Οι πιο κοινές επιπτώσεις μπορεί να είναι κόπωση, απώλεια μυών τραυματισμοί, καρδιακή ανεπάρκεια και ένα αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα όταν πιέζει κανείς τον εαυτό του μέχρι τα όριά του.
Ο οργανισμός όμως αρχίζει να καταρρέει σταδιακά, χάνει με την πάροδο του χρόνου την δύναμή του και συνήθως καταλήγει με σοβαρό τραυματισμό ή βλάβη οργάνων.
Τα οφέλη της άσκησης είναι σημαντικά για την υγεία όταν είναι ισορροπημένη. Για παράδειγμα η μέτρια καρδιαγγειακή άσκηση έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την καρδιά και βελτιώνει την ικανότητά της να αντλεί αποτελεσματικά το αίμα σε όλο το σώμα. Αντίθετα η υπερβολική καρδιαγγειακή άσκηση μπορεί να φθείρει την καρδιά. Μια καρδιά που καλείται να κάνει πάρα πολλά πράγματα για πάρα πολύ καιρό, έχει αυξημένη πιθανότητα εξασθένησης ή ολοκληρωτικής κατάρρευσης.
Το ίδιο ισχύει και για τη μυϊκή μάζα. Η υπερβολική άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μυϊκού ιστού και σε επικίνδυνα χαμηλό σωματικό λίπος. Στις γυναίκες η υπερβολική άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε αμηνόρροια, που μπορεί να επηρεάσει βαθιά τη γονιμότητα.
Οι υγιείς αναλογίες μυών και λίπους απαιτούνται από το σώμα για να λειτουργήσει σωστά. Όταν οι μύες αποδυναμωθούν, προκαλούνται κακώσεις από το επαναλαμβανόμενο άγχος, ενώ είναι πιθανό να ακολουθήσουν ο πόνος και η δυσκαμψία.
Η χημική ανισορροπία είναι μια άλλη αρνητική επίδραση της άσκησης. Οι υγιείς οργανισμοί εκκρίνουν τυπικά ορισμένες χημικές ουσίες κατά τη διάρκεια μιας μέτριας άσκησης, συμπεριλαμβανομένης της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης. Η υπερβολική άσκηση πιέζει πολύ σκληρά το σώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, αϋπνία και έλλειψη εστίασης στις καθημερινές δραστηριότητες.
πηγη mayo clinic