Iatropedia

Περπάτημα: Το απίστευτο κόλπο για να καίτε περισσότερες θερμίδες

view of feet of sporty woman walking, copy space, unfocused view

Νέα μελέτη δείχνει ότι το μυστικό δεν είναι ούτε στην απόσταση ούτε στην ένταση με την οποία περπατάμε

Θέλετε να κάψετε θερμίδες με το περπάτημα; Αν ναι, πρέπει να αλλάξετε τον τρόπο που περπατάτε και να κάνετε περισσότερες στάσεις για ξεκούραση!

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, μετά από νέα έρευνα οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι θέλουν να κάψουν περισσότερες θερμίδες με το περπάτημα, αντί να επιταχύνουν σταθερά από την αρχή μέχρι το τέλος, πρέπει να κάνουν περισσότερες στάσεις.

Η συμβουλή προέκυψε όταν οι επιστήμονες υπέβαλαν εθελοντές σε δοκιμές στο εργαστήριο για να μετρήσουν πόσο οξυγόνο και ενέργεια καταναλώνει κάποιος σε μια σύντομη βόλτα σε σχέση με έναν μεγαλύτερο περίπατο.

Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι το περπάτημα ή το ανέβασμα σκαλοπατιών σε περιόδους διάρκειας 10 έως 30 δευτερολέπτων απαιτούσε 20% με 60% περισσότερο οξυγόνο, ένα μέσο για την κατανάλωση ενέργειας, σε σχέση με το αν έκανε την ίδια απόσταση με τη μία, χωρίς διακοπή, σε μεγάλο βαθμό επειδή το περπάτημα γίνεται αποδοτικότερο (απαιτεί δηλαδή λιγότερη ενέργεια) μετά από κάποια λεπτά σε κίνηση. Με άλλα λόγια, διαπίστωσαν ότι χρειάζεται περισσότερη ενέργεια στην αρχή κάθε βόλτας, προκειμένου να ξεκινήσει και να ζεσταθεί το σώμα, παρά στη συνέχεια, που το σώμα κινείται ήδη και δουλεύει πιο αποτελεσματικά.

«Όταν περπατάμε για μικρότερες περιόδους, καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια και περισσότερο οξυγόνο για να διανύσουμε την ίδια απόσταση», ανέφερε ο Francesco Luciano, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου και πρώτος συγγραφέας της μελέτης. «Είναι σαν να έχεις ένα αυτοκίνητο που καταναλώνει περισσότερο καύσιμο στα πρώτα χιλιόμετρα από ό,τι μετά», εξηγεί.

«Διαπιστώσαμε ότι όταν ξεκινά κανείς από θέση ανάπαυσης, καταναλώνεται σημαντική ποσότητα οξυγόνου μόνο και μόνο για να ξεκινήσετε το περπάτημα», σημειώνει, συμπληρώνοντας πως η ενέργεια που καταναλώνεται στο ξεκίνημα είναι ανεξάρτητη από το πόσο θα κινηθούμε στη συνέχεια.

Η μελέτη επιβεβαιώνει τα πλεονεκτήματα που έχουν για την υγεία οι σύντομοι περίπατοι και το ανέβασμα σκαλοπατιών, ιδίως για τα άτομα που κάνουν σε μεγάλο βαθμό καθιστική ζωή και μπορεί να εξηγήσει γιατί ακόμη και σύντομα «ξεσπάσματα» άσκησης (που συχνά δεν διαρκούν πάνω από δύο λεπτά το καθένα) έχουν θετικό αντίκτυπο στη φυσική κατάσταση ενός ανθρώπου.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο Proceedings of the Royal Society B.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποια φάρμακα και γιατί να μην παίρνετε μαζί με βιταμίνη D

Περπάτημα και απώλεια βάρους: Αποφύγετε αυτά τα 10 λάθη για καλύτερα αποτελέσματα