Iatropedia

Πίεση: Προσοχή στις μεγάλες διακυμάνσεις – Τι μπορεί να σημαίνουν

Οι μεγάλες διακυμάνσεις στην πίεση του αίματος μπορεί να είναι ενδεικτική κατάσταση της βλάβης των αρτηριών και της πιθανότητας καρδιακής νόσου ή καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.

Περίπου 1 στους 3 ανθρώπους έχει υψηλή αρτηριακή πίεση και αυτό από μόνο του συνδέεται με τα ίδια ακριβώς καρδιακά προβλήματα. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, ακόμα και στην υπέρταση, η αρτηριακή πίεση θα πρέπει να παραμείνει σταθερή με την πάροδο του χρόνου.

Πώς έγινε η έρευνα

Οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις ασθενών που λάμβαναν φάρμακα για την υπέρταση. Ως μέρος της έρευνας, αξιολόγησαν δεδομένα από παλαιότερη εκτενή μελέτη για την αντιυπερτασική και υπολιπιδαιμικά θεραπεία για την πρόληψη καρδιακής προσβολής (ALLHAT), σε ασθενείς που εμφανίζουν κάποιας μορφής καρδιακό πρόβλημα.

Οι 25.814 συμμετέχοντες στην έρευνα αυτή είδαν τους ερευνητές να τους παίρνουν την πίεση σε κάθε μία από τις συνολικά 7 επισκέψεις μέσα σε 28 μήνες και στη συνέχεια οι επιστήμονες παρακολούθησαν την υγεία των συμμετεχόντων για τυχόν συμβάντα καρδιαγγειακής νόσου.

Μετά την ανάλυση των 1.948 θανάτων, 606 εγκεφαλικών επεισοδίων, 921 περιστατικά καρδιακής ανεπάρκειας και 1.194 θανατηφόρων κρουσμάτων στεφανιαίας νόσου ή μη θανατηφόρου εμφράγματος του μυοκαρδίου κατά τη διάρκεια της μελέτης ALLHAT, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες των οποίων η αρτηριακή πίεση μεταβάλλεται ευρέως ανά περιόδους είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποιου είδους καρδιακό πρόβλημα. Επιπλέον, όσο μεγαλύτερη είναι η διακύμανση στην πίεση του αίματος, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης ενός τέτοιου περιστατικού.

Ο εκ των επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής επιδημιολογίας στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, Paul Muntner, υποστηρίζει ότι “οι ασθενείς θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά την αρτηριακή τους πίεση (…) Θα πρέπει να καταγράφουν τυχόν μεγάλες αλλαγές και να ενημερώσουν σχετικά τον γιατρό τους”.

http://www.upi.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρδιά: 6 «αθώα» συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοείτε ποτέ

Το “κόλπο” με τα πόδια σας για να κοιμηθείτε πιο εύκολα! (ΒΙΝΤΕΟ)