Επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Ιρσαάν Εμπραχίμ από το “κέντρο ύπνου του Λονδίνου” ύστερα από σχετική έρευνα διαπίστωσαν ότι ναι μεν το αλκοόλ μας βοηθά να κοιμόμαστε γρηγορότερα, αλλά ο ύπνος που κάνουμε είναι άσχημος, είναι λιγότερο ποιοτικός και τα όνειρα που βλέπουμε εάν δεν είναι εφιάλτες είναι ελάχιστα.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Alcoholism: Clinical and Experimental Research», ένα περιοδικό για θέματα κλινικής έρευνας στον αλκοολισμό, και ήταν μια αξιολόγηση 20 προηγούμενων ερευνών που είχαν γίνει και αφορούσαν τη σχέση του αλκοόλ με τον ύπνο.
Ανάμεσα στις διαπιστώσεις ήταν ότι όσο περισσότερο αλκοόλ πιει κάποιος, τόσο βαθύτερο ύπνο κάνει, τουλάχιστον μέχρι τα μισά του ύπνου του. Όμως στα μισά, ο ύπνος διαταράσσεται και γίνεται επιφανειακός με αποτέλεσμα να μην είναι ποιοτικός.
Όποιοι πίνουν περισσότερα από 4 ποτήρια αλκοόλ, δυσκολεύονται ακόμη και στη φάση REM, δεν βλέπουν όνειρα κάτι που έχει άμεση επίπτωση στη μνήμη και στην ικανότητα συγκέντρωσης τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ ο ύπνος τους χαρακτηρίζεται από διαταραχές.
«Το αλκοόλ γενικά δεν είναι χρήσιμο για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Ο ύπνος μπορεί να γίνεται βαθύτερος στην αρχή, αλλά μετά διαταράσσεται. Πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί για την κατανάλωση αλκοόλ σε τακτική βάση. Ένα ή δύο ποτήρια μπορεί να είναι ωραίο πράγμα πού και πού, όμως αν κανείς τα καθιερώσει πριν πέσει για ύπνο, τότε μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα» δήλωσε ο καθηγητής Εμπραχίμ.
Από το κέντρο μελέτης ύπνου του Λονδίνου, οι επιστήμονες επίσης προειδοποιούν ότι είναι πολύ λεπτή η γραμμή από το να πίνουμε 3-4 ποτηράκια κάθε βράδυ για να κοιμηθούμε μέχρι να φτάσουμε στα όρια του αλκοολισμού, ενώ τονίζουν πως εκείνοι που πίνουν πριν κοιμηθούν, ροχαλίζουν εντονότερα. Και :«Όσο αυξάνεται η δοσολογία, τόσο το αλκοόλ δυσκολεύει την αναπνοή. Έτσι, ένας άνθρωπος που ποτέ δεν ροχάλιζε, μπορεί να αρχίσει να ροχαλίζει, ενώ κάποιος που ροχάλιζε, μπορεί να εμφανίσει πλέον υπνική άπνοια, δηλαδή η αναπνοή του να σταματά περιοδικά» τόνισε ο Βρετανός επιστήμονας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
τι μπορούμε να πάθουμε από την έλλειψη μαγνησίου
μπορεί ο καφές να γίνει «φονικό όπλο»;
τι μπορείτε να πίνετε πριν τον ύπνο για να αντιμετωπίσετε τις αυπνίες
με 6 ώρες ύπνο τη μέρα, χάνετε κιλά