Πιο επικίνδυνη η παγωνιά από τον ακραίο καύσωνα για την καρδιά, λένε οι ειδικοί
Οι ακραίες περιβαλλοντικές θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια, αλλά η παγωνιά είναι πολύ πιο επικίνδυνη από τον ακραίο καύσωνα, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.
Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αναλύοντας περισσότερα από 32 εκατομμύρια θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια. Οι θάνατοι καταγράφηκαν την περίοδο 1979-2019 σε 567 πόλεις 27 χωρών του κόσμου.
Όπως έδειξε η ανάλυση, τόσο η παγωνιά όσο και ο καύσωνας θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο τους ασθενείς με:
- Ισχαιμική καρδιοπάθεια (είναι τα καρδιολογικά προβλήματα που οφείλονται στη στένωση των στεφανιαίων αρτηριών)
- Εγκεφαλικό επεισόδιο
- Καρδιακή ανεπάρκεια
- Καρδιακή αρρυθμία
Το καρδιαγγειακό νόσημα, όμως, που σχετίζεται με τους περισσότερους πρόσθετους θανάτους στις ακραίες θερμοκρασίες είναι η καρδιακή ανεπάρκεια, διευκρινίζουν οι ερευνητές.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Circulation, την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA).
Πόσο αυξάνονται οι θάνατοι
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η ανάλυσή τους έδειξε ότι στις ακραίες θερμοκρασίες παρατηρούνται αυξημένοι θάνατοι από καρδιαγγειακά επεισόδια. Στην πραγματικότητα, ανά 1.000 καρδιαγγειακούς θανάτους:
- Η παγωνιά προκαλεί 9,1 πρόσθετους θανάτους
- Ο καύσωνας προκαλεί 2,2 πρόσθετους θανάτους
Επιπλέον, η καρδιακή ανεπάρκεια προκαλεί:
- 2,6 πρόσθετους θανάτους τις ημέρες με καύσωνα
- 12,8 πρόσθετους θανάτους τις ημέρες με παγωνιά
Συνολικά «ο 1 στους 100 θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια μπορεί να αποδοθεί στις ακραίες περιβαλλοντικές θερμοκρασίες», δήλωσε ο ερευνητής Dr. Haitham Khraishah, υπότροφος Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μέρυλαντ.
Όπως εξήγησε, η παγωνιά και ο καύσωνας αναδεικνύονται ως ιδιαιτέρως επικίνδυνες για τους πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια. «Αν και δεν γνωρίζουμε την ακριβή αιτία, ίσως παίζει ρόλο η προοδευτικώς εξελισσόμενη φύση της νόσου», είπε. «Το εύρημα αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι η καρδιακή ανεπάρκεια έχει γενικώς υψηλό ποσοστό θνησιμότητας. Μόνο το 20% των ασθενών επιζούν επί μια δεκαετία μετά τη διάγνωση. Επιπλέον, ο ένας στους τέσσερις που νοσηλεύεται εξαιτίας της στο νοσοκομείο, χρειάζεται νέα εισαγωγή μέσα σε ένα μήνα από το εξιτήριο».
Οι ερευνητές τονίζουν ότι πρέπει να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις και προειδοποιήσεις προς τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, ώστε να περιορισθούν οι καρδιαγγειακοί θάνατοι στις ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες. Και προειδοποιούν πως, καθώς αυξάνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής οι μέρες υπό αυτές τις συνθήκες, θα αυξάνονται και οι θάνατοι.
Φωτογραφία: iStock