Iatropedia

Περπάτημα: Πόσα λεπτά την ημέρα θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα σας

Cropped shot of two senior women walking together in morning

Το περπάτημα έχει αναδειχθεί ως ένα εκπληκτικά ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η σωματική δραστηριότητα και άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στην καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής, μια κατάσταση που αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως πρόδρομος σοβαρών προβλημάτων υγείας όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτης, αρθρίτιδα και παχυσαρκία. Αλλά πόσο περπάτημα χρειάζεται για να μειωθεί η φλεγμονή και να γίνει αισθητή η διαφορά;

Το πόσο πρέπει να περπατήσετε για να έχετε τα βέλτιστα οφέλη για την υγεία σας διαφέρει από άτομο σε άτομο.  Εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας του κάθε ατόμου, το επίπεδο φυσικής κατάστασης και τις υποκείμενες ιατρικές παθήσεις.

Το περπάτημα, ειδικά σε μέτρια ένταση, έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδη δράση στον οργανισμό. Μια μεγάλη έρευνα του 2017 έδειξε ότι μόλις 20 λεπτά περπάτημα είναι αρκετό να μειώσει τη φλεγμονή. Επιπλέον, το περπάτημα βοηθά στη βελτίωση της κυκλοφορίας του οξυγόνου και του αίματος, παρέχοντας οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στους ιστούς ενώ βοηθά στην αποβολή των τοξινών από το σώμα.

Το τακτικό περπάτημα συμβάλλει επίσης στη μείωση του σωματικού λίπους, το οποίο είναι γνωστό ότι οδηγεί στη φλεγμονή.

Δείτε επίσης: Νόσος του Crohn: Η ψυχοθεραπεία και η άσκηση μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα φλεγμονής

Για να αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη, είναι σημαντικό να περπατάτε καθημερινά, δηλαδή με συνέπεια. Οι τακτικές, μέτριας έντασης βόλτες είναι πιο αποτελεσματικές στη διαχείριση της φλεγμονής από την περιστασιακή, έντονη άσκηση.

Όπως συνιστούν οι ειδικοί, προσπαθήστε να κάνετε τουλάχιστον 150 λεπτά περπατήματος μέτριας έντασης την εβδομάδα. Καλό θα ήταν να «σπάσετε» τα 150 λεπτά σε μικρότερης διάρκειας καθημερινές βόλτες, για να μπορείτε πιο εύκολα να προσαρμόσετε το περπάτημα στην ρουτίνα σας και να είναι πιο εύκολο να το διατηρήσετε.

Ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος για να ενισχύσετε τον αντιφλεγμονώδη αντίκτυπο του περπατήματος σας είναι να κάνετε τις βόλτες σας σε εξωτερικούς χώρους. Το περπάτημα στη φύση βοηθά στη μείωση του άγχους και στη βελτίωση της διάθεσης. Η έκθεση σε φυσικό περιβάλλον έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης , μια ορμόνη που συνδέεται με το στρες και τη φλεγμονή.

Φωτογραφία iStock