Ποια είναι η σωστή στάση για να θηλάσω το μωρό μου
Του Μενέλαου Κ. Λυγνού Μαιευτήρα Χειρουργού Γυναικολόγου
Η σωστή στάση θηλασμού και το σωστό πιάσιμο της θηλής στο στόμα του μωρού είναι ο βασικός τρόπος, για να αποφευχθεί και ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα του θηλασμού, που είναι οι ερεθισμένες θηλές.
Φυσικά υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να κρατήσει μία μητέρα το μωρό της, όταν θηλάζει. Εδώ θα παρουσιάσουμε τους μερικούς βασικούς τρόπους. Ξεκινώντας από έναν από αυτούς, θα είναι πιο εύκολο να βρείτε ποια θέση σας ταιριάζει.
Στην πρώτη στάση, κρατάτε το μωρό σαν να ήταν σε κούνια. Αφού καθίσετε σε μία άνετη πολυθρόνα με χειρολαβές ή σε ένα κρεβάτι με μαξιλάρια, τοποθετείτε το μωράκι στην ποδιά σας έτσι ώστε το πρόσωπο, η κοιλιά και τα γόνατά του να είναι στραμμένα προς το μέρος σας. Αν θηλάζετε στο αριστερό στήθος, τότε το μωρό ακουμπάει στο αριστερό σας χέρι και το κεφαλάκι του αναπαύεται στη γωνία του αγκώνα σας. Ο βραχίονάς σας στηρίζει το κεφάλι, τον αυχένα και τη σώμα του μωρού. Το ελεύθερο χέρι σας μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε, για να υποστηρίξετε το μαστό σας. Η στάση αυτή χρησιμοποιείται συνήθως για μεγαλύτερα μωρά, αλλά ίσως να σας δυσκολέψει, αν υποβληθήκατε σε καισαρική τομή, διότι μπορεί να αισθανθείτε πως ασκείται λίγο παραπάνω πίεση στην κοιλιά σας.
Στη δεύτερη στάση πάλι το μωρό είναι σαν σε κούνια. Στη στάση αυτή όμως, αν θέλετε να θηλάσει το μωρό από τον αριστερό μαστό, κρατάτε το μωρό με το δεξί χέρι, έτσι ώστε το κεφαλάκι του να είναι στην παλάμη του δεξιού σας χεριού. Στη στάση αυτή το κεφαλάκι και ο αυχένας του μωρού στηρίζεται με την παλάμη. Η στάση αυτή είναι χρήσιμη όταν έχουμε μικρό μωρό ή νεογνό, διότι με την παλάμη σας μπορείτε να καθοδηγήσετε καλύτερα το κεφαλάκι του, ώστε να πιάσει τη θηλή στο στόμα του.
Στην τρίτη στάση πάλι το σώμα του μωρού τοποθετείται κάτω από τη μασχάλη σας. Αν θέλετε να θηλάσετε από το δεξιό μαστό, τότε τοποθετείτε το μωρό κάτω από τη δεξιά μασχάλη και με την παλάμη του δεξιού σας χεριού στηρίζετε το κεφάλι του και το οδηγείτε προς τη θηλή. Η στάση αυτή χρησιμοποιείται συχνά από γυναίκες, που υποβλήθηκαν σε καισαρική τομή.
Επίσης η στάση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και όταν θέλετε να θηλάσετε συγχρόνως δίδυμα.
Μία άλλη στάση για θηλασμό διδύμων είναι αυτή στην οποία είστε αναπαυτικά ξαπλωμένη με ελαφρά ανάκληση. Μάλιστα έχει διατυπωθεί η θεωρία πως στη στάση αυτή λειτουργούν καλύτερα τα ένστικτα του μωρού και το βοηθάει να βρει πιο εύκολα τη σωστή θέση της θηλής στο στόμα του.
Τελευταία στάση θηλασμού είναι η πλάγια στάση. Στη στάση αυτή ξαπλώνετε αναπαυτικά στο πλάι και φέρνετε το μωράκι κοντά σας και το τοποθετείτε έτσι ώστε να κοιτάζει προς το μαστό σας. Καλόν είναι στην πλάτη του μωρού να τοποθετήσετε κάποιο μαξιλάρι για στήριξη. Αν θέλετε να θηλάσετε με τον αριστερό μαστό θα ξαπλώσετε στην αριστερή σας πλευρά. Αυτή η στάση είναι χρήσιμη, όταν είστε εξαντλημένη ή για ένα γεύμα μέσα στη νύχτα, αλλά απαιτεί λίγη εμπειρία κυρίως σε ότι αφορά τη σωστή τοποθέτηση της θηλής στο στόμα του μωρού.
Αυτές είναι οι βασικές στάσεις του θηλασμού, αλλά το βασικότερο συστατικό της επιτυχίας είναι η υπομονή και η επιμονή, χρειάζεται χρόνος, ειδικά, αν γίνατε για πρώτη φορά μητέρα μέχρι να γνωρίσετε εσείς το μωράκι σας και αυτό εσάς.
Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
E-mail: care@eleftheia.gr