Iatropedia

Πέτρες στη χολή: Αυτός ο κίνδυνος απειλεί τους ασθενείς το καλοκαίρι

Τι πρέπει να προσέχουν όσοι έχουν ιστορικό χολολιθίασης. Το κίνδυνος υπάρχει αν το παρακάνουν. Με ποια απλά μέτρα μπορούν να προστατευθούν.

Προσεκτικοί στις διατροφικές επιλογές τους πρέπει να είναι τις ημέρες των διακοπών τους όσοι έχουν πέτρες στη χολή. Η ξεγνοιασιά συχνά οδηγεί σε παρεκτροπή από το πρόγραμμά τους, γεγονός που μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

Στις συνέπειες αυτές συμπεριλαμβάνεται η επιδείνωση των συμπτωμάτων τους, που μπορεί να φτάσει ακόμα και στην άμεση ανάγκη για επεμβατική θεραπεία. Κανείς όμως δεν θα ήθελε να του συμβεί κάτι τέτοιο στις διακοπές του.

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο σε σχήμα αχλαδιού που βρίσκεται κάτω από το ήπαρ. Σε αυτήν αποθηκεύεται η χολή, ένα υγρό που βοηθεί το σώμα να διαλύει το λίπος που λαμβάνει από τα τρόφιμα. Σε μερικούς ανθρώπους μέσα στην κύστη σχηματίζονται μικρές πέτρες (λίθοι), το μέγεθος των οποίων κυμαίνεται από μερικά χιλιοστά έως και 15 εκατοστά.

Οι πέτρες στη χολή (χολόλιθοι) αποτελούνται σε ποσοστό 80% από χοληστερόλη και έχουν κιτρινοπράσινο χρώμα. «Οι υπόλοιποι είναι λίθοι χρωστικών ουσιών», εξηγεί ο γενικός χειρουργός δρ Αναστάσιος Ξιάρχος, διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών. «Αυτοί σχηματίζονται από χολερυθρίνη και το χρώμα τους είναι πιο σκούρο από αυτό των λίθων χοληστερόλης».

Ο ρόλος της διατροφής

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ύφεση ή έξαρση των συμπτωμάτων που προκαλούν οι πέτρες στη χολή. Ένα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά διαιτολόγιο μπορεί να χαλαρώσει τη χοληδόχο κύστη και να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων. Οι ασθενείς συνήθως ακολουθούν πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής, που δεν ερεθίζει το πεπτικό σύστημα. Ωστόσο, αυτό κατά τη διάρκεια των διακοπών δεν είναι πάντοτε εφικτό.

Υπάρχουν, όμως, ορισμένες γενικές διατροφικές οδηγίες που όλοι μπορούν να ακολουθήσουν. Ο κ. Ξιάρχος συνιστά τα εξής:

Τα ύποπτα συμπτώματα

Οι πέτρες στη χολή, είτε είναι χοληστερόλης είτε χολερυθρίνης, προκαλούν πόνο. Ο πόνος εντοπίζεται:

Άλλα ύποπτα συμπτώματα είναι η δυσπεψία, ο έμετος, η καούρα και το «φούσκωμα».

Η χειρουργική θεραπεία

Οι πέτρες στη χολή από χοληστερόλη είναι πιθανό να ανταποκριθεί σε συντηρητική θεραπεία με φάρμακα. Οι χολόλιθοι από χολερυθρίνη, όμως, όχι, λέει ο κ. Ξιάρχος. «Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, η οποία στις μέρες μας γίνεται λαπαροσκοπικά», σημειώνει.

Κατά την λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, όπως λέγεται η επέμβαση, δεν γίνεται μια μεγάλη τομή, όπως στην ανοιχτή χειρουργική μέθοδο. Γίνεται μία τομή 1 εκατοστού και τρεις τομές 0,5 εκατοστού. Από αυτές τις τομές εισάγονται στο εσωτερικό του σώματος τα απαραίτητα εργαλεία.

Η λαπαροσκοπική επέμβαση έχει πολλά πλεονεκτήματα για τους ασθενείς. Όχι μόνο είναι ελάχιστο το χειρουργικό τραύμα, αλλά επιτυγχάνεται πολύ ταχύτερη ανάρρωση. Μειώνεται επίσης στο ελάχιστο η αιμορραγία κατά την επέμβαση, ο μετεγχειρητικός πόνος και ο κίνδυνος επιπλοκών.

Η λαπαροσκοπική επέμβαση για τις πέτρες στη χολή μπορεί να εφαρμοστεί στο 99% των ασθενών. Ακόμα και σε ανθρώπους με ιδιαίτερα επιβαρυμένη υγεία. Ωστόσο στους υπόλοιπους απαιτείται ανοικτή επέμβαση. Η απόφαση λαμβάνεται από τον χειρουργό πριν ή κατά τη διάρκεια της επέμβασης, καταλήγει ο κ. Ξιάρχος.