Πισίνα: Πώς θα ξέρω αν είναι καθαρή
Καλοκαίρι σημαίνει βουτιές και κολύμπι… Στη θάλασσα, αλλά και στην πισίνα που απολαμβάνουν μικροί και μεγάλοι.
Το νερό, όμως, μπορεί να κρύβει κι αυτό τους κινδύνους του. Όσο κρυστάλλινο κι αν φαίνεται, μπορεί να μην είναι τόσο καθαρό.
Η ποιότητα του νερού μπορεί να επηρεαστεί από βιολογικές τοξίνες (π.χ. βακτήρια) ή χημικές τοξικές ουσίες (όπως το χλώριο).
Από τη μία, υπάρχει, λοιπόν, ο κίνδυνος παθογόνων, όπως το κρυπτοσπορίδιο, η Giardia (λαμβλίαση) και το κολοβακτηρίδιο E.coli. Πολλά από αυτά τα μεταδίδονται με τα κόπρανα και ένα άτομο μπορεί να μολύνει μία ολόκληρη πισίνα. Κάθε καλοκαίρι, από τις λοιμώξεις αυτές αρρωσταίνουν χιλιάδες άνθρωποι.
Από την άλλη, υπάρχει το χλώριο. Αν και μπορεί να σκοτώσει τα περισσότερα παθογόνα που μεταδίδονται από το νερό, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το χλώριο είναι κι αυτό χημικό, και μάλιστα τοξικό. Το χλώριο μπορεί να προσδεθεί στον ιδρώτα ή στα ούρα στις πισίνες και να σχηματίσει χλωραμίνες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν τσούξιμο στα μάτια, ερεθισμό στη μύτη και αναπνευστικά προβλήματα. Μελέτες έχουν διαπιστώσει, επίσης, ότι η μεγάλη έκθεση σε χλωριωμένες πισίνες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άσθματος στα παιδιά. Αν και ο μεγαλύτερος κίνδυνος βρίσκεται στις εσωτερικές πισίνες που δεν αερίζονται καλά, ακόμη και οι εξωτερικές πισίνες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα.
Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε; Πώς μπορείτε να εξισορροπήσετε τον κίνδυνο ενός υδατογενούς νοσήματος με τους κινδύνους χημικών ουσιών όπως το χλώριο;
Τι μπορείτε να κάνετε για να είστε ασφαλείς στην πισίνα
- Ρωτήστε τη διεύθυνση πώς απολυμαίνεται και αερίζεται η πισίνα.
- Μιλήστε με έναν παιδίατρο σχετικά με την ασφάλεια της έκθεσης στο χλώριο για το παιδί σας.
- Κολυμπήστε σε μια πισίνα μόνο εάν το νερό φαίνεται καθαρό και όχι θολό – θα πρέπει να μπορείτε να βλέπετε μέχρι τον πυθμένα. Αν και δεν αποκλείεται ακόμη και μια καθαρή πισίνα να φιλοξενεί μικρόβια, το θολό νερό είναι ένδειξη πως η πισίνα δεν συντηρείται σωστά.
- Αγγίξτε τα πλαϊνά της πισίνας πριν μπείτε: δεν πρέπει να είναι γλιτσερά ή να κολλάνε.
- Ακούστε προσεκτικά για να βεβαιωθείτε ότι δουλεύει ο εξοπλισμός φιλτραρίσματος.
- Προσοχή αν μυρίζει έντονα χλώριο: είναι σημάδι χλωραμινών και ανεπαρκούς αερισμού.
- Πείτε στα παιδιά να μην καταπίνουν νερό. Το καλύτερο είναι να μην το βάλουν καθόλου στο στόμα τους.
- Προστατέψτε τους άλλους λέγοντας στα παιδιά σας να κάνουν ντους πριν μπουν στην πισίνα και μην τα αφήνετε ποτέ να πάνε στην πισίνα όταν είναι άρρωστα – ειδικά με στομαχικά προβλήματα.
- Αποφύγετε το καθημερινό κολύμπι σε πισίνα με υψηλή χλωρίωση.
Πηγή: WebMD
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το πεντανόστιμο φρούτο που βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και την υγεία της καρδιάς
Υπεριδρωσία: Πότε δεν είναι φυσιολογικός ο υπερβολικός ιδρώτας
Καλλυντικά, βρεφικά προϊόντα και καρκίνος: Το δέρμα «ρουφά» τα τοξικά PFAS όπου κι αν βρίσκονται