιστεί» με μια άλλη, με την οποία μένουν ή δουλεύουν μαζί.

Πόσο ισχύει τελικά αυτό; Είναι μύθος ή πραγματικότητα; Οι απόψεις των ειδικών μέχρι και σήμερα διίστανται. Ωστόσο, οι περισσότερες έρευνες που γίνονται τα τελευταία χρόνια τείνουν να διαψεύδουν τον «συγχρονισμό».

Το φαινόμενο McClintock

Μία από τις πρώτες αναφορές στον συγχρονισμό των εμμηνορρυσιακών κύκλων είναι ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 από την ερευνήτρια Martha K McClintock. Το άρθρο, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature το 1971, διεξήγαγε μια μελέτη σε 135 φοιτητές που ζούσαν μαζί και συμπέρανε ότι οι φερομόνες ή άλλοι κοινωνικοί παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο στο συγχρονισμό των εμμηνορροϊκών κύκλων.

Αν και από τότε τα συμπεράσματα της έρευνας αυτής έχουν καταρριφθεί, οι συζητήσεις γύρω από τον συγχρονισμό παραμένουν μέχρι σήμερα.

Τι αναφέρουν νεότερες μελέτες

Μια πιο σύγχρονη ανάλυση της έρευνας της McClintock υπογραμμίζει ότι υπήρχαν ελαττώματα στη μεθοδολογία και τα ευρήματα της έκθεσης. Μέσα σε μισό αιώνα από την αρχική δημοσίευση, έχει γίνει πολλή έρευνα για την επικύρωση των ευρημάτων της McClintock, με μελέτες συχνά να καταρρίπτουν τα αρχικά ευρήματα.

Το 2006, μια μελέτη σε 186 γυναίκες που ζούσαν μαζί  στην Κίνα διαπίστωσε ότι οποιοσδήποτε εμφανής συγχρονισμός των περιόδων φαινόταν να βρίσκεται στη σφαίρα της μαθηματικής σύμπτωσης. Λίγο περισσότερο από μια δεκαετία αργότερα, η εμφάνιση των smartphone παρείχε περαιτέρω ευκαιρίες έρευνας για να διαπιστωθεί που οφείλεται το ότι η περίοδος σε μερικές γυναίκες συγχρονίζεται.

Το 2018, η εφαρμογή παρακολούθησης περιόδου Clue σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διεξήγαγε έρευνα σε περίπου 1.500 γυναίκες που συγκατοικούσαν. Τα ευρήματα αυτής της ανάλυσης «απομυθοποίησαν» ακόμη περισσότερο τα ευρήματα της αρχικής έρευνας της McClintock.

Ο εμμηνορυσιακός κύκλος κάθε γυναίκας είναι διαφορετικός. Τυπικά η περίοδος έρχεται μία φορά κάθε 28 – 34 ημέρες, ενώ μερικές φορές μπορεί να εμφανιστούν σε διαφορετικές συχνότητες.

Οι ακανόνιστοι κύκλοι μπορούν να οδηγήσουν σε χρονικά σημεία όπου φαίνεται ότι οι περίοδοι ευθυγραμμίζονται – ενώ, στην πραγματικότητα, απλώς συμπίπτουν διαφορετικοί κύκλοι περιόδου.

Με πληροφορίες από: The Science Times / Φωτογραφία iStock