Τα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας συνιστούν στους ασθενείς να αποφεύγουν να λαμβάνουν αντιβιοτικά για ψύλλου πήδημα και δίνουν σαφείς οδηγίες για το μείζον αυτό θέμα.
Όπως διευκρινίζουν οι ειδικοί η γρίπη είναι μια λοίμωξη του αναπνευστικού που μπορεί όμως να εξελιχθεί σε πολύ σοβαρή νόσο και να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.
Ο ιός μεταδίδεται με την ομιλία, το βήχα πιο εύκολα αλλά και το φτάρνισμα και τη στενή σχέση που συνήθως έχουν τα παιδιά στο σχολείο και οι ενήλικες σε χώρους μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας .
μοιάζουν αλλά δεν είναι ίδια
Τα συμπτώματα μοιάζουν με εκείνα του κοινού κρυολογήματος ,τα οποία ξεκινούν πιο απότομα και βίαια με πολύ υψηλότερο πυρετό , εντονότερους πόνους στη μέση και τους μυς, βήχα, εφιδρώσεις και ρίγη με πιθανή συμμετοχή του πεπτικού (διάρροια, έμετοι) .
Η μεγάλη διαφορά γρίπης και κρυολογήματος έγκειται στο γεγονός ότι στην γρίπη ο ασθενής αισθάνεται πολύ άσχημα και δεν μπορεί να σηκωθεί εύκολα από το κρεββάτι τα δε συμπτώματα κρατούν 3-5 ημέρες και στη συνέχεια υποχωρούν ,ενώ σε ορισμένα άτομα (πολύ νεαρά ,πολύ μεγάλης ηλικίας, με κακή ανοσία ) εμφανίζουν επιπλοκές.
προφύλαξη
Οι ειδικοί συστήνουν ανάπαυση στο σπίτι , λήψη πολλών υγρών, αναλγητικά (παρακεταμόλη , όχι ασπιρίνη σε παιδιά κάτω των 16 ετών, αντιφλεγμονώδη που βοηθούν πολύ στην ανακούφιση από τον πυρετό και τις μυαλγίες, πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα. Επίσης αποσυμφορητικά, αντιβηχικά, αντισηπτικά σε γαργάρες η ταμπλέτες για το λαιμό .
Ειδικά φάρμακα υπάρχουν για τη γρίπη , αλλά τα αντιβιοτικά πρέπει να χορηγούνται μόνο για τις μικροβιακές λοιμώξεις, ενώτα αντιικά φάρμακα πρέπει όμως να χρησιμοποιηθούν μέσα στο πρώτο 48ωρο.
Για να περιορισθούν οι όποιες επιπλοκές τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να είχαν εμβολιαστεί μέχρι και τον προηγούμενο μήνα.
άλλη υπόθεση οι ιώσεις
Κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει 3-4 ιώσεις κάθε χρόνο, αλλά η συμπτωματολογία είναι περίπου η ίδια με εκείνη της γρίπης.
Τους χειμερινούς μήνες ειδικά, οι ιώσεις μπορεί να είναι τόσο κοντά η μία στην άλλη που ο πάσχων θεωρεί ότι αποτελούν μια και μόνη προσβολή. Τα αντιβιοτικά δεν θεραπεύουν ούτε βοηθούν
πονόλαιμος
Ο πονόλαιμος είναι συνηθισμένο φαινόμενο το χειμώνα και σχεδόν πάντα προκαλείται από ιογενείς λοιμώξεις. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι αλλαγές της θερμοκρασίας, όπως η μετάβαση από ένα ζεστό σε ένα κρύο περιβάλλον, μπορούν επίσης να επηρεάσουν το λαιμό.
Οι γαργάρες με ζεστό αλατόνερο είναι μία καλή τακτική για να προφυλαχτείτε. Δε θα θεραπεύσει τη μόλυνση, αλλά έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και λειτουργεί κατευναστικά.
Τα μάτια σας δεκατέσσερα τα σκευάσματα για το λαιμό που περιέχουν αντιβιοτικά είναι αναποτελεσματικά στο να αντιμετωπίσουν τον πόνο και τη φλεγμονή του πονόλαιμου, γιατί τα συμπτώματα αυτά είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ιογενούς αιτιολογίας.
Η χορήγηση ακατάλληλου αντιβιοτικού, η λανθασμένη δοσολογία αλλά και η πρόωρη διακοπή του συνιστούν κακή χρήση. Κατάχρηση είναι η χορήγηση του αντιβιοτικού σε περιπτώσεις όπου δεν είναι δραστικό (π.χ. ιογενείς λοιμώξεις) και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το ενδεδειγμένο. Ο κόσμος πολλές φορές νομίζει ότι αφού αρρωσταίνει συχνά, φταίει το ότι δεν πήρε αντιβιοτικά – και αυτό είναι λάθος.
