Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Icahn στο νοσοκομείο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη λένε ότι τα άτομα με μια μορφή ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD) είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο. Ωστόσο, η ανακάλυψη προσφέρει ελπίδα ότι οι γιατροί μπορούν να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για καρδιακά προβλήματα.
“Για πρώτη φορά, καταφέραμε να συνδέσουμε αυτές τις συγκεκριμένες καρδιαγγειακές παθήσεις υψηλού κινδύνου με μια συγκεκριμένη μορφή AMD, γνωστή ως SDDs (subretinal drusenoid deposits)”, εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας, δρ. R. Theodore Smith, καθηγητής οφθαλμολογίας στο Mount Sinai.
Η SDD δημιουργεί εναποθέσεις αποτελούνται από λιπαρά λιπίδια. Αυτά σχηματίζονται κάτω από τα φωτοευαίσθητα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς στο πίσω μέρος του ματιού. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια όρασης.
“Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της κύριας αιτίας τύφλωσης, της AMD και των καρδιακών παθήσεων, της κύριας αιτίας θανάτου παγκοσμίως. Επιπλέον, έχουμε επίσης ισχυρές ενδείξεις για το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα: η παροχή αίματος στο μάτι μειώνεται άμεσα από αυτές τις ασθένειες, είτε από καρδιακή βλάβη που μειώνει την παροχή αίματος σε όλο το σώμα, είτε από φραγμένη αρτηρία που εμποδίζει άμεσα τη ροή του αίματος στο μάτι”, συνεχίζει ο καθηγητής δρ. Smith.
Η απώλεια όρασης μπορεί να συμβεί λόγω κακής κυκλοφορίας που οφείλεται σε καρδιακές παθήσεις. Μπορεί να είναι μια εκδήλωση μιας υποκείμενης αγγειακής πάθησης.
Τα ευρήματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, ανοίγοντας την πόρτα σε ευρείας κλίμακας προσυμπτωματικό έλεγχο – ξεκινώντας από τα μάτια κάποιου.
“Μια κακή παροχή αίματος μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος και με αυτές τις συγκεκριμένες ασθένειες, ο κατεστραμμένος αμφιβληστροειδής και οι εναποθέσεις της SDD είναι αυτή η βλάβη. Η βλάβη του αμφιβληστροειδούς σημαίνει απώλεια όρασης και μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση”, προσθέτει ο δρ. Smith.
Η μελέτη στο περιοδικό BMJ Open Ophthalmology είναι η πρώτη που εντοπίζει καρδιαγγειακές παθήσεις υψηλού κινδύνου που συνδέονται με την οφθαλμική διαταραχή. Η AMD είναι η κύρια αιτία τύφλωσης σε άτομα άνω των 65 ετών. Προέρχεται από βλάβη στην κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς, που ονομάζεται ωχρά κηλίδα.
Οι εναποθέσεις της SDD περιέχουν χοληστερόλη και σχηματίζονται πάνω από ένα τμήμα του αμφιβληστροειδούς που ονομάζεται επιθήλιο χρωστικής του αμφιβληστροειδούς (RPE). Επί του παρόντος, δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία.
Μια ανάλυση 200 ασθενών με AMD με σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικό διαπίστωσε ότι είχαν εννέα φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν SDD.
“Αυτή η μελέτη άνοιξε την πόρτα για περαιτέρω παραγωγική διεπιστημονική συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών Οφθαλμολογίας, Καρδιολογίας και Νευρολογίας”, λέει ο δρ. Jagat Narula, διευθυντής του προγράμματος Καρδιαγγειακής Απεικόνισης στο Zena and Michael A. Wiener Cardiovascular Institute στην Ιατρική Σχολή Icahn στο Mount Sinai.
Πηγές: https://www.eurekalert.org, https://studyfinds.org
φωτό: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ελπίδες για θεραπεία της εκφύλισης της ωχράς με βλαστοκύτταρα από τους ίδιους τους ασθενείς
Καρδιά: Τα 4 βήματα που την προστατεύουν από το έμφραγμα
Η πρωινή σωματική δραστηριότητα σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού
Ποια φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τα μάτια και την όραση. Τι να προσέχουμε