Είναι πλέον σαφές ότι υπάρχει μια γενετική βάση για την ψωρίαση. Αυτή η κληρονομική προδιάθεση είναι απαραίτητη, ταυτόχρονα με τη συνεργατική δράση των περιβαλλοντολογικών παραγόντων (όπως η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα, το τραύμα στο δέρμα, ορισμένα φάρμακα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ) στην εμφάνιση της ασθένειας.
Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η εκτεταμένη ψωρίαση μπορεί να έχει πολύ σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην αυτοεκτίμηση και τα συναισθήματα του ασθενούς. Οι επιδράσεις στον ψυχικό κόσμο δυσχεραίνουν σε πολλές περιπτώσεις τις κοινωνικές, επαγγελματικές και προσωπικές σχέσεις.
Η ψωρίαση διαγιγνώσκεται από τον δερματολόγο και μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί ένα μικρό κομμάτι δέρματος, ώστε να γίνει βιοψία. Η ψωρίαση δεν μπορεί να θεραπευτεί, αλλά όπως και πολλές άλλες ιατρικές παθήσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία, ώστε να καταστέλλονται και να υποχωρούν τα συμπτώματα.
Οι θεραπείες περιλαμβάνουν τοπικές λοσιόν, κρέμες, σαμπουάν, ακόμα και λέιζερ.
Επίσης, υπάρχει μια ποικιλία φαρμάκων, που είναι χρήσιμα για τον έλεγχο της ψωρίασης.
Δεδομένου ότι η ηλιακή ακτινοβολία περιέχει υπεριώδες φως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ηλιοθεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της ψωρίασης. Επίσης, μια δίαιτα χαμηλή σε κορεσμένα λίπη είναι επιθυμητή για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένου και του ελέγχου του σωματικού βάρους.
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός