Τα νοσήματα αυτά έχουν ανοσολογικό υπόστρωμα που καθορίζεται από πολλαπλές γονιδιακές διαταραχές, που τελικά οδηγούν σε διαταραχή της συμβίωσης μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος και της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου.
Η διαταραχή αυτή αποκαλύπτεται όταν επιδράσουν διάφορα άγνωστα προς το παρόν περιβαλλοντικά ερεθίσματα.
Το κύριο χαρακτηριστικό των νοσημάτων αυτών είναι η χρόνια φλεγμονή που προσβάλλει το πεπτικό σωλήνα και παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις.
Και το ζήτημα είναι ότι και η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα είναι συστηματικά νοσήματα και σχετίζονται με μια σειρά από εξωεντερικές εκδηλώσεις.
Οι πιο συχνές από αυτές είναι αρθρίτιδα, δερματικές εκδηλώσεις όπως το οζώδες ερύθημα και το γαγγραινώδες πυόδερμα, οφθαλμολογικές επιπλοκές όπως η ραγοειδίτιδα καθώς και προσβολή ήπατος και χοληφόρων, κυρίως ως πρωτοπαθής σκληρυντική χολαγγειίτιδα.
κάνει καλό το τσιγάρο;
Τα δυο νοσηματα παρουσιάζουν ομως μια σειρά από ενδιαφέροντα επιδημιολογικά στοιχεία που σχετίζονται με το κάπνισμα.Το τσιγάρο φαινεται να κάνει …καλό στην ελκώδη κολίτιδα καθώς
τα ευρήματα δείχνουν οτι έχει προστατευτικό ρόλο στην ασθένεια αφού η νόσος εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα σε άτομα που το διέκοψαν η δεν κάπνισαν ποτέ.
Αντίθετα στη Νόσο του Crohn το κάπνισμα αποτελεί σοβαρό επιβαρυντικό παράγοντα που σχετίζεται όχι μόνο με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου αλλά και με χειρότερη πρόγνωση και περισσότερες επιπλοκές.
Να σημειωθεί οτι η συχνότητα των δυο νοσημάτων στο γενικό πληθυσμό κυμαίνεται στις 300 περιπτώσεις ανά 100. 000 κατοίκους και εξαρτάται κυρίως από γεωγραφικούς παράγοντες.
Τα ΙΦΝΕ είναι πιο συχνά σε περιοχές όπου έχει επικρατήσει ο λεγόμενος «Δυτικός» τρόπος ζωής (Β.Αμερική, Β. και Δ. Ευρώπη, Αυστραλία). Αντίθετα η συχνότητα μειώνεται στις χώρες του Ευρωπαικού Νότου (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) και ακόμη περισσότερο στην Ασία και την Αφρική.
Αλλά και εντός των Δυτικών χωρών παρατηρείται σταδιακή αύξηση από αγροτικές περιοχές προς τα αστικά κέντρα και από άτομα χαμηλού μορφωτικού και βιοτικού επιπέδου προς άτομα ανώτερης εκπαίδευσης και υψηλότερου κοινωνικοοικονομικού επιπέδου.