Της Αθηνάς Θ. Λάνη
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού
Μια σειρά από παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των οστών.
Η ποσότητα του ασβεστίου στη διατροφή σας. Μια διατροφή χαμηλή σε ασβέστιο συμβάλλει στη μειωμένη οστική πυκνότητα και προκαλεί αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων.
Η σωματική δραστηριότητα. Οι άνθρωποι που είναι σωματικά αδρανείς έχουν υψηλότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης από ό,τι όσοι ασκούνται καθημερινά.
Καπνίσμα
Έρευνα έδειξε ότι το κάπνισμα συμβάλλει στην αδύναμα οστά ενώ η κατανάλωση οινοπνεύματος μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει το ασβέστιο.
Φύλο και ηλικία.
Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν οστεοπόρωση αφού έχουν μικρότερο οστική ιστό από ό, τι οι άνδρες.
Την ίδια στιγμή τα κόκαλα γίνονται πιο λεπτά και πιο αδύναμα ανάλογα με την ηλικία.
Οικογενειακό ιστορικό
Το οικογενειακό ιστορικό καταγμάτων παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή υγεία των οστών.
Επίπεδα ορμονών
Οι θυρεοειδικές ορμόνες μπορεί να προκαλέσουν απώλεια οστικής μάζας. Στις γυναίκες, η απώλεια οστού αυξάνει δραματικά κατά την εμμηνόπαυση λόγω της πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων. Παρατεταμένες περιόδους απουσίας της εμμήνου ρύσεως (αμηνόρροια), πριν από την εμμηνόπαυση αυξάνει επίσης τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης. Στους άνδρες, τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να προκαλέσει απώλεια της οστικής μάζας.
Διατροφικές διαταραχές και άλλες συνθήκες. Οι άνθρωποι που έχουν ανορεξία ή βουλιμία έχουν αυξημένο κίνδυνο σε κίνδυνο να χάσουν τα οστά τους.
Ορισμένα φάρμακα. Η μακροχρόνια χρήση κορτικοστεροειδών φαρμάκων, είναι επιζήμια για τα οστά.
πηγή mayo clinic
Αθηνά Θ. Λάνη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
Email: athinalani@yahoo.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: