Iatropedia

Ποια είναι η θεραπεία για την κήλη των αθλητών

Προτιμά τους αθλητές και όσους ασχολούνται με το μπάσκετ, τα βάρη και το στίβο. Ο λόγος για την κήλη των αθλητών ή αλλιώς σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών. Πρόκειται για μια πάθηση που εμφανίζεται συχνότερα τα τελευταία χρόνια αφού οι απαιτήσεις στον επαγγελματικό αθλητισμό έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Οι σκληρές και πολύωρες ώρες προπόνησης, τα ελάχιστα διαστήματα ξεκούρασης προκαλούν τραυματισμούς και έντονο πόνο στη βουβωνική χώρα.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο ακόμη και όταν οι πάσχοντες φταρνίζονται ή βήχουν.

''Κλινικά είναι δύσκολο να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα στην κήλη των αθλητών και στα άλλα αίτια βουβωβικού άλγους. Για την ακριβή διάγνωση υποβάλλουμε τον ασθενή σε ακτινογραφίες, υπέρηχους ,κοιλογραφίες ,μαγνητική τομογραφία ώστε να αποκλείσουμε της άλλες αιτίες'' επισημαίνει ο χειρουργός και Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος.

Αναφερόμενος στις δυσκολίες διάγνωσης ο ειδικός επισημαίνει ότι αυτό οφείλεται στην ανατομία της περιοχής και στους συχνούς και διαφορετικούς τραυματισμούς.

Νέα μέθοδος

Μια νέα λαπαρασκοπική επέμβαση κατα την διάρκεια της οποίας τοποθετείται πλέγμα στην περιοχή προσφέρει άμεση ανακούφιση από τα βασανιστικά συμπτώματα.

“'Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής αντιμετώπισης της κήλης των αθλητών είναι πολλά, καθώς στο παρελθόν η μη σωστή αντιμετώπιση της κήλης ήταν η αιτία εκατοντάδες λαμπροί αθλητές να διακόψουν την καριέρα τους επισημαίνει ο κ. Ξιάρχος. Και συνεχίζει:

«Η λαπαροσκοπική εξωπεριτοναική αποκατάσταση με τοποθέτηση πλέγματος (T.E.P), πραγματοποιείται μέσα από 3 τομές των 5 χιλιοστών στο δέρμα, χωρίς διατομή περιτονιών , απονευρώσεων ή μυών και προσφέρει ταχύτατη ανάρρωση και άμεση επιστροφή στους αγωνιστικούς χώρους»

«Το σημαντικότερο καταλήγει ο Δρ Ξιάρχος , είναι το γεγονός ότι η παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο περιορίζεται σε λίγες μόνον ώρες, μέχρι το πολύ μία μέρα. Ο αθλητής μετά το χειρουργείο μπορεί να περπατήσει και να καθίσει την ίδια μέρα, ενώ η επιστροφή στις καθημερινές του δραστηριότητες όπως είναι το μπάνιο, το ανέβασμα μιας σκάλας, η οδήγηση, το σήκωμα βάρους μέχρι πέντε κιλά, ακόμα και οι σεξουαλικές δραστηριότητες, αποκαθίστανται μέσα σε διάστημα 3 με 5 ημερών».