οδηγός επιβίωσης
Η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στην ΠΦΥ για να συμβάλλει στην ενημέρωση του κοινού για τη σωστή και ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών δίνει 10 σημαντικές συμβουλές:
Το κοινό κρυολόγημα και γενικά οι ιώσεις δεν χρειάζονται αντιβιοτικά.
Τα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στον οργανισμό μας.
Συζητήστε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των αντιβιοτικών με το
γιατρό σας – θα είναι σε θέση να εκτιμήσει αν τα χρειάζεστε πραγματικά.
Βήχας με φλέγμα από μόνος του -ακόμα κι αν είναι κίτρινο- δεν αποτελεί λόγο για να πάρουμε αντιβίωση.
Όταν έχετε πονόλαιμο και καταρροή, τότε πολύ πιθανόν η λοίμωξη να μην ανταποκριθεί στην αντιβίωση.
Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, βοηθούν σημαντικά προϊόντα όπως τροχίσκοι που δεν περιέχουν αντιβιοτικό, οι εισπνοές ατμού, η λήψη πολλών υγρών καθώς και οι χυμοί φρούτων.
Πρέπει να αποφεύγονται ωστόσο, οι χυμοί εσπεριδοειδών όταν ο πόνος είναι δυνατός.
Θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν ο πονόλαιμος, ή τα συμπτώματα της ίωσης, της γρίπης ή του κρυολογήματος διαρκούν περισσότερο από 3 ημέρες.
Θα πρέπει επίσης να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, εάν έχετε υψηλό πυρετό, και ένα πραγματικά κόκκινο ή πυώδη (η με παρουσία πύου) λαιμό.
Να λαμβάνετε όλες τις δόσεις ανά ημέρα και να ολοκληρώνετε τη θεραπεία. Αυτή διαρκεί περίπου 5 ημέρες. Διαφορετικά, ενθαρρύνετε την δημιουργία ανθεκτικών βακτηρίων.
Μην φυλάσσετε αντιβιοτικά στο φαρμακείο σας για μελλοντική χρήση. Ένα αντιβιοτικό που συνταγογραφείται για μια λοίμωξη, μπορεί να είναι ακατάλληλο για μία άλλη.
Αν έχετε ένα αντιβιοτικό από την τελευταία φορά που είχατε μία λοίμωξη του αναπνευστικού, ρωτήστε το γιατρό σας πριν την χρήση του. Θα πρέπει να το ξεκινήσετε μόνο τότε που τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινώνονται ή δεν αναρρώνετε στον αναμενόμενο χρόνο. Με τον τρόπο αυτό είστε σίγουροι ότι δεν παίρνετε αντιβιοτικά χωρίς λόγο.
Θυμηθείτε: Η κακή και άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσει μικρόβια που δεν θα καταπολεμούνται από τα αντιβιοτικά που έχουμε στην διάθεση μας. Άρα είναι καθήκον όλων μας να προστατέψουμε τα όπλα που έχουμε σήμερα για να αντιμετωπίζουμε τις μολύνσεις.
τήρηση κανόνων υγιεινής
Μετά από τα παραπάνω δεδομένα οι ειδικοί υπενθυμίζουν τη σπουδαιότητα της τήρησης απλών κανόνων υγιεινής όπως:
το συχνό πλύσιμο τωνχεριών, ιδιαίτερα πριν από το φαγητό
η αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του στόματος και της μύτης με τον αγκώνα, κατά το βήχα και το φτέρνισμα
η αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια
η χρήση χαρτομάντιλων, τα οποία πρέπει να απορρίπτονται μετά τη χρήση τους
ο καλός και συχνός αερισμός των κλειστών χώρων
η αποφυγή, κατά το δυνατό, της επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, όπως βήχα, πυρετό, φτέρνισμα
vii. η οικειοθελής κατ’ οίκον απομόνωση των ατόμων που εμφανίζουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής.
ξηροδερμία
Η ξηροδερμία είναι μια συνηθισμένη περίπτωση, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες, όπου η υγρασία του περιβάλλοντος είναι χαμηλή. Μία ενυδατική κρέμα είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, παρά την άποψη που υπάρχει ότι η ενυδατική λοσιόν και οι κρέμες δεν απορροφώνται από το δέρμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Καταρρίπτονται πέντε μύθοι για τους άνδρες!
Καρκίνος τραχήλου μήτρας και εμβόλιο: Όσα πρέπει να ξέρετε!