Η συστηματική γυμναστική ωφελεί σημαντικά την υγεία, αλλά ιδίως τα καρδιαγγειακά οφέλη της είναι περισσότερα στις γυναίκες, ακόμα κι αν γυμνάζονται λιγότερο από τους άνδρες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Στη διάρκεια δύο δεκαετιών, οι γυναίκες που γυμνάζονταν συστηματικά είχαν 24% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από κάθε αιτία, έναντι όσων δεν γυμνάζονταν. Είχαν επίσης 36% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από έμφραγμα, εγκεφαλικό ή άλλο καρδιαγγειακό επεισόδιο.
Αντίστοιχα, οι άνδρες που γυμνάζονταν τακτικά είχαν:
- 15% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από κάθε αιτία
- 14% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια
«Ελπίζουμε ότι τα ευρήματά μας θα δείξουν σε όλους, ιδίως στις γυναίκες, πως μόνο καλό έχει να τους προσφέρει η άσκηση», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Susan Cheng, καθηγήτρια Καρδιολογίας στο ακαδημαϊκό Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες. «Είναι ένας εκπληκτικό ισχυρός τρόπος για να ζήσουν περισσότερο και καλύτερα. Οι γυναίκες συνήθως γυμνάζονται λιγότερο από τους άνδρες. Ελπίζουμε ότι τα ευρήματα αυτά θα εμπνεύσουν περισσότερες να αυξήσουν την φυσική δραστηριότητά τους».
Εκατοντάδες χιλιάδες συμμετέχοντες
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (JACC). Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 412.413 εθελοντές, ηλικίας 27-61 ετών κατά την έναρξή της. Το 55% ήταν γυναίκες.
Στη διάρκεια της περιόδου 1997-2019, καταγράφηκαν 39.935 θάνατοι από κάθε αιτία. Οι 11.670 εξ αυτών οφείλονταν σε καρδιαγγειακά αίτια. Στο μεσοδιάστημα, οι συμμετέχοντες παρείχαν στοιχεία για την φυσική δραστηριότητά τους στον ελεύθερο χρόνο τους.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τους θανάτους, σε συνάρτηση με το φύλο και διάφορες παραμέτρους της άσκησης (συχνότητα, διάρκεια, ένταση, είδος). Όπως διαπίστωσαν, όλα τα είδη ασκήσεως ήταν πιο ωφέλιμα για τις γυναίκες, δηλαδή:
- Η μετρίας εντάσεως αεροβική άσκηση, όπως ενδεικτικά το περπάτημα με γρήγορο βήμα, οι δουλειές στον κήπο
- Η έντονη άσκηση, όπως το τζόκινγκ, το σχοινάκι, η ποδηλασία σε κλειστό χώρο με μεγάλη ταχύτητα (spinning)
- Η προπόνηση για δύναμη, όπως τα ελεύθερα βάρη, οι ασκήσεις με βάρη σε μηχανήματα, οι ασκήσεις με το βάρος του σώματος (π.χ. πους απς)
Τα ευρήματα
Και στα δύο φύλα, η μετρίας εντάσεως αεροβική μείωνε ολοένα περισσότερο τον κίνδυνο θανάτου έως ότου έφθανε στις 5 ώρες την εβδομάδα. Από κει και πέρα, η μείωση παρέμενε σταθερή και ήταν 24% για τις γυναίκες και 18% για τους άνδρες.
Παρομοίως, 110 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα μείωναν τον κίνδυνο κατά 24% και 19%, αντιστοίχως.
Η εβδομαδιαία προπόνηση για δύναμη μείωνε κατά 19% και 11% αντιστοίχως τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Η μείωση ήταν 30% για τις γυναίκες και 11% για τους άνδρες, όσον αφορά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια.
Ωστόσο οι γυναίκες αποκόμιζαν τα ίδια οφέλη με τους άνδρες όταν γυμνάζονταν τον μισό χρόνο απ’ ό,τι εκείνοι. Ειδικότερα, η μείωση του κινδύνου ήταν 18% και στα δύο φύλα, όταν οι γυναίκες γυμνάζονταν 140 λεπτά (ή λιγότερο από 2,5 ώρες) την εβδομάδα και οι άνδρες 300 λεπτά (ή 5 ώρες).
Παρομοίως, ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 19% με 57 λεπτά έντονη άσκηση εβδομαδιαίως για εκείνες και 110 λεπτά για εκείνους.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η άσκηση παρέχει πολύ περισσότερα οφέλη απ’ ό,τι συνειδητοποιούμε, τόνισε η Dr. Cheng. Είκοσι έως 30 λεπτά έντονης δραστηριότητας μερικές φορές την εβδομάδα μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια, καταλήγει.
Φωτογραφία: iStock